Život

Ponedeljak, 21.09.2015.

10:03

Naučnici prave kompletno stablo evolucije

Naučnici konačno mapiraju kompletnu evoluciju živog sveta na Zemlji u okviru jedinstvenog projekta nazvanog “Otvoreno drvo života” (Open Tree of Life).

Izvor: slashgear.com

Default images
opentreeoflife.org

“Drvo” je na neki način skup stotina manjih stabala, koja obuhvataju gotovo 2,3 miliona poznatih vrsta na Zemlji.

Filogenetsko stablo, kako se inače naziva stablo evolucije pojedinih vrsta, odavno postoji u naučnoj literaturi, ali do sad nije napravljeno kompletno stablo života.

Skupljanje svih tih podataka o živom svetu je vrlo ambiciozan projekat otvorenog tipa, što znači da će stalno moći da se dopunjava novim saznanjima.

Istraživači su otkrili da je samo jedna šestina studija objavljenih u 100 stručnih časopisa između 2000. i 2012. imala podatke dostupne u digitalnom formatu. To znači da će popunjavanje ovog stabla biti vrlo mukotrpan posao. Šta je do sada urađeno možete pratiti ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: