Bolje na izbore nego nemogući uslovi Brisela

P. VASILjEVIĆ

12. 10. 2015. u 10:44

Vučić nagovestio izlazak na birališta zbog novih zahteva EU. Nemam pravo da menjam pravac države, niti da gazim zastavu Srbije - poručio premijer

Боље на изборе него немогући услови Брисела

UKOLIKO pred Srbiju budu postavljeni nemogući uslovi čije ispunjenje bi značilo da se pogazi srpska zastava, u tome neću učestvovati i onda je vreme za izbore!

Tako je premijer Aleksandar Vučić prokomentarisao u ponedeljak nove pritiske iz Brisela i direktno nagovestio mogućnost da podnese ostavku i da iznudi vanredne parlamentarne izbore:

- Ja nemam pravo da menjam pravac Srbije i neću to da radim. Ako dobijemo nemoguće uslove, onda je vreme za neke druge ljude, da pobede sa drugim platformama. Ja svoju da menjam ne mogu, to bi govorilo o mojoj lošoj proceni. Ako zahtevi budu neprihvatljivi, nije vreme za referendum, iza kog se nikad nisam krio, nego za izbore.

Konačnu odluku o vanrednim izborima Vučić bi trebalo da donese u četvrtak, a tvrdi da ona neće biti rukovođena stavovima predsednika države ili vicepremijera (koji su se izjasnili protiv izlaska na birališta), niti interesima SNS, već interesima države.

- To, da li će neko da podržava ili ne podržava održavanje vanrednih parlamentarnih izbora ne znači ništa, jer ako ja, kao premijer, podnesem ostavku, izbora mora da bude! Nikolić, kao i lider socijalista i potpredsednik Vlade Ivica Dačić mogu da imaju svoje stavove, ali bih voleo da su mi to rekli u četiri oka, a ne u novinama.

Vučić je naglasio da je podršku naroda dobio na politici evropskih integracija: da je Srbija marljivo i vredno radila, da očekuje zbog toga otvaranje pregovaračkih poglavlja do kraja godine, i naglasio da on tu svoju politiku neće menjati.

Vučić je navodeći razloge za eventualne izbore rekao i da se pred Vladu stalno postavljaju besmislene primedbe, pa je često nemoguće raditi:

- Te besmislice uključuju priču o stotinama mrtvih u Obrenovcu, spaljivanju leševa u visokoj peći u Lazarevcu, koja inače ne postoji, pa do toga da treba da se odgovara Danilu Redžepoviću (urednik sajta "Teleprompter") i Milovanu Brkiću. To je najveći ološ, to su ljudi koji su govorili da mi je dete alkoholičar, narkoman i da ima seksualne odnose sa svojim ocem.

Vučić je rekao da, s druge strane, postoji objektivan problem, zato što bi raspisivanje izbora za pet do šest meseci pomerilo važna pitanja na koje je potrebno dati odgovore, uključujući reformu "Srbijagasa", preduzeća u restrukturiranju...

Predsednik Nikolić u ponedeljak je pojasnio da ne može da utiče na to hoće li biti vanrednih parlamentarnih izbora ili neće, ali da je njegovo mišljenje da je Vlada stabilna.

- Oni koji učestvuju u parlamentarnim izborima sigurno bolje sagledavaju situaciju i sigurno je da će umeti da donesu pravu odluku. Vučić i ja imamo svakodnevnu komunikaciju, a kao predsednik države dužan sam da dam svoj lični stav.

ZA I PROTIV GLASANjA

UBEDLjIVA većina funkcionera SNS, prema našim informacijama, traži da se "podvuče crta" i da se izađe na birališta. Socijalisti su jedinstveno protiv novog republičkog glasanja i oni se nadaju samo trci na lokalnom nivou i u Vojvodini. Lider PS ministar Aleksandar Vulin podržava izbore, a da se oni približavaju svestan je i lider SDP i potpredsednik Vlade Rasim Ljajić, koji za "Novosti" kaže:

- Postoji atmosfera za parlamentarne izbore. Naravno, premijer Vučić ima najbolji uvid i spolja i iznutra i uveren sam da će se rukovoditi državnim razlozima. Ja sam smatrao da je republičke izbore trebalo vezati za predsedničke 2017, ali očigledno je da smo sada blizu parlamentarnim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (39)

Aleksandar

12.10.2015. 17:40

@odbojkas - Svi znamo da Vucic nikada nece podneti ostavku, tako da je to jos jedna prazna prica. SNS se tek docepao vlasti. Vladace oni jos dugo. Ne zato sto su pametni i sposobni, daleko bilo, cast izuzecima, ali vecina ih je neobrazovana, vec zato sto kvalitetna opozicija ne postoji. Bojim se da ce SNS vladati jos deset godina, a krezubi, polupismeni biraci bice presrecni.

DW

12.10.2015. 12:18

Šta još treba da EU da uradi da bi aktuelna vlast shvatila koliko je poguban "naš evropski put"? Jedino da nas opet bombarduje. Sva sreća pa ovo nisu 90-te niti svet izgleda kao 90-tih (zahvaljujući Putinu).Ono što će nam se desiti je da će prvo biti otvoreno poglavlje 35 o Kosmetu i kada budemo suštinski priznali republjik Kosova, EU će reći da za nas nema mesta. Referendum!

Bane

12.10.2015. 13:15

Plata 200EUR. Subvencije 10k EUR po radniku, zna se. Moja strina bi tako mogla da bude investitor. Strani.

niki

12.10.2015. 17:44

Ja radim za 15000 din mesecno, bez radnog staza. Ako se nekom ne svidja ta plata od 200e evo ja cu da radim. Mada nigde nisam procitala da su naveli visinu zarade.

Само питам

12.10.2015. 19:46

Вучић одлуку о расписивању избора "neće donositi rukovodeći se stavovima predsednika države"! Заиста не знам, зато и питам, зар је код нас председник, као и у Немачкој, практично "нико и ништа", сем у случају рата? Знам да председник предлаже премијера, али зар не може да предложи и његову смену? Да ли је онда Тадићева моћ, као сада Вучићева, била у томе што није другоме препустио лидерску функцију у странци, као што је то учинио Николић?

Да ти објасним

12.10.2015. 20:40

@Само питам - У праву си, наш садашњи председник владе има скоро неограничену моћ. И по ингеренцијама, а још више као председник владајуће странке (као немачки канцелари). Превремени избори заиста могу да се распишу само ако премијер тако одлучи. Због свега тога, иако је председника државе изабрао народ, а премијер се бира трговином између партнера владајуће коалиције, премијер може да доноси и одлуке које су супротне жељама и интересима грађана.

Ја, па ја!

12.10.2015. 19:58

Србија "nije dozvolila ponižavanje"! Ха-ха-ха!:( Чак "ni po pitanju rezolucije u Ujedinjenim nacijama o Srebrenici"? Да нису Додик и Николић замолили Путина за вето (док је Вучић ћутао и пребројавао гласове), Срби би за сва времена била осрамоћени и жигосани као једини геноцидни народ у светској историји!

Ђорђе С.

12.10.2015. 20:21

Недавно је изјавио да ће избора бити, најкасније у марту, а можда и у јануару. Сада неодређено каже да само он одлучује о томе. Уверавао нас је да "независност Косова никада нећемо признати", а сада нам се жали да му траже и више од Косова. Обећао је да нам врати (чак и повећа) плате и пензије у октобру, а сада чујемо да ће то (можда) да му дозволи ММФ у 2016... И тако, да не причам у празно, ботови ће и без тога да ми налупају стотинак минуса.

Miro Đokić

12.10.2015. 20:48

@Ђорђе С. - Đorđe S.:Vi očigledno imate problem sa pamćenjem. Vučić je rekao da će do polovine oktobra odlučiti hoće li biti vanrednih parlementarnih izbora ili neće, a nije govorio da će biti ni u januaru ni u martu.

Паланчанка

12.10.2015. 23:17

@Ђорђе С. - А Ви, Миро, како 'те? Добра плата, ништа 10%, ништа преминули рад? Добре женске?

Dzindzirajlo

12.10.2015. 21:08

Neznam,ako Vucic da ostavku dali moraju biti izbori,ili predsednik moze ponuditi novog mandatara ?

Djokica

12.10.2015. 21:17

Gospodine Vucicu kada malo bolje sagledate dosdasnje pregovore i rzgovorezar vi to niste znali ili videli da vas Propala Evropa navodi na mala vrata .Dali mislite dacete resiti problem stocete dati ostavku i rspisati izbore mi smo tescenarije vec vise puta imali zar opet istim putem radi Evrope koja nezna ni sama gdece i kakoce .Mi moramo sami sa sobom prvo da pregovaramo razgovaramo pa tek onda sa trecim.Nazalost ali je tako.

Dule Los Angeles

12.10.2015. 22:09

Ima veca ovlascenja od Broza I od Slobe zajedno. Sam ih je sebi dao.Radi sve sam.Nikog nista ne pita,nikcije savete ne prihvata,I sve sam odlucuje! Kao da ne zna da -Apsolutna vlast kvari apsolutno! Samo sto je ovde Srbija zrtva. Politika "Moji Zapadni prijatelji',su Srbiju doveli u nemoguc polozaj. Izgubila je deo teritorije,sa tendencijom daljeg komadanja!Privreda u raspadu... I,sada izbori! I nista vise!?Nisam ja nista kriv!? Samo pateticne pricice,i zalbe na novinare! Zar je dotle dosao?

Dragan

12.10.2015. 23:13

Moj put je Evropa po bilo koju cenu i ako se nastave nekorektno ponašanje i ucene te iste Evrope onda su izbori jedino rešenje. I onda ću ja ponovo da dobijem izbore i da nastavim istu politiku a Evropa će da nastavi iste te ucene i podmetanja. Ovo na prvi pogled nema veze sa zdravim razumom. Ali samo na prvi, jer znači sledeće: Pošto vam otvoreno kažem da ću uraditi sve što Evropa traži, a vi me izaberete opet i to ubedljivije, mogu da pljujem po Zemlji koliko mi je volja jer je to vaš izbor.

Дошло је време истине

12.10.2015. 23:33

Доста обмањивања јавности, народ није за ЕУ и НАТО. Чега се боји наша власт, будите храбри, као наши преци што су били, распишите референдум, грађани ће рећи своје. КиМ је Србија заувек!

Nina

13.10.2015. 00:27

A da li neko od novinara u Srbiji moze da ima razgovor sa premijerom da nam pojasne sta to on ustvari misli kada kaze hoce nove izbore ali nece da skrece Srbiju od evropskih integracija ili da gazi po zastavi?? Narod bi trebao da zna zasto on raspisuje nove izbore u vezi tih ultimatuma, i kako ce voditi pregovore ako ti ultimatumi ostanu a on bude ponovo izabran? Mislim da bi pojasnjavanje svega toga pomoglo.

Bole

13.10.2015. 01:27

Svojevremeno je osamdesetih godina proslog veka Margaret Tacer kazala Reganu pa ovaj Gorbacov potpisuje sve blanko pa ste videli sta se desilo sa zemljama varsavskog pakta i sovjeckog saveza ,tada su kazali da se Nato nece siriti na te zemlje pa nista od toga ,zapad hoce sta Ameri kazu a to znaci u svakoj zemlji nadjite po nekog Gorbacova pa ste sve probleme resili.Verujem da se nije rodio nas Gorbacov da potpisuje sve blanko.

Dani Kovac

13.10.2015. 08:53

Citat: Bolje na izbore nego nemogući uslovi Brisela Komentar: Niko to i ne trazhi od tebe... Samo prilagodi USTAV Srbije, da ona odgovara i vremenu i prostoru... Ova, tvoja, aktuelna drzhava Srbija, nikad i u nijednom trenutku, nije imala Kosovo u svoj sastav...

niste u stanju

13.10.2015. 10:44

da zaposlite vredne radnike sa visokom strucnom spremom, koji su se skolovali na budzetu i koji su pod ugovor godinama, i treba da podnesete ostavke svi.Mi jedan zivot imamo, uradili smo sve sto se od nas trazilo i sada se jednostavno ugovori ne produzuju, idite svi niste sposobni da sacuvate kadar.

Istina, Car je go

13.10.2015. 11:05

Sve sto je Srbiju snalazilo juce a snalazi danas je zahvaljujuci "prijateljima" i domacim izvodacima koje "pritiskaju"!!? Akcija da se Srbi proglase genocidnim zlocincima nije osvestila narod a poltoroni su okrenuli dugu stranu lica!? E pa narode, samo veruj,zadatke izvrsavaju korak po korak....!? Naravno sto vise cutis i trpis to ces bolje osetiti samodestrukciju!

čiča

13.10.2015. 11:37

Odkud sad ovo ,pa do juče si se udvarao šiftarima, praviš im prugu , paraviš autoput , sad avionsku liniju, poklanjaš im hidrocentralu sa sve jezerom jer tako traže tvoji ,,prijatelji ,, sa zapada. Još donesite zakon o neuznemiravanju širtara dok prenose drogu ,ljudske organe ,belo roblje preko teritorije Srbije pa da se kompletiraš

Mladen Šuvakov

13.10.2015. 12:25

kad je tako što ne obustaviš dalju prodaju tj.poklanjanje naših preduzeća-(ako te nevređa i ovaj komunistički naziv),??? prvo ćeš da ojadiš nas srbe i građane srbije,e onda ajd' da malko sperem ljagu i očistim savest pa ću raspisati izbore i onda opet po starom; tražiliste dobili ste....

miki

13.10.2015. 12:42

Ne razumem sta ce izbori promeniti, potreban je referendum i onda sta narod odluci toga da se drzimo. Ko god pobedi na tim izborima sta ce odluciti da li ce prihvatiti te nemoguce uslove, zato hocemo referendum, ko god doce na vlast da zna sta mora da radi.

ranko75

13.10.2015. 14:14

Vreme je ne samo za izbore nego i za referendum. Krijenje za referendum kako premijer kaze znaci da je preuzeo i lovu i obavezu da nas uvuce u EU, pa onda oni smatraju da je referendum eskiviranje da izvrsi ono sto je obecao i zasto je dobio lovu,pa se zato i opravdava da nece da ide na referendum.Referendum ne treba njemu,ali treba nama,on im treba dok moze da provodi njihovu politiku,sada se upro u zid jer svi znaju da je Kosovo zid preko kojeg ne moze.

Djuki

14.10.2015. 10:52

Zašto ne kažete NE Briselu? Niste se trebali niti kandidovati na prethodnim izborima, ako mislite da na svakoj većoj prepreki raspisujete izbore.Što se tiče novih izbora, ne znam šta bi se time dobilo. Da li bi onda novoizabrana vlada imala mandat da prizna Kosovo. U vezi sa referendumom, niko nema pravo, pa čak niti sadašnji narod Srbije (sa izapranim mozgovima), da poništava sve ono za što su se naši preci vekovima borili i ostavili svoje kosti. Vreme je da se definitivno okrenete Rusiji!

miloš

15.10.2015. 17:24

Eto nisu znali. Da su pitali(Vučić i komp.) pre tri godine babu Jelu što prodaje zelen na Kalenića ona bi im rekla da se ne zamajaju s Nemci. Kada ništa ne znaju što se bave ovim poslom i zamajavaju narod?????

Владимир Јеленковић

15.10.2015. 23:27

Господин премијер ни не треба да промени правац. Он треба да промени смер и да се окрене истоку, уместо што пушта да нас његови пријатељи мрцваре. За то има мандат, јер је то обећавао када је први пут дошао на власт. Лепо је расподелио мере штедње, па сад у оквиру тога хоће мало да потроши пара, како би расподелио и одговорност са онима, који ће гласати за њега. Имате Устав, господине, па у складу са њим и радите.