Subota, 19.09.2015.

15:27

Slovenija: Izbeglice krenule peške u Beč

U Sloveniju je u poslednja dva dana preko granice i van prelaza, po podacima policije, ušlo oko 1.300 ljudi,a jedna grupa je preko Maribora peške krenula u Beč.

Izvor: Jutarnji list

Default images
Foto: Tanjug

Izbeglice su pokušale da uđu u tu zemlju uprkos upozorenjima slovenaćkih vlasti da ta država koje je u Šengenu ne sme posati koridor za njihov prelazak prema Nemačkoj i skandinavskim zemljama, prenosi "Jutarnji list".

Po slovenačkim medijima, stanje na graničnim prelazima Bregana i Harmica, gde je poslednja dva dana bilo najviše migranata i izbeglica koji su zahtevali puštanje preko granice i slobodan put, sad je relativno mirno.

Međutim, slične situacije od petka kada je slovenačka policija blizu prelaza Harmice upotrebila suzavac, mogle bi se ponoviti iako je sudeći po poslednjim informacijama stav slovenačkih vlasti prema izbeglicama pomalo omekšao, navodi “Jutarnji”.

Prema informacijama koju su mediji objavili izbeglice su uočene u blizini Maribora, gde je privedeno nekoliko grupa, ali jedna grupa nastavlja put prem Austriji krećući se lokalnim putevima.

Oko 250 izbeglica je krenulo iz Lenarta preko Maribora prema Austriji, i žele da uđu u tu zemlju preko graničnog prelaza Šentilj, obkavili su slovenački mediji.

Slovenački premijer Miro Cerar je dao više izjava kojima je malo umekšao raniji stav da Slovenija nikako ne sme pristati na prolazak izbeglica bez kontrole i da neće pristati na humanitarne koridore.

On je za ljubljanske “Delo” izjavio da su koridori mogući prema severu Evrope, ako te zemlje na to pristanu, te da bi se i Slovenija uskoro mogla suočiti sa situacijom da susedne zemlje zamoli za pomoć jer ima previše izbeglica koje ne može da kontroliše.

I dalje je na snazi upozorenje policije dato stanovnicima da ne uzimaju izbeglice u svoja vozila, kao i da bi za nezakonito pomaganje izbeglicama mogli platiti visoke kazne.

Mišljenja slovenačke javnosti prema migrantima pri suočavanju s konkretnom izbegličkom situacijom pomalo se radikaliziraju i sve je više onih koji su za zatvaranje granice, iako je pre nedelju dana u anketi protiv stvaranja "zida" za izbeglice na južnoj granici bilo 80 odsto ispitanika.

Prema Tovarniku u Hrvatskoj je krenuo je novi voz s 10 vagona, u koji će se ukrcati izbeglice.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske saopštilo je da je u tu zemlju dosad ušlo 20.737 izbeglica, a na granici sa Slovenijom traje drama, piše "Jutarnji".

Predstavnik mađarske vlade Zoltan Kovač ocenio je da je "Hrvatska izdala Mađarsku i Evropsku uniju, jer nije uspela da adekvatno zaštiti spoljne granice Unije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: