Tajni dokument Arapa: Nema više rasipanja

Promocije, putovanja, automobili i nameštaj - sve ovo je novim pravilima zabranjeno saudijskim zvaničnicima, navodi se u tajnom dokumentu koji je procurio.

Svet

Izvor: B92, Sputnik

Subota, 10.10.2015.

16:50

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Zaustavite nove projekte, nema više kompenzacionog plaćanja za imovinu, otkažite sve promocije i sastanke i čak prestanite da kupujete automobile, nameštaj i druge stvari…

Zvuči kao da je zavladala panika, ali prema navodima "Gardijana“ ovo je sadržaj tajne direktive kralja Salmana upućene ministru finansija, sa naznakom "tajno i urgentno“ od 28. septembra 2015.

Javne finansije kraljevine trpele su ove godine zbog drastičnog pada cena nafte, od koje u najvećoj meri zavisi saudijska ekonomija. Prema podacima iz 2014. godine, 12 odsto Saudijaca radi u javnom sektoru.

"Fiskalna disciplina je labava“, kaže za "Gardijan“ Stefan Hertog, profesor na Londonskoj školi ekonomije.

"Tokom plodonosnih godina stekao se utisak da novca ima na pretek i da nikada neće nestati. Zato je došlo do prekomernih troškova u nacionalnim budžetima od 2000. godine naovamo, u proseku po 15 odsto više od planiranog, i zato se sada šalje poruka da više neće tako da rade“.

Više od 90 odsto prihoda Saudijske Arabije zavisno je od nafte, a sa cenama koje su prošle godine pale za više od 50 odsto, vlada pokušava da se izbori sa finansijskim pritiskom. Drugi faktori koji doprinose slabljenju saudijske ekonomije uključuju rat Jemenu, kao i povećanu domaću potrošnju.

Prema MMF-u, očekuje se da će pustinjsko kraljevstvo ovu godinu završiti sa deficitom u budžetu od 20 odsto BDP-a. Takođe se navode očekivanja da će ekonomski rast Saudijske Arabije biti sporiji u narednih nekoliko godina, jer je vlada primorana da smanji potrošnju.

Prema nedavnim navodima agencije "Blumberg“, vlada u Rijadu je sa globalnih tržišta izvukla ne manje od 70 milijardi dolara. Takođe, očekuje se da će u skoroj budućnosti najveća arapska ekonomija za 10 procenata smanjiti izdavanja za investicije, koje su procenjene na 102 milijarde dolara. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

22 h

Podeli: