Ćilim za mušku snagu i svekrvinu milost

Regionalne vesti - Četvrtak 22.10.2015 - 09:06

Pirotski ćilim nema naličje, nego dva identična lica, a svaka šara nosi posebnu poruku i 'magiju'.

Kvadratni metar košta 400 evra; Foto: ilustracija Kvadratni metar košta 400 evra; Foto: ilustracija

Danijela Jovanović, inžinjerka tekstilne tehnologije, Jasmina Kirov, vaspitačica i Biljana Jovanović, prerađivačica mleka, već godinama ne rade poslove za koje su se školovale, već na drvenim klupicama, svaki dan po osam sati, od najtanje vune ovaca sa planina oko Pirota, tkaju ćilime.

Pred sobom nemaju mustre, jer su, da bi postale tkalje “pirotskog ćilima” morale napamet naučiti 95 šara i 122 elementa.

Sve tri žene, dok pokazuju jagodice otvrdele od oštre vune, koje su nekad znale i krvariti, pa tako dodatno bojiti ćilim, kažu da svaki dan prave novo umetničko delo i produžavaju tradiciju pirotskih tkalja dugu pet vekova, a kojih je nekad bilo pet hiljada.

Pirotski ćilim, tanka i čvrsta prostirka, ukrašena raznobojnim šarama, jedan je od retkih proizvoda iz Srbije koji je geografski zaštićen i upisan na Nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Jer, "pirotski ćilim je jedinstven", kaže Slavica Ćirić, direktorka udruženja Damsko srce u Pirotu, radionice koja je oživela ovaj pradavni zanat.

Slavica priča kako se ovaj ćilim, za razliku od sličnog – bosanskog ili bugarskog, ne radi direktno na razboju ili stanu, nego se osnova pravi na posebnom portalu, a onda se ručno prenosi na razboj.

Osim toga, kaže, ćilim se pravi isključivo od vune proizvedene u pirotskom kraju, veoma jake i tanke, a ćilim nema naličje, nego dva identična lica, na kojima se ne vidi gde je neka nit završila, niti druga počela.

“Kad ćilim skinete sa razboja, on je kao neko živo biće.

Diše, miče se, pa menja svoje dimenzije – uvlači se u sebe, i nakon nekoliko dana on zri, pa se smanji za nekoliko centimetara.

Taj ćilim toliko je čvrst i gust da kroz njega voda ne može proći, niti prašina. On se ne može lako ni pocepati.

Kod nas kažu: prostreš pirotski ćilim na pod i nakon sto godina okreneš ga na drugu stranu”, priča Slavica, dok tkalje vrijedno, ne dižući glave, tkaju.

Ćilim je slikovno pismo koje nosi poruku”, govori dok pokazuje šaru “kornjača” jednu od najčešćih, a koja “označava dug i srećan život u blagostanju”.

“To je simbol za jedinstvo i slogu porodice”, govori, i dok rukom prelazi preko raznobojnih “kornjača”, dodaje kako su one i simbol plodnosti, pa se ćilimi sa takvim šarama poklanjaju devojkama koje se tek udaju.

“U takve ćilime, istkane za takvu namenu, uvek se stavlja devet kornjača, koje simbolizuju devet meseci - koliko žena nosi dete”.

Za muškarce, kaže, najbolji je ćilim sa šarom “bomba”, jer ona simbolizira mušku snagu.

Ćilim sa ovom šarom poklanja se muškom detetu kad se rodi ili kad krene u školu.

Majke su tako nekada tkale sinovima ćilimčiće sa “bombama” kad su kretali u teške borbe, a danas se traže za uspjeh u školovanju i karijeri.

Đulovi (ruže) na direcima i razbacani đulovi označavaju žensku lepotu, pa se ćilim sa takvom šarom poklanja devojkama.

Nekad su, kaže, devojke koje su se spremale za udaju, pravile  šaru „svekrvin jezik” (procvjetali kaktus) da svekrvine bodlje pretvori u cvetove i tako zadobiju njenu milost.

Pirotski ćilimi nekad su se pravili od vune bojene cvećem i drugim biljem, što je danas sve ređe.

Ipak, ima nešto što se u tkanju ne smije promeniti – a to je način tkanja i izgled šara i elemenata, a što je definisano Elaboratom koji sadrži kriterijume za izradu pirotskog ćilima i čega se tkalje u Damskom srcu strogo pridržavaju.

Izrada jednog ćilima je duga i naporna - jedna žena koja radi osam sati dnevno za mesec dana može izraditi samo 80 kvadratnih centimetara.

Zato je ćilim  skup – jedan njegov kvadratni metar prodaje se za 400 eura, pa mušterije sve češće traže njegove minijature, u obliku staza, šustikla za stolove ili zavesa.

A ne bi li bar na taj način u svoju kuću i živote uneli simbole sreće i blagostanja.

Aljazeera, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: