Petak, 06.11.2015.

12:19

Han o liberalizaciji viznog režima Kosova

Do kraja godine bi mogla da bude doneta preporuka o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova, kaže Evropski komesar EU Johanes Han.

Izvor: Beta

Default images
Foto: Beta, AP

On je, na konferenciji za novinare s predsednikom vlade Kosova Isom Mustafom, rekao da je Kosovo ispunilo kriterijume za viznu liberalizaciju, ali da treba da nastavi angažman na ostvarivanju drugih zadatih ciljeva, kakvi su nesmetan rad institucija Kosova.

"Blokada Skupštine može imati uticaja i u odnosima sa EU, pošto su u pitanju neki zakoni koji treba da budu usvojeni u Skupštini", rekao je Han.

Komesar je rekao da će se nastaviti podrška Kosovu u oblastima vladavine zakona, javne administracije i ekonomskog razvoja.

Premijer Mustafa kazao je da je informisao komesara Hana o aktivnostima na učlanjenju Kosova u organizaciju Ujedinjenih nacija za nauku, obrazovanje i kulturu (Unesko) i da je zatražio podršku EU za očuvanje kulturnog nasleđa.

Mustaf je dodao da će se dijalog sa Srbijom nastaviti i da se čeka odluka Ustavnog suda Kosova.

Han je ranije danas razgovarao s predsednicom Kosova Antifete Jahjagom, a nakon sastanka sa Mustafom počeo je obraćanje poslanicima u Skupštini Kosova.

Komesar bi kasnije danas trebalo da razgovara i s predstavnicima Srba u Kancelariji EU u Prištini. Kako je ranije najavljeno, on će se sastati sa šefom poslaničke grupe Srpska lista Slavkom Simićem, ali i s drugim predstavnicima "Srpske liste" - zamenikom kosovskog premijera Branimirom Stojanovićem i potpredsednikom Skupštine Kosova Slobodanom Petrovićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: