28. septembar  2015. 19.09  | Izvor: RTV

Izjava Sejdinovića na oglasnoj tabli fakulteta

NOVI SAD -

Na oglasnoj tabli Katedre za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu u toku prošle nedelje okačen je tekst u kojem je flomasterom podvučena izjava predsednika Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedima Sejdinovića.

U izjavi Sejdinovića, koju su preneli mediji, ocenjuje se da je "nacionalistička mitomanija" iz devedesetih godina prisutna i u 21. veku. On je na tribini "Udžbenici istorije u Srbiji: obrazovanje za pomirenje?", koja je održana u Novom Sadu kazao da je sve to dovelo do toga da je društvo "rezervoar nasilja" i da je dovoljna mala varnica pa da požar ponovo plane.

U flomasterom istaknutom delu Sejdinović ocenjuje da su Katedre za istoriju na beogradskom i novosadskom Univerzitetu uglavnom "rasadnici nacionalističke mitomanije".

Predsednik Izvršnog odbora NDNV je za RTV rekao da je iznenađen jer se njegova izjava našla na oglasnoj tabli Katedre za istoriju u Novom Sadu.

"Prvo sam mislio da je u pitanju šala, a potom sam se, moram priznati, malo i uplašio. Ne zbog toga što bi to svakako moglo da se čita i kao poziv na linč, na šta sam pomalo i oguglao, već pre svega zbog saznanja čime se neko sa ove katedre bavi", naveo je Sejdinović.

On je ocenio i da je, kada je rekao da su Katedre za istoriju u Novom Sadu i Beogradu "rasadnici nacionalističke mitomanije", bio isuviše blag.

"Možda su one, pogotovo ova u Novom Sadu, i rasadnici nasilja i možda bi zaista trebalo ispitati navode da iza nekih ekstremističkih grupa stoje pojedini profesori na ovoj katedri", dodao je Sejdinović.