Svet

Ponedeljak, 28.12.2009.

16:43

Rešeno pitanje snabedavnja naftom

Rusija i Ukrajna su u celini uslaglasile uslove tranzita nafte za evropske potrošače i u naredna dva dana će potpisati sporazum o tome.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Prethodno je Rusija zapretila obustavom snabdevanja naftom Slovačke, Mađarske i Češke zbog spora sa Ukrajinom oko tranzita tog energenta.

"Posle intenzivnih pregovora uspešno su usaglašeni uslovi ugovora o tranzitu, a kompanije su uglavnom približile stavove i u principu formulisale sporazum o dugoročnim isporukama evropskim potrošačcima", rekla je sekretarka za štampu ruskog ministarstva energetike Irina Josipova.

"Očekujemo da će ruska i ukrajinska strana u najskorije vreme potpisati ugovor" , dodala je Josipova, percizirajući da se to može desiti već u utorak. Ona je takođe rekla da "rusko ministarstvo energetike računa da će usaglašeni napori obezbediti stabilne i pouzdane isporuke nafte i da će Nova godina proteći bez prekida i bilo kakvih neprijatnosti".

Nakon što je Rusija upozorila Slovačku na moguće prekide isporuka nafte cevovodom Družba kojim se doprema sirova nafta iz sibirskih nalazišta u Evropsku uniju, pre svega u Slovačku, Mađarsku i Češku, predstavnik ukrajinske državne kompanije "Ukratransnaft" Sergej Zinkevič je izjavio da Ukrajina želi da izmeni uslove aktuelnog ugovora o tranzitu ruske nafte.

"Aktuelni ugovor je potpisan još 2004. godine i Ukrajina želi da ga promeni", rekao je Zinkevič, precizirajući da Kijev zahteva da Rusija garantuje količine koje će transportovati evropskim potrošačima preko ukrajinske teritorije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Svet

Plan pada u vodu? "Kina je ključni igrač"

Kina je i dalje "ključni snabdevač", piše u izveštaju Allianz Trade-a koji zaključuju da će pokušaji da se ostatak sveta otkloni od trgovine sa njima biti "teško, ako ne i nemoguće".

13:10

18.5.2024.

1 d

Podeli: