25. septembar  2015. 16.45  | Izvor: Tanjug

Judžin Čedborn na festivalu u Pančevu

PANČEVO -

Zvezda američke andergraund muzičke scene Judžin Čedborn, kantautor, gitarista, bendžoista i improvizator, nastupiće 9. oktobra u dvorani "Apolo" u Pančevu.

Čedborn će na besplatnom koncertu nastupiti sa svojim saradnikom, bubnjarom Diterom Šroderom, najavili su ogranizatori Nova Festivala, koji se u Pančevu održava od 8. do 10. oktobra u organizaciji udruženja "KomunikArt".

Ovom prilikom promovisaće koncertni program " Music of My Youth ", za koji Čedborn kaže da se ne radi samo o pesmama koje je interpretirao zato što su mu bile značajne u mladosti, već i o ideji da ga muzika podmlađuje što duže nastupa.

Mada je danas mešanje žanrova koliko imperativ, toliko i svakodnevica popularne muzike, za Čedborna se može reći da izmiče klišeima, čak i u ovim koordinatama.

Stasao na rokenrolu, afirmisao se na sceni improvizovane muzike, sarađujući s rodonačelnicima današnje njujorške avangarde poput Džona Zorna. Kao autor sklon bluzu, kantriju i blugrasu, izgradio je ime sledeći vlastiti instinkt i bez ikakvih kalkulacija u stvaranju karijere.

Zahvalan saradnik i tehnički veoma potkovan instrumentalista, rado je viđen gost mnogih džez muzičara na prestižnim festivalima. Kao autora i perfomera, zateći ćete ga u solo izdanju i po najgrđim bircuzima, gde ga bajkeri brane od besnih šefova lokala.

Ideju da spoji bluz i kantri muziku sa slobodnom improvizacijom je, kako kaže, doneo promišljeno, ne bi li se izdvojio iz mora gitarista koji su sledili korake fri džez majstora Dereka Bejlija.

Dok sa jedne strane neguje "primitivan" kantautorski stil, oslanjajući se na svoje napregnute i tehnički nesavršene vokalne mogućnosti, sa druge strane se ne stidi svog sviračkog umeća na bendžu i gitari, te razbija i kliše o virtuoznosti koja šteti izražavanju iskrene i sirove emocije.

Za Čedborna su sva umeća i raspoloživa umetnička sredstva legitimna u građenju autorskog izraza.

Često i nepravedno, na štetu njegove muzičke maštovitosti i frenetičnosti, mediji apostrofiraju i podatak da je izumitelj neobičnog instrumenta - električnih grabulja.

Na momente je lakrdijaš i naivac, u drugom trenutku autor politički angažovanih pesama, a neretko i muzički radnik u najširem smislu - radijski voditelj i kritičar, izdavač... Čedborn je upoznao svaku stranu svog posla.

"Ovo su za mene bila zaista vredna iskustva, a zbog njih mislim da danas shvatam situaciju u kojoj se nalaze organizatori koncerata ili novinari, pa pokušavam da budem razuman i fleksibilan", pojašnjava Čedborn.

Nova Festival, festival nove i avangardne umetnosti je trodnevna manifestacija koja se održava uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, Italijanskog instituta za kulturu iz Beograda, Ambasade Republike Slovenije i Collegium Hungaricum-a.

Festival će se ove godine održavati u dva grada, u Pančevu i Beogradu, i u više kulturnih prostora: Dvorani Kulturnog centra Pančeva, dvorani "„Apolo" Doma omladine Pančevo, novootvorenoj Galeriji Milorada Bate Mihailovića, kao i u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

Program festivala sastoji se iz dve celine: pratećeg programa koju čine izložba stripova, koncert i tribina i centralnog muzičkog programa u okviru kojeg će nastupiti četiri sastava iz Srbije, Slovenije, Mađarske i Sjedinjenih Američkih Država.

Tagovi
Srodne vesti