Kliknulo je između Crvene zvezde i Nikole Kalinića na prvu, zbog karaktera, spontanosti i duhovitosti brzo je postao zanimljiv navijačima, a nakon reprezentativnih partija u crveno-belom dresu, krunisanih triplom krunom, Fenerbahče je letos za „njegovo visočanstvo“ morao da izdvoji milion evra na ime obeštećenja Crvenoj zvezdi. Na čelu sa Željkom Obradovićem, istanbulski velikan je tokom leta, barem po imenima, napravio „drim-tim“, međutim početak sezone pokazuje svu ranjivost ekipe koja je viđena na fajnal-foru Evrolige. Nakon poraza od Strazbura od dvadesetak razlike, iskompenzovanim trijumfom nad Realom, Fener u petak dolazi u goste Crvenoj zvezdi posle loše partije i izgubljenih bodova protiv Galatasaraja u domaćem šampionatu.

 Nikola Kalinić trebalo bi da bude vodič istanbulskog tima kroz „pakao“ Kombank arene, u kojoj je prošle sezone bio svedok brojnih kapitulacija evropskih timova koji nisu znali „gde je levo“ u grotlu 20.000 Zvezdinih navijača.

– Od starta sezone igramo promenljivo, što je i razumljivo s obzirom na kasniji dolazak pojedinih igrača, povrede koje su zadesile pojedince. Imali smo malo vremena za adaptaciju, nedugo po dolasku u klub otišli smo na američku turneju… Na mahove, kao protiv Reala, pokazujemo kvalitet, ali se zato i dese mečevi kao protiv Konje ili Galatasaraja… Potrebno nam je vreme da bismo se uigrali na način na koji želimo i možemo – obrazložio je Nikola Kalinić razloge sporijeg paljenja Fenerove crno-žute mašine na početku razgovora za Danas.

* Slažete li se sa utiskom da poziciju u ekipi i ulogu gradite kvalitetom koji pružate u odbrani, barem kada je u pitanju početak vaše karijere u Fenerbahčeu?

– Odbrana je najjednostavnija stvar za igrača koji je tek došao u novu sredinu. To je logičan sled događaja, primarni zadatak, verujem da će se vremenom moja uloga razviti. Još uvek se privikavam na novi sistem, što se tiče slobode u igri, u poređenju sa prošlom sezonom u Zvezdi, ona je ista samo je razlika u tome što su zadaci drugačiji.

* Koja je to specifičnost po kojoj se odlikuje trener Željko Obradović?

– Tek sam došao u klub, ali se jasno vidi zbog čega je Željko Obradović vrhunski trener; njegova opažanja su fantastična, ulazi u svaki detalj; svaka kretnja mora da se definiše, svaki pokret… Specifičan je i po temperamentu, mi novajlije polako se privikavamo na to, kao i on na nas.

* Sudbinu u Feneru delite sa četvoricom igrača koji su karijere gradili u Zvezdi i Partizanu. Kako provodite vreme kada „basketara“ nije glavna tema?

– Nas četvorica se odlično slažemo, družimo, govorimo istim jezikom; Bogdan Bogdanović i Jan Veseli se trude da Peri Antiću i meni budu na usluzi, da nam pomognu i izađu u susret za sve što nam je neophodno. Dosta vremena provodimo zajedno, što je i normalno.

* Kao neko ko je prošle sezone osvojio triplu krunu sa Zvezdom, kako biste ocenili današnji sastav crveno-belih?

– Nisam puno gledao Zvezdu ove sezone, nešto malo i to mečeve u ABA ligi. Dobro su počeli, kasnije su ih sputale malo i povrede važnih igrača… Reč je o dobrom timu, kvalitetnim igračima i nema sumnje da ćemo se u petak namučiti da dođemo do pobede.

* Veliki je pritisak na stranim igračima. Javnost puno očekuje od Mekela, Tompsona – Skorcijanitis je otpušten. Koje su to specifičnosti zbog kojih se do sada nisu nametnuli kao lideri?

– Zaista imam visoko mišljenje o igračima Zvezde, strancima nije lako da se naviknu na sredinu, očekivanja navijača… Zvezda je specifična sredina, u Beogradu lopta drugačije odskače. Strpljenje je ključna reč, siguran sam da će trener Dejan Radonjić uklopiti igrače u sistem.

* Poznato je da ste prošle sezone imali sjajnu hemiju u timu. Iako ste sada u Fenerbahčeu sa kime se najčešće čujete kada su bivši saigrači u pitanju?

– Na vezi sam sa Lukom Mitrovićem, Maikom Cirbesom, fizioterapeutom Mićom, sa kime smo prošle sezone provodili dosta vremena. Kada se Mitrović povredio čuli smo se više puta, želeo sam da mu nekako olakšam dane do povratka na parket.

* Miljenik ste navijača Zvezde, osećate li uzbuđenje pred prvo gostovanje omiljenom timu?

– Osećam uzbuđenje, neće mi biti lako, kao ni Bogdanoviću, Veselom ili Antiću, da se isključim, iskontrolišem emocije. Svima će biti važno da ne upadnemo u mašinu Kombank arene, da ne potpadnemo pod ambijent koji prave navijači. Bio sam svedok prošle sezone brojnih mečeva u kojima su pojedini igrači rivalskih timova prosto sagoreli i to moramo da izbegnemo. Profesionalci smo, Pero Antić je recimo veliki delija, pogotovo je to bio dok je igrao za Zvezdu, ali pričajući sa njim došli smo do zaključka da čitav susret moramo da posmatramo sa profesionalne strane – pokušaće Kalinić da izoluje „crveno-bele“ emocije prilikom prvog gostovanja Zvezdi po prelasku u Fener.

Amerika – drugi svet

* Da li ste se uverili u različitost NBA lige sa bilo kojom evropskom?

– Prvi put sam bio u SAD – potpuno je drugačije u odnosu na Evropu; Amerikanci od svega prave spektakl, atrakciju, zabavu za publiku. Amerika je neki drugi svet, NBA nešto najbolje i ono što mi je drago jeste da smo pokazali da se evropska košarka približava američkoj – ponosan je Kalinić na to što je Fener letos pobedio Bruklin u NJujorku, postavši drugi evropski tim koji je uspeo da trijumfuje nad NBA ligašem u SAD.

Srpska kolonija u Feneru

Osim prvog trenera Željka Obradovića, Bogdana Bogdanovića i Nikole Kalinića, srpsku koloniju u Fenerbahčeu čine i Vladimir Androić, pomoćni trener, kao i Bata Zimonjić, zadužen za fizičku pripremu igrača. Ako tome dodamo Jana Veselog, koji se afirmisao u Partizanu i Pera Antića, posle Darka Pančeva, najomiljenijeg Zvezdinog igrača iz Makedonije, jasno je zbog čega je srpski jezik uz rame turskom i engleskom u Fenerbahčeu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari