Svijet

EU: U Njemačkoj i Finskoj najviše napada u školama

EU: U Njemačkoj i Finskoj najviše napada u školama
EU: U Njemačkoj i Finskoj najviše napada u školama

STOKHOLM - Napadi poput današnjeg napada maskiranog muškarca u školi u švedskom gradu Trolhetanu, u kome je ubijen jedan nastavnik i jedan učenik da bi napadača potom usmrtila policija, još uvijek su rijetki u zapadnoj Evropi, ocjenjuje AFP.

Francuska agencija navodi neke od napada u evropskim školama tokom posljednjih 13 godina.

U njemačkom gradu Frajzing 19. februara 2002. godine jedan dvadesetdvogodišnjak ubio direktora srednje stručne škole. Prethodno je ubio dvojicu radnika u fabrici iz koje je upravo bio otpušten a potom je počinio samoubistvo.

Takođe u Njemačkoj 26. aprila 2002. godine jedan devetnaestogodišnji učenik je ubio 16 ljudi u školi u Erfutu na istoku zemlje bijesan što je izbačen iz škole.

Među ubijenima je bilo 12 nastavnika i dvija učenika. I on je počinio samoubistvo.

U novembru 2007. godine jedan 18-godišnji učenik je otvorio vatru u školi u Tusuli na jugu Finske, usmrtivši šest učenika, direktorku škole i medicinsku sestru prije nego što je pucao u sebe.

Takođe u Finskoj, 23. septembra 2008. godine u masakru u jednoj srednjoj školi u mjestu Kauhajoki poginulo je jedanaest ljudi.

Jedanaestog marta 2009.godine devet učenika, tri nastavnika i troje prolaznika ubijeno je u pucnjavi u mjestu Vinenden na jugu Njemačke a ubica je bio bivši učenik, sedamnaestogodišnjak koji je potom izvršio samoubistvo.

U Francuskoj, 19. marta 2012.godine Islamski ekstremista Mohamed Merah ubio je tri učenika i jednog nastavnika u jevrejskoj školi na jugu Tuluza, pošto je prethodno ubio tri vojnika.

Poslije tridesetdvočasovne opsade njegovog stana Meraha su ubili policijski specijalci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije