Tehnopolis

Utorak, 20.10.2015.

15:53

Ovako je tinejdžer hakovao privatni e-mail direktora CIA

Haker koji tvrdi da je uspeo da upadne na privatni e-mail nalog direktora CIA, Džona Brenana, izjavio je da je to uspeo tako što se pretvarao da je radnik kompanije „Verizon“.

Izvor: wired.com

Default images
Foto: Thinkstock

Koristeći informacije poput četiri cifre Brenanove bankovne kartice, haker i njegovi saradnici su uspeli da ponište originalnu lozinku Brenanovog AOL naloga - i to više puta.

Vesti o ovom hakovanju, prvi put su objavljene prošle nedelje u Njujork Postu, kada je tinejdžer kontaktirao ove novine.

Hakeri su detaljno objasnili kako su uspeli da upadnu na Brenanov privatni nalog i da imaju pristup poverljivim vladinim dokumentima.

Tinejdžer koji kaže da ima manje od 20 godina nije radio sam već sa još dve osobe.

Ova tri hakera su prvo proverili listu poziva koje je Brenan obavio sa svog mobilnog telefona i tako su otkrili da je on klijent kompanije Verizon. Zatim se jedan od njih predstavio kao tehničar te firme i pitao za detalje Brenanovog naloga.

"Operateru sam rekao da radim za tu kompaniju i da ne mogu da pristupim bazi podataka klijenata jer nam se sistem pokvario. On mi je poverovao i izašao u susret. Dao mi je kod koji koriste zaposleni Verizona što je bilo dovoljno da dođem do podataka koji mi trebaju. To je uključivalo Brenanov broj naloga, PIN, rezervni broj mobilnog telefona za nalog, e-mail adresu i na kraju, poslednje četiri cifre njegove bankovne kartice."

"Kada smo prikupili sve ove podatke pozvali smo AOL i rekli da nam je zaključan nalog. Operater iz AOLa je postavio sigurnosna pitanja na koja smo mogli da odgovorimo na osnovu prethodno prikupljenih informacija i tako nam je omogućen pristup Brenanovom e-mail nalogu."

U tom trenutku su imali pristup velikom broju mailova koje su sadržavali izuzetno poverljive podatke.

Hakeri su na Twitteru postavili i screenshotove nekih od dokumenata, a imali su pristup e-mail nalogu direktora CIA čak tri dana pre nego što je on ugašen.

Kada su Brenana obavestili o upadu na njegov e-mail nalog pitao ih je koliko traže da te informacije na izađu u javnost, a oni su mu rekli da žele samo da Palestina bude slobodna i da on prestane da ubija nedužne ljude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

11 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

16 h

Podeli: