Capital.ba

Švajcarska u minusu, tone trgovina

24.09.2015. / 18:29

franakBERN, Izvoz robe i usluga iz Švajcarske u avgustu je smanjen 4,5 odsto u odnosu isti mjesec prošle godine, dok je uvoz potonuo 16,4 odsto.

Vrijednost izvoza u posmatranom mjesecu bila je 14,2 milijarde franaka, dok je uvoz vrijedio 11,4 milijarde, saopštila je Savezna uprava carina, prenosi švajcarski list 20 minit.
Trgovinski suficit iznosio je blizu 2,9 milijardi franaka, ali ako se uzme u obzir da je ovogodišnji avgust brojao jedan radni dan više nego u 2014, izvoz pokazuje pad od 8,3 odsto, a uvoz od čak 19,6 odsto.

Sve izvozne branše u avgustu bilježe negativne trendove, izuzev prehrambene industrije i industrije pića i duvana.

Prema Evropi izvoz iz Švajcarske u avgustu je opao 8,0 odsto, a čak 29 odsto prema Kini, dok je prodaja na američkom i latinskom tržištu bila u porastu. Tanjug.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Švajcarska u minusu, tone trgovina

    1. Koliko su naderali franak dobro oni ikako izvoze…