Vesti

0

Vučić: Verujem da neće biti više incidenata na granici

Autor: VV

Izvor: Tanjug

Vučić: Verujem da neće biti više incidenata na granici

Izvor: Foto: Beta, Vlada Srbije / Slobodan Miljević

"Želim da verujem da je to bio izolovani incident koji se neće više ponoviti", poručio je on u izjavi novinarima u Ljuboviji.

Vučić je naglasio da Srbija želi najbolje odnose sa Hrvatskom i da će se tako i ponašati.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najoštrije je sinoć osudio ulazak više hrvatskih policajaca na teritoriju Srbije kod graničnog prelaza Berkasovo, koji su pri tome napali novinare dok su izveštavali o migrantskoj krizi, a čime je bio ugrožen teritorijalni suverenitet Srbije.

Osim osude ovog incidenta Stefanović je rekao da će tražiti objašnjenje hrvatske strane, a ako se nešto slično bude ponovilo, kako je rekao, "policija Srbije će morati da reaguje".

Foto: Beta, Vlada Srbije / Slobodan Miljević

 

Nikada nećemo podizati zidove

Premijer Vučić ponovo je danas da Srbija neće ni u jednoj situaciji podizati zidove, već će nastaviti da gradi mostove i puteve.

"Neka drugi podižu zidove. Neka radi ko god šta hoće, mi nećemo podizati zidove. U kakvoj god situaciji bili držaćemo stvari pod kontroli. Nećemo da ubijamo nikoga, kako životinje, tako ni ljude. Neka se svi ograde žicama, Sbrija neće nijedan metar podići", rekao je Vučić novinarima u Ljuboviji, gde je prisustvovao otpočinjanju radova na mostu preko Drine i gde, kako je rekao, nije mogao "da dođe sebi sat vremena" kada je video srndać e uhvaćene u žici.

Neke zemlje, kako je primetio, zbog političke krize dižu zidove, ali Srbija nema nikakvu političku krizu, niti nameru bilo kada da podigne žice.

"Srbija će iduće godine da bude zemlja sa najviše izgrađenih kilometara autoputeva u ovom delu Evrope, a možda i celom kontinentu. Nama ti autoputevi idu ka Makedoniji i Bugarskoj. Zar za onda da dižem zidove", kazao je premijer.

Neki su govorili da su protiv podizanja zidova, a onda kada dođe teško vreme ipak ih podignu, primetio je Vučić.

Inace, kako je naveo, na osnovu izveštaja koji je dobio jutros, na teritoriji Srbije boravilo je 12.130 izbeglica.

Podsetivši da je preko naše zemlje išao najveći broj izbeglica, a da nismo dizali nikakvu buku, dodao je: "Nije ispaljen nijedan suzavac u našoj zemlji, što pokazuje našu ozbiljnost, ljudskost i tolerantnost, kao i solidarnost".

 

Naše je da pokušavamo i nadamo se da će da nas čuju

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da manevarski prostor Srbije po pitanju evropskih integracija Kosova i Metohije nije veliki, ali da kroz razgovore i razmenu mišljenja treba postići dogovor i jedinstven stav.

Vučić je novinarima u Ljuboviji rekao da će na današnjem sastanku u Predsedništvu, kojem će prisustvovati predsednik Tomislav Nikolić i patrijarh Irinej, pokušati da usaglase sve napore koji treba da se preduzmu da bi se sačuvali državni i nacionalni interesi, ne napadajući bilo koga i ne čineći ništa protiv bilo koga.

"Manevarski prostor je sužen", rekao je Vucicć navodeći da je od 2008. godine veliki broj zemalja priznao nezavisnost Kosova, odnosno više od polovine zemalja na svetu, a da su u poslednjih godinu dana to uradile samo dve zemlje.

Vučić je rekao da veruje da ćemo pametnom, ozbiljnom i jedinstvenom politikom uspeti da sačuvamo naše interese.

Upitan da li je moguće da se promene sporne odredbe iz platforme za poglavlje 35, koje se tiče Kosova i Metohije, Vučić je rekao da je naše da pokušavamo i da se nada da će drugi želeti da čuju naš stav.

"Da li će nam izaći u susret i da li će nas poslušati ostaje da se vidi u nedeljama pred nama", naveo je premijer.

On je rekao i da je lično pozvao i zamolio predsednika SANU Vladimira Kostića da i on prisustvuje sastanku u Predsedništvu.

"Snaga Srbije je u tome što je tolerantno društvo, što postoje različite ideje. Ne moramo u svemu da budemo saglasni i siguran sam da Kostić ima dobre namere i da je zabrinut za celovitost Srbije", rekao je Vucicć, podsećajući da je slične stvari nekada govorio i Dobrica Ćosić.

Vučić je rekao da nije saglasan sa sadžajem Kostićeve izjave, ali da se moraju čuti ljudi koji misle drugačije, te da je različitiost ideja i pristupa pre nego što se izađe sa konačnim stavom države dobra i poželjna.

"Pustite demokratski dijalog. Svako ima pravo da kaže šta misli", poručio je Vučić, primetivši da niko nije rekao ružnu reč o Kostiću, ali da ne treba kritikovati ni predsednika Nikolića zbog njegovog komentara na Kostićev stav.

Premijer je ponovio da Srbija treba da se ponosi pluralizmom mišljenja.

"Hajde lepo svi da sednemo, razgovaramo, iznesemo različite argumente i priče i mišljenja i da izađemo jedinstveni pred narod i svet", zaključio je premijer.

 

Besmislice da Mali ima 24 stana u Bugarskoj

Premijer Vučić izjavio je danas da su navodi da je gradonačelnik Beograda Siniša Mali kupio 24 stana u bugarskom letovalištu besmislica i laž.

"Ako Siniša Mali ima 24 stana, on ne može da bude gradonačelnik. To je besmislica i laž... ali videćemo u danima pred nama", rekao je Vučić novinarima u Ljuboviji.

Vučić je kazao da oni koji su pisali o tim stanovima nisu dobro razumeli šta su konsultantske usluge, čime se Mali bavio pre nego što je postao Vučićev savetnik 2012. godine.

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK juče je objavila tekst pod naslovom "Siniša Mali tajno kupio 24 stana na bugarskom primorju", što je Mali demantovao.

Mali je u saopštenju naveo da u Bugarskoj poseduje samo jedan stan, koji je pošteno zaradio, platio i na vreme prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i da je 2012. godine imao privatnu firmu u kojoj je kao konsultant radio za druge i savetovao ih kako da na najbolji način ostvare svoje ciljeve, uključujući i kupovinu stanova.

 

Foto: Beta, Vlada Srbije / Slobodan Miljević

Most obećavala svaka vlast, iduće godine ćemo ga preći

Vučić je danas prilikom otpočinjanja radova na gradnji mosta Ljubovija-Bratunac rekao da je taj projekat obećavala svaka vlast u proteklih 15 godina, zbog čega je, kako je naveo, posebno ponosan što je danas u Ljuboviji.

Most biti dug 227 metara, imaće i stazu za bicikliste i pešake, a robni promet moći će preko njega da se odvija nesmetano, naveo je Vučić, dodajući da prevoznici više neće morati da idu 60 kilometara na sever.

Most će biti od pomoći privredi i Srbije i RS, naveo je premijer, a "pokazaće da možemo da spajamo ljude i obale".

Kako je objasnio,Vlada Srbije već je platila 50 miliona dinara za projektnu dokumentaciju, dok je ukupna vrednost projekta sa srpske strane 660 miliona dinara, a ukupna investicija 13 miliona evra.

Rok za izgradnju je 23 meseca, dodao je, ali i izrazio uverenje da će se to dogoditi tačno za godinu dana.

"Biće muka, ali za ovakve građevinare nema ni brzaka, ni muka, ni problema i potpuno sam siguran da ćemo u ovo vreme naredne godine biti ovde i moći da pređemo most", poručio je Vučić.

Uveren je takođe da će oni koji dolaze posle nas umeti to da cene, a oni danas prisutni na otvaranju radova da će moći da kažu da je ova vlast nešto uradila.

"Ajde da ne kukamo više i da vidimo dobre rezultate. Uveren sam da ćete osetiti te dobre rezultate u najskorijem roku", poručio je premijer.

On je najavio da će Vlada Srbije nastojati dalje da spaja Užice sa Višegradom, da otvara komunikacije sa Bosnom i Hercegovinom.

"To radimo da spajamo ljude i omogućimo da žive bolje, zaposlimo što veći broj ljudi. Ponosan sam što imamo ljude koji veruju u Srbiju“, poručio je on.

Posebno je zahvalio RS na podršci Srbiji, ali i građanima što pokazju da smo jedinstveni i složni, i što tako, kako je rekao, možemo da čuvamo, štitimo i branimo našu zemlju.

"Naši rezultati biće sve bolji i veći, a naša ekonomija sve jača i uspešnija"; zaključio je Vučić.

Premijer Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i resorni ministri Srbije i Srpske, Zorana Mihajlović i Srebrenka Golić, prisustvovali su danas svečanom početku radova na mostu Ljubovija-Bratunac, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR