VIDEO: Rusija izvršila još šest napada na ciljeve IS, UN prekinule humanitarne operacije u Siriji

Tanjug / Novosti Online

02. 10. 2015. u 10:55

SAD i šest njenih saveznika pozvali su danas Rusiju da prestane sa napadima na sirijsku opoziciju i civile. Ratni avioni za koje se veruje da su ruski, bombardovali su noćas Karjaten, grad koji je pod kontrolom Islamske države

ВИДЕО: Русија извршила још шест напада на циљеве ИС, УН прекинуле хуманитарне операције у Сирији

Foto: youtube.com

VAŠINGTON/ MOSKVA - Rusija je izvršila još šest vazdušnih napada na ciljeve Islamske države (IS) u Siriji, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane. Ovih šest napada izvedeno je tokom 14 letova aviona Suhoj Su-34, Su-24M i Su-25, navodi se u saopštenju. Ruska agencija Interfaks, objavila je da su ruske vazduhoplovne snage danas uništile komandno mesto IS i skladište oružja u sirijskoj pokrajini Hama. Prema rečima portparola Ministarstva odbrane, Igora Konašenkova, uništeni su i bunkeri i postrojenja koja je IS koristila i u drugim delovima Sirije, među kojima su ona u blizini sela Han-Šajhun u pokrajini Idlib, preneo je Tass.

Inače, SAD i šest njenih saveznika pozvali su danas Rusiju da prestane sa napadima na sirijsku opoziciju i civile i izrazili duboku zabrinutost zbog ruskog vojnog nagomilavanja u Siriji. U zajedničkom saopštenju SAD, Francuska, Nemačka, Katar, Saudijska Arabija, Turska i Britanija, kritikovala su su ruske vazdušne napade koji nisu imali ua cilj pozicije Islamske države.

UN PREKINULE HUMANITARNE OPERACIJE U SIRIJI UN su prekinule humanitarne operacije u Siriji, saopštila je danas portparolka specijalnog izaslanika UN za Siriju Stafana de Misture, Džesi Šahin. Ona je kao razlog navela komplikovanu političku situaciju u zemlji, preneo je Tass. Na pitanje novinara da li je odluka o suspenziji operacija doneta nakon najnovijih vazdušnih udara na pozicije Islamske države, Šahin je rekla da je razlog za odluku opšta politička situacija na terenu zbog koje je nemoguće da UN deluju, navodi Tass.

"Ove vojne akcije predstavljaju dalju eskalaciju i samo dodaju više goriva ektremiznu i radikalizmu", navodi se u saopštenju, koje prenosi Rojters.

Dolazak ruskih aviona i njihovo uključivanje u bombardovanje Sirije, učinili su rat u toj zemlji malo komplikovanijim, jer je u vazdušnom prostoru već bilo dovoljno gužve, ocenio je danas CNN.

Koalicija, predvođena SAD, od prošlog septembra, svakodnevno bombarduje ciljeve Islamske države (IS), u nadi da će iskoreniti tu terorističku grupaciju iz njenih uporišta u Siriji. S druge strane dolazak Rusije na scenu označava novo poglavlje rata, u kojem je od 2011. godine, ubijeno više od 250.000 ljudi.

Ruski predsednik Vladimir Putin se nedeljama priprema za vazdušne udare, slanjem opreme i osoblja na lokacije širom Sirije, posebno na sredozemnoj obali, uključujući aerodrom u Latakiji, zatim ruskoj mornaričkoj bazi Tartus, kao i prestonici Damasku. Prema podacima Instituta za proučavanje rata u Vašingtonu, Rusija sada ima sedam položaja u Siriji. Rusija tvrdi da je bombardovala položaje IS-a i druge ekstremističke grupe, ali SAD navode da su u sredu gađali ciljeve koji su bili udaljeni od uporišta IS.

Državni sekretar za odbranu SAD Eš Karter je izjavio da Rusija nije gađala samo položaje IS, a Sirijci na terenu kažu da su bombe padale i na druge pobunjeničke položaje, uključujući Slobodnu sirijsku vojsku, koju Amerikanci smatraju "umerenim pobunjenicima." Stručnjaci su skeptični u pogledu ruskih motiva, prenosi CNN, dodajući da postoje i skriveni ciljevi, kao što je očuvanje vladavine presednika Bašara al Asada, ključnog ruskog saveznika u regionu. Drugi važan cilj je da učvrste rusku pomorsku bazu u Tartusu, koja omogućuje strateški pristup Sredozemlju.

Putinovo raspoređivanje borbenih aviona u Siriji omogućuje Rusiji da proširi svoj vojni uticaj u celom regionu - od Turske i Iraka, do Jordana i Izraela. Zbog dolaska nasavremenijih borbenih aviona u Siriju, neku posmatrači postavljaju pitanje koji su to tačno ciljevi za koje se Rusi bore.List "Dejli bist" je naveo da mnoga ruska oružja ne izgledaju kao da su prilagođena za brobu protiv džihadista, već kao da su pravljena za borbu s protivnicima poput SAD.

Inače, ruske vazduhoplovne snage izvele su u poslednja 24 sata 18 vazdušnih udara na položaje Islamske države u severozapadnom i zapadnom delu Sirije, tokom kojih su uništeni komandni centar i kamp za obuku te ekstremističke organizacije. Udare, u provincijama Idlib, Hama i Alepo, izveli su vojni avioni "Su-24M", "Su-25" i "Su-34".Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je da se 12 objekata Islamske države našlo na meti napada, naveo je Tass.

Istovremeno, sirijska Opservatorija za ljudska prava je saopštila da je najmanje 12 boraca Islamske države ubijeno u jučerašnjim ruskim vazdušnim udarima u Raki. Ta provinicija je skoro potpuno pod kontrolom Islamske države.

Ratni avioni za koje se veruje da su ruski, bombardovali su noćas Karjaten, grad koji je pod kontrolom Islamske države, a nalazi se 130 kilometara severoistočno od Damaska, saopštio je danas direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava Rami Abdul Rahman. Islamska država preuzela je kontrolu nad gradom Karjatenom u avgustu, prenosi agencija Rojters. Internetom kruži video snimak na kome se vidi bombardovanje grada Idliba. Pogledajte kako je to izgledalo:






Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (25)

joca paracinac

02.10.2015. 11:39

Pa da i Ruja malo potrosi te bombe kojima istice rok trajanja, a ne samo one preko okeanske svinje!

Чапајев

02.10.2015. 12:25

Овакве акције се не покрећу без да трају једно најмање пола године.

Gojko

02.10.2015. 12:26

Juche su u bombardovanju uchestvovali i pola eskadrile [ 6 aviona ] SU-34 koji su napravljeni kao zamena zastarelim SU-24.

Gojko

02.10.2015. 14:35

@Gojko - Pogledajte koliku vatrenu moch ima dvosed SU-34 ,,SU-34Assault fighter Bomber''.

2fast

02.10.2015. 13:10

Samo neka se Rusi trose u Siriji. Nego, dragi Srbi, da li je neko upoznat sa tecajem rublje jutros?

Dragan P.

02.10.2015. 14:43

@2fast - Ovaj i dalje kao pokvarena ploča. Ili, po novom, kao CD kad zabaguje. Dragi Hrvat, da li si upoznat sa brojem džihadista koji su jutros trajno naselili Dojčlandistan?

Gojko

02.10.2015. 14:54

@2fast - Pogledaj komentare hrvatskih chitalaca,npr.Vechernje lista [na tekst ,,Rusija objavila snimke-Unishtili smo zapovijedni centar ISIL-a i kamp za obuku ] i videcesh da potpuno podrzavaju rusku akciju.

BAS TAKO

03.10.2015. 06:07

@2fast - @Gojko,,Hrvatske novine dleko vise pisu nego nase,,procitaj i pogledaj slike kako kazu da Jje Putin saslusao Merkelovu i Orlanda,ide na Irak,,iranci ulaze u Siriju,plac senatora,a posebno komentari citalaca ,,apsolutno su svi na strani Rusa..

za koje se veruje da su ruski

02.10.2015. 14:08

Šta kao oznake ne mogu da se uoče? Da nećemo malo da damo šansu da su ameri nešto pametno tamo uradili?

kobasica srbije

02.10.2015. 14:13

Pa ovo je ništa kako je NATO makljačio Srbiju imali su koliko se sećam i oko 200 letova za noć.

dragan

02.10.2015. 19:02

@kobasica srbije - Za 78 dana NATO bombardovanja izvedeno je oko 70.000 naleta, simultano je Srbiju napadalo 300 pa i do 650 aviona odjednom, od ukupno 1.023 NATO borbena aviona korišćenih za bombardovanje Srbije. (NIN 2529, jun 17 1999 i dr.).Rusija je angažovala oko 30 borbenih aviona i ograničila akciju na 120 dana. Ili su loše procenili, ili samo otklanjanju napad sa svoje dve baze na obali, jer baza Latakija je na 40km od prvih borbenih linija sa pobunjenicima.

Утеривач

02.10.2015. 23:24

@kobasica srbije - @kobasica srbije ...осим што је НАТО гађао цивилне и индустријске објекте и објекте инфраструктуре - далеководе и мостове , што се војних тиче штета минимална , углавном празне касарне и тек неколико противваздухопловних система. Јуришна авијација практично нетакнута Да су кренули копнено "ћерали" бисмо се онако све у 16! Заиста, нема овде баш пуно сличности јер је НАТО напао нашу државу а ми смо ратовали против терориста што сада ради Русија....

ap0qalypto

02.10.2015. 22:24

kad Ameri to rade, to se zove demokratizacija. kada Rusija to radi to se zove duboka zabrinutost

iz glave

03.10.2015. 08:07

@ap0qalypto - suštinski ne rade isto, ameri nepozvani podrivaju legalan poredak u svetu, Rusi ga brane na poziv (Srbi ovo nikako da urade) legalnih vlada

Maganik

02.10.2015. 23:06

Krenula je ofanziva da se islamska država prvo odsiječe od turske. Tuda prolazi naftovod kojim ID isporučuje naftu USA, Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj. Čim nestane nafte za Amere i slobodan koridor za doturanje oružja za ID od strane Turske i Zapadnjaka ID je gotova i biće bježanije u Irak. Ali ni tamo se neće sakriti. Ovaj put će biti stvarno uništen. Sad će "zapadnjaci" da nude "mirovne inicijative" ali kod Putina to ne prolazi. Sve će se vidjeti i sve dokazati.

Miro Markovic

03.10.2015. 05:09

@Maganik - @Maganik. Napisao si odlican komentar, koji ima stratesku vrednost. Nisu ruski oficiri, niti Ruska vlada, neke pecurke, koju su porasle za noc. Znaju oni sta rade i kako ce sve to zavrse. Ako smem, hteo bih da ponovim najvecu sramotu Americke koalicije protiv ISIL-a, koje je stvorila Amerika u zajednistvom sa aparpskim bogatim sunitskim kraljevima. Od kuda zam to? Pa oni sada traze od Rusije da ne bombarduje "Asadovu opoziciju", jer oni opoziciju placaju bas kao i ISIL.