12. oktobar  2015. 15.32  →  20.08 | Izvor: RTV (Vanja Đurić)

NIS: U ponudi komprimovani prirodni gas

NOVI SAD -

Početak maloprodaje komprimovanog prirodnog gasa (KPG) u mreži benzinskih stanica Naftne industrije Srbije (NIS) svečano je danas obeležen na NIS Petrol benzinskoj stanici Novi Sad 10.

video icon

Kompanija NIS do sada je prodavala komprimovani prirodni gas kroz sistem veleprodaje, a punionica na NIS Petrol stanici u Novom Sadu prva je maloprodajna jedinica ovog energenta, saopštila je ova kompanija.

Događaju su prisustvovali generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, kao i predstavnici kompanija Fijat Krajsler Automobili Srbija i Iveko.

NIS u saopšenju kaže da je prva velika mreža benzinskih stanica u zemlji koja je u svoju ponudu uvrstila i komprimovani prirodni gas.

NIS ima više od 400 pumpi, ali nijednu na prirodni gas, rekao je Kravčenko, dodajući da ta naftna kompanija planira da do 2020. otvori još 20 objekata u kojima će se prodavati taj energent.

Izražavajući zadovoljstvo što je NIS svoju prvu pumpu prirodnog gasa otvorio baš u Novom Sadu, gradonačelnik Miloš Vučević rekao je da se nada da će ta kompanija i dalje investirati u našoj zemlji, kao i da će otvarati nova radna mesta.

Inače, jedna od prednosti tog gasa je i cena. Naime, za 1.000 dinara automobilom se može preći oko 250 kilometara, dok za istu cenu, vozila na običan benzin prosečno prelaze oko 95 kilometara. Prva benzinska stanica na prirodni gas u Srbiji, "Novi Sad 10", nalazi se u ulici Sentandrejski put bb.

Broj komentara: 1

Daba  13. 10. 2015. | 11:21
Stanica KPG u NS postoji kao interna desetak godina. tada smo u Srbiji imali tri tave stanica koliko i Bugarska. sada ih imamo manje od deset a Bugari preko 500. Kod nas ugradnja instalacije košta oko 1000 E a u Bugarskoj oko 700 E. Nemam uvida da li jenaš prirodnoi gas popravio kvalitet jer on sa oko 85 % metana nije ni bio pogodan za automobile. takođe taj gas je išao i za grejanje i možete zamisliti koliko je velika cena gasa za loš kvalitet. Ovo pojeftinjenje gasa od 8,5 % ne pokriva loš kvalitet našeg gasa., ako u međuvremenu nije popravljen.