Capital.ba

“eSrpska” na info-pultovima

20.12.2009. / 14:30

esrpskaBANJALUKA, Republika Srpska (RS) zauzela je u posljednjih nekoliko godina vodeću poziciji u BiH u oblasti razvoja informacionog društva, a kao logičan sljed napretka i finalni proizvod elektronske legislative nastao je portal “eSrpska”, izjavila je šef Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću Vera Sajić.

        “Riječ je o jedinstvenom internet portalu javne uprave RS, koji obuhvata informacije iz svih domena društvenog života RS, a koji je namijenjen građanima, studentima, zaposlenim i onima koji traže posao, domaćim i stranim licima, stručnjacima i početnicima, odnosno svim onim kojim je potrebna tačna i dostupna informacija”, navela je Sajić.

        Ona je istakla da je cilj “eSrpske” da pojednostavi sve procedure na relaciji građanstvo – institucije, ubrzavanje administrativno-upravnih procedura pred nadležnim organima, poboljšanje postojećih poslovnih proseca u organima javne uprave, povećanje stepena transparentnosti funkcionisanja javne uprave, kao i unapređivanje poslovnih procesa u RS.

        Prema njenim riječima, svi elektronski servisi na portalu eSrpska, podijeljeni su u dvije kategorije “građani” i “privreda”.

        Sajić je pojasnila da kategorija za građane sadržati vodič kroz sva pitanja u domenu zaštite zdravlja, za zapošljavanje, porodicu, putovanja, socijalnu zaštitu, obrazovanje, borce i civilne žrtve rada, saobraćaj i vozila, penzionere, lične finansije, prava potrošača, pravni poredak RS, informacije iz sporta i kulture.

        “Privrednici će imati podatke o malim, srednjim i velikim preduzećima, obavezama pravnih lica, turizmu, poljoprivrede, javnim nabavkama, elektronskom poslovanju, podsticajima, izvozu i uvozu, te o radu i radnim odnosima, odnosno pravima zaposlenih”, precizirala je Sajić.

        Ona je dodala da “eSrpska” predstavlja prvu fazu u izradi informativnog portala za građane RS, a da slijedi pružanje mogućnosti korišćenja elektronskih servisa putem PKI infrastrukture.

        “Naš finalni cilj, koji ujedno predstavlja i treću fazu razvoja, jeste uspostavljanje info-pultova na javnim mjestima, sa direktnim pristupom portalu `eSrpska`. Ovim bismo zaokružili kompletan proces od ideje do mogućnosti pristupa portalu svim građanima RS, što nas stavlja rame uz rame sa mnogo razvijenijim zemljama EU”, zaključila je Sajić. Srna

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!