Capital.ba

Nema prodaje rakije bez registracije

18.10.2015. / 11:37

rakijaBEOGRAD, Prijedlogom zakona u Srbiji  propisuje se da se jakim alkoholnim pićima smatraju ona sa minimalnom alkoholnom jačinom 15 odsto vol, kao i liker od jaja koji ima istu maksimalnu alkoholnu jačinu.

Vlada Srbije usvojila je prijedlog zakona kojim se uređuje proizvodnja, geografska oznaka, kvalitet, opis, predstavljanje, deklarisanje i promet jakih alkoholnih pića i uputila ga poslanicima

Skupštine Srbije na usvajanje da bi novi propisi u toj oblasti stupili na snagu početkom naredne godine.

Seoska domaćinstva, vikendaši i svi koji su do sada pekli rakiju, moći će i dalje to da čine, ali će moći da je prodaju jedino ukoliko su uredno registrovani i ako posjeduju svu neophodnu dokumentaciju, kako za njenu proizvodnju, tako i za čuvanje, ambalažu, geografsko porijeklo.

Proizvodnja rakije u Srbiji veoma je rasprostranjena i predstavlja viševjekovnu tradiciju. Gotovo svaka kuća u ruralnoj sredini ima voćnjak i voće uglavnom prerađuje u najkomercijalniju voćnu prerađevinu – rakiju.

Do donošenja Zakona o rakiji i drugim alkoholnim pićima 2009. godine u Srbiji je bilo registrovano 2.048 proizvođača, od čega 1.811 fizičkih lica i 237 pravnih.

Većina građana ni nakon donošenja zakona nije obavila registraciju proizvodnje u skladu s propisanim uslovima, ali po tom aktu nije ni postojao mehanizam da se ova proizvodnja rakije nađe u legalnim kontrolisanim tokovima.

Liberalizacijom uslova za proizvodnju kod preduzetnika i upisom u Registar proizvođača jakih alkoholnih pića, što podstiče ovaj zakon, nelegalna proizvodnja i promet postaće manje atraktivni i onemogućavaće dovođenje potrošača u zabludu u vezi s poreklom i kvalitetom pića, posebno kada se radi o voćnim rakijama.

Takođe, omogućiće praćenje svih puteva alkohola, kontrolu cjelokupnog procesa proizvodnje, počev od osnovne sirovine do gotovog proizvoda upakovanog u bocu, čime se garantuje porijeklo i kvalitet proizvoda.

Tim zakonskim aktom propisuje se da se jakim alkoholnim pićima smatraju ona sa minimalnom alkoholnom jačinom 15 odsto vol, kao i liker od jaja koji ima istu maksimalnu alkoholnu jačinu. Reguliše se ko se sve može baviti proizvodnjom alkoholnih pića, uz obavezu da i pravna lica i preduzetnik budu upisani u Registar proizvođača jakih alkoholnih pića koji vodi Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

Proizvođač alkoholnih pića dobija obavezu da vodi podrumarsku evidenciju i čuva dokumentaciju kojim potvrđuje podatke o nabavci, proizvodnji, prometu, sirovini za izradu alkoholnih pića.

Zakon propisuje način sazrijevanja alkoholnih pića, geografsku oznaku, pravnu zaštitu geografske oznake, registrovanje žiga. Dnevnik

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!