Sirijska armija, iranske snage i Hezbolah pokreću ofanzivu na Alepo; Ruski avioni izvršili 86 udara po džihadistima (VIDEO)

Tanjug

14. 10. 2015. u 01:24

Sirijska armija i njeni saveznici, iranske snage i Hezbolah, pripremaju se za kopnenu ofanzivu protiv pobunjenika u području Alepa, uz podršku ruskih vazdušnih udara

Сиријска армија, иранске снаге и Хезболах покрећу офанзиву на Алепо; Руски авиони извршили 86 удара по џихадистима  (ВИДЕО)

Sirijska armija i njeni saveznici, iranske snage i Hezbolah, pripremaju se za kopnenu ofanzivu protiv pobunjenika u području Alepa, uz podršku ruskih vazdušnih udara, rekla su u utorak dva visoka regionalna oficira, upoznata sa planovima, kako prenosi Rojters.

Ofanziva će proširiti kopneni napad, koji je pokrenuo isti savez prošle nedelje protiv pobunjenika u provinciji Hama, dalje na zapad. Anonimni zvaničnici su rekli da su hiljade iranskih vojnika stigle da učestvuju u kopnenim ofanzivama na strani predsednika Bašara al-Asada.

Velika vladina ofanziva u području kraj turske granice će po svoj prilici još više razljutiti tu zemlju, članicu NATO, koja je podržavala pobunjenike, koji se bore protiv Asada i već je izrazila duboku zabrinutost zbog ruskih vazdušnih udara na čijoj su oni meti.

Kontrola grada Alepo i okolne provincije je podeljena između sirijske vlade i čitavog niza pobunjeničkih grupa, koje se bore protiv Asada i Islamske države.

"Velike pripreme za bitku u tom području su jasne. Velika je mobilizacija sirijske armije... , elitnih boraca Hezbolaha i hiljada Iranaca koji su stigli u fazama ovih dana", rekao je jedan zvaničnik.

Drugi zvaničnik, blizak sirijskoj vladi, je rekao da je "odluka da se pokrene bitka za Alepo doneta" i da se "više ne krije da su hiljade Iranaca sada u Siriji i da je njihova uloga fundamentalna".

Oba zvaničnika su rekla da će napad uskoro početi.

Jedan general iz iranske Revolucionarne garde Hosein Hamedani ubijen je u provinciji Alepo dok je savetovao sirijsku armiju u bici protiv Islamske države u tom području, rekli su gardisti u petak. Alepo je bio sirijski grad s najviše stanovnika pre nego što je građanski rat počeo 2011 godine, nakon što se Asad suprotstavio antivladinim protestima.

Vlada kontroliše zapadne delove grada, dok pobunjeničke grupe kontrolišu istok. Islamska država i drugi pobunjenici, uključujući grupe koje podržavaju Asadovi strani neprijatelji, se bore jedne protiv drugih severno od grada u području teritorije gde Turska i SAD prave planove da slome Islamsku državu.

Severni Alepo region je područje gde koalicija predvođena SAD bombarduje Islamsku državu. Rusija kaže da njeni vazdušni udari u Sriji, započeti 30. septembra, ciljaju Islamsku državu, iako su u mnogim pogođena područja koje drže druge pobunjeničke grupe, uključujući neke koje podržavaju Asadovi strani neprijatelji.

Prošle nedelje su borci Islamske države osvojili više sela kraj grada Alepa od drugih pobunjeničkih grupa. Sirijska TV je objavila da su vladine snage osvojile područje severno od grada u ponedeljak od Islamske države.

RUSIJA IZVRŠILA JOŠ 86 NAPADA — ID OSTAJE BEZ MUNICIJE

Rusija je u proteklih 24 časa intenzivirala napade po teorističkim položajima izvršivši 88 poletanja i nanevši 86 vazdušna napada po objektima Islamske države u Siriji, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Prema rečima portparola Ministarstva Igora Konašenkova, veliki broj boraca ID spremni su da napuste borbene zone zbog nedostatka naoružanja i municije.

Borci ID imaju veliki problem sa nedostatkom naoružanja i municije. Prema informacijama obaveštajnih službi, komandanti terorističkih grupa zahtevaju od rukovodstva da im što pre pošalju municiju i naoružanje ili će u suprotnom povući svoje snage iz borbenih zona“, rekao je on.

Pored toga, naglasio je, ruske bespilotne letelice primetile masovno premeštanje vojne tehnike terorista i to sada, kako je rekao, podseća na ogromne karavane. On je dodao da je pomeranje tehnike fiksirano uglavnom noću, kada je vidljivost manja.

Inače, Konašenkov je rekao da su u protekla 24 časa vazdušni napadi vršeni po komandnim centrima, skladištima municije, fabrikama eksplozivnih naprava, kampovima za obuku i vojnim bazama boraca ID, i to u provincijama Raka, Hama, Idlib, Latakija i Alepo.

On je precizirao da su bombarderi Su-24M u okolini mesta Anadan uništili štab terorista ID odakle se vršila koordinacija akcija u provinciji Alepo. Pored toga, dodao je, uništen je i štab terorista u okolini El Gaba, kao i skladište municije koje se nalazilo u blizini.





Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (24)

Nevenka

14.10.2015. 01:58

Dakle, Putin je saveznik sa terorističkom grupom Hezbolah, i tako se navodno bori protiv terora. A naši rusofili su '90-ih šištali protiv iranske džamahirije, a danas kažu da je to baš vrh zemlja.

КИР СРБИН

14.10.2015. 21:03

@Nevenka - Па ваши су шиштали, овд екод нас у Србији нису.

vh

14.10.2015. 03:29

Srecan zavrsetak rata Siriji i napacenom narodu, uz pomoc Rusije, Irana i Hezbolaha/Palestine a sve zbog zlocina USA i njihovih sluga: Uk, France, Saudia, Turske, Katara i verovatno Izraela. Ovi zlikovci ce pasti u njihovoj slepoj podrsci terorizmu pod zavesom 'demokratije'. Unistenjem IS ce se strvoriti uslovi za oporavak Sirije i slobodan verski zivot svih gradjana po njihovim uverenjima- kao sto je to npr. savrseno regulisano u Rusiji.

Абвгд

14.10.2015. 04:41

Надам се да ће и ове године Нобелову награду за мир добити председник САД Барак Обама, јер ови Руси побише све терористе, а америчка авијација за 5 година ниједног...

Teodosije

14.10.2015. 09:33

Previse verujete ruskim agencijama. Videcemo za 2 meseca gde ce ko biti. Putin skrece paznju sa katastrofalne ekonomske situacije u Rusiji.

hristina

14.10.2015. 13:04

@Teodosije - Greska, Teodosije, citamo i am. novine. Kao na primer, am. novinar Majk Vitni u Counter Punch i pod naslovom Potez-mat Putina u Siriji, pise da je Obamin plan svrgavanja Asada propao, da nece biti zone zabranjenih letova kao i slanja kopnenih snaga. Rusija je uvela nova pravila igre pa Vasington i NATO treba samo da prihvate novu stvarnost! Preporucujem ti i Dejvida Goldmana u Asia Times o Turskoj. koji prognozira raspad Turske i predlaze Erdoganu referendumu kurdskim oblastima! Tomas Sibert...

Aca Doboj

14.10.2015. 09:48

Dobro je da Rusija podrzava i saradjuje sa Iranom. Oni su znanje stekli koljuci Srbe po Bosni i saljuci oruzije muslimanima 90-tih godina.

Milan

14.10.2015. 12:04

@Aca Doboj - I vas Bosanaca je preko glave svim u Srbiji. sada vam smeta i Rusko - Iranski savez.

Feniks

14.10.2015. 20:59

@Aca Doboj - Aco iz Doboja, ako si uopšte Aco i još iz Doboja, u Bosni nisu ratovali Iranci, već mudžahedini iz Saudijske Arabije, Katra, Jemena, Omana, Alžira, Egipta, Avganistana i delom iz Iraka, i bilo je dobrovaljaca iz Turske kao i Azerbejdžana i Čečenije. Eto, to su zemlje gde ljudi veruju u Alahov sveti rat. U Iranu ne uzvikuju Alah Uegber ili kako već su uzvikivali. Iranci su šiitski muslimani a ne sunitski. Razmisli malo pre nego napišeš ovako nešto što si napisao pa se ništa nisačim ne poklapa.

blesav

14.10.2015. 10:38

Ovo mi sve lici na dobro isplaniranu i sveobuhvatnu ratnu kampanju! Ocito da Rusi i saveznici znaju sta rade i da nemaju nameru da stanu zbog toga sto je nekome neprijatno ili se 'ljuti"! Rat, kao produzena ruka politike, ne poznaje termin ljutnja! Bravo za velemajstora!

čiča

14.10.2015. 11:26

E ovo sad baš zadire u američke nacionalne interese, a nisu ih ni pitali. Da li se to meni čini da njih više niko ništa ne pita

Zagreb

14.10.2015. 12:39

@čiča - Koliko mi u svijetu znamo jedino se Srbi ne pitaju ni za sto. Npr. Kosovo.

КИР СРБИН

14.10.2015. 21:02

@čiča - Мален ти свијет. Ни Ти се ништа не питаш у својој држави тисућљећима. Прво сте ишли по мишљење у Будим, па у Беч, па у Беогрда, па у Берлин, па опет у Београд, па опет у Берлин (види све на "Б").

Gojko

14.10.2015. 15:21

3.oklopna i 11.tenkovska div.SYR Armije svakog trenutka treba da otpochnu ofanzivu severno od Homsa,prema Al Rastanu i strategijski vaznom Talbisehu,kako bi osigurali zilu kucavicu auto put ka Hami.Pre toga je ruska avijacija unishtila vaznije teroristichke ciljeve.[Al-Masdar News ]

Gojko

14.10.2015. 16:20

Ovom ruskom izveshtaju treba dodati i da su lovci SU-30,koji su davali vazd.obezbedjenje bombarderima,sada i prvi put dejstvovali na ciljeve na zemlji.Poshto ISIL nije uspeo da zauzme 2 sela pored Deir Ez Zor aerodroma,opet su napali juznu kapiju istog i izgubili 30 boraca,a onda su se okrenuli ka ciglani u pravcu grada i ubijeno im je josh 22 boraca [Al Masdar News ].