Podrška, ili idemo u islam!

B. PUZOVIĆ

07. 10. 2015. u 12:36

Vernici iz Šopića pisali patrijarhu Irineju da ne dozvoli rušenje hrama. Crkva stara 150 godina oštećena, lokalni sveštenik želi da gradi novu

Подршка, или идемо у ислам!

ŽITELjI Šopića, ogorčeni zbog namere sveštenika Mirka Tešića da sruši seosku crkvu posvećenu Svetom arhangelu Gavrilu, da bi na njenom mestu bila podignuta nova, obratili su se pismom patrijarhu Irineju, upozorivši ga na mogućnost da kolektivno pređu u islam!

- Ako izostane podrška, koju očekujemo kao vernici i vaši iskreni mirjani, bićemo prinuđeni da pređemo kolektivno u islam, kako bismo po pozitivnim zakonima Republike Srbije dobili bolju zaštitu za naše objekte, i da kao naši stari mučenici na taj način čuvamo našeg gospoda Isusa Hrista u srcu, a na glavu stavimo bilo koju kapu koja će nam omogućiti da od bahatosti i bilo čije samovolje sačuvamo naše svetinje - navodi se u pismu Šopićana patrijarhu SPC.

U jakom nevremenu krajem juna prošle godine, vetar je srušio deo zvonika hrama Svetog arhangela Gavrila u centru Šopića. Umesto da je uz pomoć sela popravi, piše u dopisu meštana patrijarhu, sveštenik Mirko Tešić samovoljno je odlučio da bogomolju sruši i na njenom mestu podigne novi hram, uz izgovor da su temelji trošni i da je proradilo veliko klizište.

- Obimni građevinski radovi bili su još 1991. godine i to baš na poboljšanju stabilnosti crkve, tako da tvrdnje paroha o lošem stanju objekta nisu tačne - kaže Predrag Lazarević, geolog iz Šopića. - Nije proradilo ni klizište, kako tvrdi sveštenik. Ubrzo posle nevremena, država je obezbedila 2,2 miliona dinara za sanaciju crkve, ali taj novac, kao i priloge vernika, sveštenik namerava da uloži u gradnju novog hrama.

Srpski centar ekologije iz Lazarevca zbog toga se odmah obratio Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Beogradu, navodeći da to što objekat pripada SPC ne znači da nije potrebno ispuniti zakonsku obavezu - da za građevinske radove mora da se pribavi dozvola. Reagovalo je i Udruženje građana za borbu protiv narkomanije i verskih sekti "Sveti Sava" iz Lazarevca, u porti crkve okupili su se brojni vernici, pa se od rušenja odustalo.

- Vladika šumadijski Jovan izjavio je da će, ako žitelji Šopića ne dozvoljavaju da se ruši postojeća crkva, nova biti izgrađena na drugoj lokaciji, a Zavod za zaštitu spomenika neka vidi šta će sa starim hramom - kaže Lazarević. - Sa hrama su skinuti ikonostas, bakarni krov, oluci, pa prokišnjava, odnete su granitne ploče i podno grejanje, izmešteni spomenici izginulim ratnicima u balkanskim i Prvom svetskom ratu. Sveštenik Tešić, kako saznajemo, nema blagoslov da daje izjave za medije.


VEK I PO ISTORIJE

CRKVU u Šopiću izgradio je 1869. godine Todor Lazarević, sin prote Alekse Lazarevića, koji je bio učesnik dogovora u Marićevića jaruzi 1804. godine o podizanju Prvog srpskog ustanka i deputat pregovora sa Turcima u Carigradu. Službovao je u rodnom Šopiću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

znanjem verom i poverenjem ne kockajte se

07.10.2015. 12:52

Jasno je da nisi opredeljen i taj stav ne moze vise niko da promeni. Pa cak! ni ti sam.

Kојекуде

07.10.2015. 13:11

Па, драги Срби православци, шта вам је то, пријетња или уцјена? Шта год је није много паметно. Већ је босанска штампа пренијела вашу поруку и радују вам се или се само спрдају с вама. А можда хоџе оштре бритву. Нечастиви се никад и не спомиње, а ако га призивате, доћи ће. Доћи ће сигурно, у неком облику и некако, а онда је касно.

Vito Raski

07.10.2015. 17:53

@Kојекуде - Ne znam koliko vas pamcenje sluzi, ali pre pocetka rata bilo je i takvih odgovora Bosanaca, na neke reci srpskih "patriota" da ce se svi muslimani vratiti svojoj pravoslavnoj veri, da oni nece imati toliko strucnjaka (hecima) koji ce osunetiti toliki narod po Srbiji. Boga mi, kako vidim pocetak ce biti iz srca Srbije Sumadije. A mozda ce i "spasiti" srpstvo, ako im se ostvari pretnja, ali ce se onda teritorija Srbije nazvati SRBISTAN, tako da ce i samo ime podsecati da je nekad postojala Srbija.

Dragan P.

07.10.2015. 13:25

Šta, kakve crkve i bakrači, to nas samo koči na našem evropskom putu. Treba to zatrpati i napraviti preko auto-put za Tiranu i Drač. Sve što se ispreči, drveće, imanja, kuće, crkve, džamije, ljude, saseći, pomeriti, zatrpati, nasilno iseliti!

Краљевић Марко

07.10.2015. 13:37

драган п. како ти успјева да пишеш кад си слијеп ??

Јабре

07.10.2015. 13:54

Јаки су ми то неки верници и поп, једни би да постану чистокрвни бошњани који немају везе са Србима и да чувају Исуса у Срцу ал да се клањају метеориту а други се понаша ко Америчка жена са кредитном картицом.

Sveti Sava

07.10.2015. 16:55

Ovo je dokaz Ajnštajnove teorije da je ljudska glupost neograničena.Sveštenik je u pravu što vam ruši crkvu, jer vam nije potrebna.Lepo sagradite džamiju pa klanjajte.Mada ni džamija vam ne treba jer je očigledno da ste nevernici,pa onda sagradite lepo mauzolej ili sličnu bezbožnu građevinu!

Ђорђе С.

11.10.2015. 13:14

@Sveti Sava - Џамије не треба да граде, оне ничу и тамо где никад није било муслимана! А муслимана је све више, стижу нам чак и и из Азије и Африке, граде балканску престоницу на води.

Ситар

07.10.2015. 21:07

Које дијаболе ови шопићани!!! Србија се све више претвара у азил за глупаке!

alex miles

08.10.2015. 04:33

Pametan neki pop, pa naravno da hoce da rusi starudiju od crkve, te da zida novu, jer ce tamo imati novi pozlaceni djakuzi, toalet, centralno grejanje, te mramor i luksuz, a maloumnih donatora (politickih klitora) ima na pretek. Jadan ste vi narod postali. Veoma jadan !

Трол елиминатор

15.10.2015. 22:08

@alex miles - А ви бате как`о те?! Баш лошо, а?

Pekmez

13.10.2015. 15:46

Kakvi su ovo vernici kada prete prelaskom u Islam?! Oni kao da prete prelaskom u drugu stranku? Ocigledno nemaju predstavu cime prete i samo sebi nanose stetu!