Region

Utorak, 03.11.2015.

08:22

Teški gubici banaka zbog CHF konverzije

Dve bankarske grupacije u Hrvatskoj objavile su da su zbog troškova konverzije kredita u švajcarskim francima zabeležile gubitak od 76 miliona evra.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Thinkstock

Ukupni gubici Grupe Zagrebačke banke (Zaba) iznosili su 396 miliona kuna (51 milion evra), a Grupe Privredna banka (PBZ) 192 miliona kuna (25 miliona evra) za devet meseci 2015, i to zbog direktnih i indirektnih troškova konverzije kredita u švajcarskim francima, pokazuju finansijski izveštaji tih banaka.

Iz Zabe su poručili da procenjeni troškovi konverzije tih kredita iznose više od 1,74 milijarde kuna, dok su u PBZ-u izdvojili 1,05 milijardi kuna za potencijalne troškove konverzije za devet meseci ove godine.

Za razliku od njih, Hrvatska poštanska banka je u posmatranom periodu ostvarila neto dobit od 106,8 miliona kuna, najveću do sada, prenosi Slobodna Dalmacija.

Grupa Zagrebačka banka je prošle godine od januara do kraja septembra ostvarila dobit od 1,09 milijardi kuna, dok je PBZ imala dobit od 770 miliona kuna.

Bez ostalih firmi iz Grupe, ove godine Zaba tokom devet meseci uknjižila minus od 651 milion kuna, a PBZ 508 miliona kuna, dok su lani imale dobit od 810 miliona, odnosno 508 miliona kuna, resprektivno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

1 d

Aktuelno

Kada će odzvoniti preskupim kvadratima?

Stambena kriza u grupi velikih ekonomija otežaće povećanje ponude cenovno dostupnog stambenog prostora u idućim godinama i vlade moraju preduzeti odlučnije mere kako bi rešile problem, pokazala je Rojtersova anketa među stručnjacima za sektor nekretnina.

14:53

1.6.2024.

1 d

Podeli: