Piratska i Marihuana partija na izborima u Kanadi

U Kanadi se u ponedeljak održavaju parlamentarni izbori. U jednoj od najneizvesnijih izbornih trka svoje kandidate imaće 23 partije.
U Kanadi se u ponedeljak održavaju parlamentarni izbori.

U drugoj najvećoj zemlji na svetu koja se od Atlantika do Pacifika prostire na gotovo 10 miliona kvadratnih kilometara, a ima samo 35 miliona stanovnika, oko 26,4 miliona građana biraće 338 poslanika za 42. saziv parlamenta u Otavi.

U jednoj od najneizvesnijih izbornih trka svoje kandidate imaće 23 partije. Među njima su i neke koje su pre "izborna egzotika" nego što zaista imaju šanse da bar jedan njihov kandidat bude izabran: Piratska, Marihuana, Komunistička, Marksističko-lenjinistička... Osim vodeće tri (Konzervativna, NDP i Liberalna) ostale partije nemaju šanse za pobedu.

O velikom interesovanju birača govori i podatak da je unapred na glasačka mesta izašlo njih 3,6 miliona koji će 19. oktobra biti van zemlje ili daleko od svog biračkog mesta, što je čak 71 odsto više nego na prethodnim izborima.

Na izborima 2011. konzervativci, koji Kanadom vladaju već 10 godina, osvojili su apsolutnu većinu i 166 mesta u Donjem domu parlamenta, a NDP je sa 103 poslanika, napravila najveće iznenađenje i prvi put u novijoj istoriji postala opoziciona partija. Liberali koji su se sa konzervativcima smenjivalina vlasti takoreći u celoj, skoro 150 godina dugoj istoriji Kanade, pretrpeli su težak poraz i osvojili samo 34 poslanička mesta.

Tokom cele letošnje kampanje te tri partije smenjivale su se u anketama u vođstvu sa po 30-ak poena da bi u ovoj sedmici liberali stekli pet ili više poena prednosti u odnosu na konzervativce, a nove demokrate za nekoliko procenata zaostale iza drugoplasiranih.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet