Protest u Preševskoj dolini zbog odnosa Srbije prema Albancima

33
25

Srbija, Preševo, Protesti

Kosovo – Nekoliko stotina učesnika protesta koji je danas održan u centru Preševa izrazilo je negodovanje zbog, kako su naveli, odnosa Vlade Srbije prema Albancima na jugu te zemlje.

Na skupu koji je počeo šetnjom do zgrade opštine istaknuti su transparenti sa kartom ‘Velike Albanije’.

Učesnici, pretežno omladinci, su nosili albanske nacionalne zastave i veliki transparent “Pritisnuti, Zaboravljeni”, javio je dopisnik Anadolije.

Oružani sukobi

Protest je organizovala Organizacija veterana bivše Oslobodilačke vojske Preševske doline (UCPBM), paravojne albanske formacije koja je početkom 2001. godine učestvovala u oružanim sukobima sa vojskom i policijom Srbije.

Tom protestu su se pridružile i neke albanske organizacije civilnog sektora.

Predsjednik Veterana UCPMB Nazmi Hajredini je rekao da traže samo pravdu.

“Podsjećamo Srbiju da je ova zemlja Kosovo, da je ova zemlja Albanija”, rekao je on.

Jedan od organizatora protesta Munir Rexepi je naveo da je UCPBM prihvatila prije 14 godina da preda oružje i da nastavi političku borbu.

“Ali smo izdati i zaboravljeni i od Prištine i od Tirane, a što je još gore i od lokalne vlasti ovdje”, istakao je on obraćajući se okupljenima.

Pored ispisanih transparenata na kojima se izražava protest zbog diskriminacije Albanca od Vlade Srbije, nošene su i slike albanskih lidera kao i karte ‘Velike Albanije’.

U zahtjevima koji su istaknuti tokom protesta zatraženo je da se ispred zgrade Opštine Preševo vrati spomenik poginulim borcima UCPBM koji su srbijanske vlasti 2013. godine uklonile.

Skup bez incidenta

Skup je trajao oko pola sata, protekao je bez incidenata, a na njemu nije bilo političkih predstavnika Albanaca sa juga Srbije.

Policija u civilu, kao i pripadnici bezbjednosnih službi Srbije pratili su i snimali protest.

Odbornici Preševa i Bujanovca, opština u kojima albanska nacionalna zajednica čini većinu, su prošle sedmice usvojili odluku o formiranju Asocijacije općina sa većinskim albanskim stanovništvom u Preševskoj dolini.

Albanci žive u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa, na jugu Srbije.

Izvor: Agencije


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

33 KOMENTARI

  1. E MOJ SINE,MI DA SMO MOGLI STA RADITI,NEBI TEBE NAPRAVIO LJATIF FATALJIST,NEGO JA. No i za to mu se do neba zahvaljujem,jer ja nisam imao vremena od oranja,a da LJATIF ne priskoci da pomogne tebe danas nebi bilo.

  2. SE MI NE LJUTIMO NA TEBE JER SI TI KRV FAMILIJE JASHARI,SIN OD MOJ BABO LJATIF PA CE TE I ZENIMO SA JEDAN ALJBANKA.A SUMADINKE AKO POZELJIS IMA KOD FATMIR U KAFANI SVE NOVI I NOVI.

  3. TI BABILJON,STO MORI VREDJAS TAKO TAJ EMRUSOV ZENA OLJIVERA? STA FALJI AKO JE GLJUPA.I ONAKO CE SAMO DA PRODAJE KOKARICE I PECENKE OD KUKURUZ,A EMRUSA DA DRZI ZA “KLJIP”.

    • Moj Agim, jeste da olivera zarko zeli da pocne novi zivot na Kosovu, ali vidis da je uhadaljena … Da joj das Kljip u ruke ona bi pocela da menja brzine sa njim…ili da mesi nesto…:D ili da se bije po celu…:D

  4. Eee neko him je dao zeleno svetlooo
    Sprema se nova destabilnost u Srbiji.
    Presevska dolina Sandzak oo ooooo.
    Nekom hoce pod svaku cijenu da Srbiju unistiii.

  5. Smesni su….. Sadam Husein je bio dobar SAD kada je trebalo ratovati sa Iranom i Kuvajtom pa obesen od istih na Kurban Bajram. Osama bin Laden isto tako dok je ratovao protiv SSSR delovi njegovog tela baceni ribama u Indijskom okeanu. Muamer Gadafi imajo jednu od najuredjenih zemalja na severu Afrike,onog trenutka kada je rekao NE SAD i Francuskoj,masakrirali su ga i zatrli celu porodicu….

    Tako da gospodo Albanci vi ste svoje poluvreme utakmice zavrsili,odvajanjem od Srbije i i izgradnjom baze Bondstil kod Urosevca. Tako da im vise niste potrebni,e videcemo za vas kakav su scenario napravili. Sve mi mirise da ce Termoelektrana Obilic 1 i 2 da radi punom parom. Ali docice sudnji dan i SAD nicija ne gori do zore.

  6. OLJIVERAHANUMA,TI I MOJA ZENA MILJICA SE NEMA STA DA BRINETE.USKORO CE SVE NASE BITI OD NIS,PA DO SREDOZEMNI MORE.CE VAS VODIMO U DRAC NA KUPANJE.UZIVAJ EMRUSOVICE U SVOJA LJEPA ALJBANSKA DOMOVINA:

  7. Šiptarija na jugu Srbije podseća državu Srbiju da je deo njene teritorije Kosovo i Albanija. Znamo i mi to. Zato nema mira dok ne vratimo Kosovo pod ustavno-pravni poredak Srbije, a vas sve đuture koji grakćete vratimo put Albanije, odakle ste i došli.

    • Albancima je najbolje da sute i prave djecu..Jer nije samo u pitanju Presevo Bujanovac i Medvedja.Albanci su vec na pragu da budu vecina i u Kursumliji a s bozjom pomocu i u Vranju [brojna sela u okolini su 90% Albanska] Trsteniku pa i u Niskoj Banji.Dakle sve se to poklapa sa Dusanovim carstvom jer znamo da se Katolicka Arbanija Albanskog cara Dusana Nimanija zavrsavala kod Nisa.
      Sama rijec Nis je ILIRSKA tj STAROALBANSKA Njishe- jedinica Naisus na Latinskom a i sami Dusan Nimani je sebe nazivao carem Arbanasa
      Sve iza Nisa tj Dusanove Arbanije je bila Katolicka Magna Hungarija [Velika Madjarska a nesto malo i Bugarska.
      Bosnjak Tvrtko je na pr bio kralj Bosne Hercegovine Dalmacije i Rascije[danasnjeg Sandzaka]
      Lazar obicni knez sluga Madjarskog kralja Zigmunda iz Nandorfehervara [prevedeno u Beograd]
      u vrijeme te Kosovske svadbe 1389 srbija nije mogla imati kralja jer nije ni postojala..
      srpska nacija je izmisljena pocetkom 19 vijeka u Becu a srbija je napravljena 1878 u Berlinu.Napravile su je Svabe samo zato da Rusi ne bi napravili veliku Bugarsku

      • samo ti kopiraj i kuckaj jedno te isto po stoti put,a nista ne razumijes nit znas sta si napisao… 🙂 idi uci turke engleze italijane i njemce istoriju reci im da pogresno uce i da ces ti da im objasnis kako nije postojalo srpsko carstvo pod dusanom vec je to bila velika albanija hahaha…moraces to i albancima da objasnis a i ovima u sarajevu 🙂

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.