CESID: DS i SNS rame uz rame

DS i SNS bi imali skoro jednak broj glasača kada bi danas bili održani vanredni parlamentarni izbori, pokazuje najnovije istraživanje CESID-a.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.12.2009.

00:18

Default images

Istraživanje Centra za slobodne izbore i demokratiju pokazuje da bi Demokratska stranka danas osvojila 28, a Srpska napredna stranka 27 odsto glasova. Sve druge stranke imaju daleko manju podršku među građanima Srbije.

Kada bi sada bili održani vanredni parlamentarni izbori, samo šest stranaka i koalicija moglo bi da računa na poslanike u parlamentu.

Pored stranaka Borisa Tadića i Tomislava Nikolića, prema najnovijem istraživanju CeSida, u poslaničkim klupama sedeli bi i narodnjaci, socijalisti i radikali, sa podrškom od sedam odsto, a tik iznad cenzusa bio bi i LDP.

Taj prag ne bi međutim prešle mnoge manje partije, koje su u ovom trenutku deo vladajuće većine. Na tom spisku su G17, Liga socijaldemokrata Vojvodine, SPO i stranka Rasima Ljajića.

“Tih jedan ili dva posto pri samostalnom izlasku na izbore jednako nula, a u koaliciji te partije prosto unose tih jedan posto ili dva posto. Svaki procenat jeste zapravo par mandata”, objašnjava Marko Blagojević, programski direktor CeSida.

Iako su politički na suprotnim stranama, neke stranke CeSid-ovo istraživanje opisuju skoro istim rečima.

“Mogu da odgovorim na ovo ukoliko vi meni odgovorite da li su to oni isti istraživači koji su pred izbore na Voždovcu davali ogromnu prednost DS, a moju stranku videli na nivou statističke greške”, kaže Suzana Grubješić iz G17 plus.

“Da li je to isti Cesid koji je prognozirao i ubedljivu pobedu DS na Voždovcu, mislim da jeste i da je promašaj u tom slučaju, kao i unekim prethodnim slučajevima bio jako veliki”, navodi Zoran Nikolić iz DSS-a. Da istraživanje nije realno smatraju i u Ljajićevoj stranci, a Ligaši i nisu očekivali više od jedan odsto, jer birače imaju samo u Vojvodini. A za LDP, od rejtinga stranaka, mnogo su značajniji klima i stanje u društvu.

“Jasno je da u Srbiji postoje dve stranke koje u ovom trenutku akumuliraju veliku energiju, to su DS i SNS. Ono što je meni veoma važno jesu ciljevi oko kojih se okuljaju ljudi danas u Srbiji, vrednost političkih ideja i efikasnost jednog takvog okupljanja”, ističe predsednik LDP-a, Čedomir Jovanović.

CeSid je istraživao i ko su najpopularniji političari. Na vrhu liste je Boris Tadić, a slede ga Vuk Jeremić i Tomislav Nikolić. Veliku popularnost ima i Dragan Marković Palma, koji je iznad Ivice Dačića, i dva Vojislava - Koštunice i Šešelja.

Gostovanje Marka Blagojevića u "Kažiprstu" možete pogledati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: