Svijet

Jordan: Sve veći broj izbjeglica se vraća u Siriju

Jordan: Sve veći broj izbjeglica se vraća u Siriju
Jordan: Sve veći broj izbjeglica se vraća u Siriju

AMAN - Zbog teških uslova života u egzilu sve veći broj sirijskih izbeglica iz Jordana vraća se u ratom opustošenu domovinu.

Nakon drastičnog smanjenja humanitarne pomoći, većina izbjeglica ne može da preživi u izgnanstvu, ne mogu da plate krijumčarima da ih prebace u Evropu, a neki su i nostalgični i žele da se vrate kući.

Povratak u Siriju ukazuje na činjenicu da uslovi u zemljama koje prihvataju izbjeglice postaju sve nepodnošljiviji, navodi se se u izjavama izbjeglica i humanitarnih zvaničnika.

"Prestali smo da dobijamo bilo kakvu pomoć", rekao je 47-godišnji Adnan u Zatari, izbjegličkom kampu u sjevernom Jordanu, udaljenom oko deset kilometara od granice sa Sirijom.

Adnan, koji nije želio da kaže svoje prezime zbog straha od eventualnih posljedica, odlučan je da se zajedno sa članovima svoje porodice autobusom vrati do granice sa Sirijom, prenosi AP.

UNHCR sa zabrinutošću posmatra sve veći broj povarataka u Siriju.

"Ovi ljudi prave opasne odluke", rekao je Endrju Harper, šef UNHCR-a u Jordanu i dodao da je povratak izbjeglica, uglavnom žena i djece, u ratom razorenu Siriju dokaz neuspjeha međunarodnog režima zaštite.

U toku je peta godina kako više od četiri miliona Sirijaca bježi od građanskog rata u svojoj zemlji. Većina njih smjestila se u urbanim sredinama Turske, Libana i Jordana.

S obzirom da na to da im je zabranjeno da se legalno zaposle, osuđeni su isključivo na sporedne poslove i bukvalno zavise od humanitarne pomoći. Stoga su efekti posljednjih smanjenja finansijskih sredstava humanitarnim agencijama, prije svega Svjetskom programau za hranu, poražavajući.

U Jordanu je najteže pogođeno više od pola miliona izbjeglica smještenih u urbanim sredinama, dok oko 100.000 izbjeglica smještenih u izbjegličkim kampovima nisu pogođeni najnovijim smanjenjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije