Rakiju će peći oni koji se registruju

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o jakim alkoholnim pićima kojim se uređuje proizvodnja, geografska oznaka, kvalitet i promet jakih alkoholnih pića.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Nedelja, 18.10.2015.

15:15

Default images
Foto: Thinkstock.com

Uz opis, predstavljanje i deklarisanje, uređena su i druga pitanja od značaja za jaka alkoholna pića, a Predlog zakona upućen je poslanicima Skupštine Srbije na usvajanje da bi novi propisi u toj oblasti stupili na snagu početkom naredne godine.

Seoska domaćinstva, vikendaši i svi koji su do sada pekli rakiju, moći će i dalje to da čine, ali će je moći prodavati i njome trgovati jedino ukoliko su uredno registrovani i ako poseduju svu neophodnu dokumentaciju, kako za njenu proizvodnju, tako i za čuvanje, ambalažu, geografsko poreklo. Proizvodnja rakije u Srbiji veoma je rasprostranjena i predstavlja viševekovnu tradiciju. Gotovo svaka kuća u ruralnoj sredini ima voćnjak i voće uglavnom prerađuje u najkomercijalniju voćnu prerađevinu – rakiju.

Do donošenja Zakona o rakiji i drugim alkoholnim pićima 2009. godine bilo je registrovano 2.048 proizvođača, od čega 1.811 fizičkih lica i 237 pravnih. Većina fizičkih lica ni nakon donošenja zakona nije obavila registraciju proizvodnje u skladu s propisanim uslovima, ali po tom aktu nije ni postojao mehanizam da se proizvodnja rakije fizičkih lica nađe u legalnim kontrolisanim tokovima.

Liberalizacijom uslova za proizvodnju kod pravnih lica i preduzetnika i upisom u Registar proizvođača jakih alkoholnih pića, što podstiče ovaj zakon, nelegalna proizvodnja i promet postaće manje atraktivni i onemogućavaće dovođenje potrošača u zabludu u vezi s poreklom i kvalitetom pića, posebno kada se radi o voćnim rakijama.

Takođe, omogućiće praćenje svih puteva alkohola, kontrolu celokupnog procesa proizvodnje, počev od osnovne sirovine do gotovog proizvoda upakovanog u bocu, čime se garantuje poreklo i kvalitet proizvoda.

Tim zakonskim aktom propisuje se da se jakim alkoholnim pićima smatraju sva ona namenjena ljudskoj upotrebi sa specifičnim senzornim osobinama i minimalnom alkoholnom jačinom 15% vol, kao i liker od jaja koji ima istu maksimalnu alkoholnu jačinu.

Reguliše se ko se sve može baviti proizvodnjom alkoholnih pića, uz obavezu da i pravna lica i preduzetnik budu upisani u Registar proizvođača jakih alkoholnih pića koji vodi Ministarstvo poljoprivrede.

Proizvođač alkoholnih pića dobija obavezu da vodi podrumarsku evidenciju i čuva dokumentaciju kojim potvrđuje podatke o nabavci, proizvodnji, prometu, sirovini za izradu alkoholnih pića. Zakon propisuje način sazrevanja alkoholnih pića, geografsku oznaku, pravnu zaštitu geografske oznake, registrovanje žiga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: