"Šel neće da traži naftu, Hrvati hoće"

Hrvatsko-mađarski naftni konzorcijum INA-MOL zainteresovan je da se uključi u istraživanje mogućih nalazišta nafte i prirodnog gasa u Bosni i Hercegovini.

Region

Izvor: B92

Petak, 09.10.2015.

13:30

Default images
Foto: Thinkstock

To je "Dnevnom avazu" potvrdio predsednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić, dodajući da odustajanje naftne kompanije Šel od tog posla neće promeniti planove vlasti u BiH da se potencijalna nalazišta ipak istraže, prenosi portal Seebiz.

"Nama se već najavio INA-MOL u vezi s istraživanjem", kazao je Novalić.

Šel je u septembru obavestio Vladu Federacije BiH da odustaje od sprovodjenja Memoranduma o razumevanju, potpisanog još 2011. godine, kojim je bilo predvidjeno istraživanje potencijalnih nalazišta nafte i prirodnog gasa na masivu Dinarida, koji se kroz BiH proteže od Bihaća do istočnog dela Hercegovine.

Prema grubim procenama Zavoda za geologiju FBiH, u tom području bi moglo da ima zaliha od oko milijardu barela nafte, ali je samo za početak istraživanja potrebno ulaganje izmedju 300 i 400 miliona dolara.

Novalić ističe da Šelova odluka nema nikakve veze sa samim nalazištima i da je doneta isključivo zbog finansijskih razloga, odnosno zbog stalnog pada cene nafte na svetskom tržištu.

"Šel se povukao zato što cena nafte na svetskom tržištu toj kompaniji ne garantuje prihode iz kojih može da finansira i razvoj i ispitivanje bušotina na području FBiH", kazao je entitetski premijer, i podsetio da se Šel iz istih razloga povukao i sa Grenlanda, navedeno je u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

15 h

Podeli: