11. oktobar  2015. 14.43  | Izvor: Beta, RTV

LSV ponovo traži promenu Ustava

NOVI SAD -

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas da se Ustav Srbije promeni jer smatra da je loš, da koči evropske integracije zemlje i da je položaj Vojvodine u njemu je "najblaže rečeno poražavajući".

"Umesto garancija zakonodavne, sudske, izvršne vlasti, imovine i izvornih prihoda za Vojvodinu, u Ustavu je sve to zamenjeno sa odredbom o najmanje sedam odsto republičkog budžeta koji pripadaju Vojvodini, a koju sve republičke vlade krše iz godine u godinu", navodi se u saopštenju.

Ta stranka je podsetila da je upravo na današnji dan i upravo iz tih razloga tadašnji predsednik Skupštine Vojvodine i aktuelni zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš i pozvao na bojkot ustavnog referenduma, koji na kraju nije prošao u Vojvodini.

"Iako je kampanja za izlazak na ustavni referendum koji je održan 28. i 29. oktobra bila više nego jaka, referendum u Vojvodini nije prošao. Budući da je prošao u drugim krajevima države, LSV je poštovala i poštuje Ustav, ali nećemo prestati da insistiramo na njegovoj promeni", piše u saopštenju.

Ocenjuje se da zbog Ustava Srbije Vojvodina "trpi" a njena autonomija, nadležnosti, imovina i novac se iz dana u dan "tope i nestaju".

"Zato na vreme, u parlamentu, treba raspraviti kako budući Ustav treba da izgleda, da bi se izbeglo da neki novi Ustav, koji će morati da se donese na putu ka EU, bude ponovo napisan preko noći. I usvojen preko noći", navodi se u saopštenju LSV.

Srodne vesti