17. septembar  2015. 17.09  →  23.50 | Izvor: Beta

Ostojić: Zaustaviti priliv izbeglica, Hrvatska je puna

ZAGREB -

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić izjavio je večeras da će Hrvatska zatvoriti granicu ukoliko se ponovo dogodi da toliki broj ljudi u jednom danu uđe u zemlju i pozvao izbeglice da ne dolaze u Hrvatsku, a Srbiju je pozvao da ih zaustavi.

Po poslednjim podacima, danas je do 19 časova u Hrvatsku ušlo 9.200 izbeglica.

"Nema potrebe da dolazite više ovde, niti je Hrvatska zainteresovana da bude mesto na kojem ćete pokušati da tražite istu zaštitu koju možete da imate i u onim zemljama u kojima ste već", poručio je Ranko Ostojić s konferencije za novinare u Vinkovcima izbeglicama koje nameravaju da preko Hrvatske dođu do zapadnoevropskih zemalja.

On je rekao da je slovenačka granica zatvorena za migrante i da tranzitni koridori ne postoje.

Osvrnuvši se na posetu Beogradu gde je razgovarao s ministrom unutrašnjih poslova Srbije Nebojšom Stefanovićem, Ostojić je rekao da je uradio maksimalno što je mogao.

"Da li srpska strana, odnosno njihova policija, radi svoj deo posla, može se videti po prilivu migranata iz Srbije. Ono što mi od njih očekujemo je da zaustave migrante i prema njima primene ista pravila koja primenjuje i Hrvatska", rekao je Ostojić, prenela je agencija Hina.

Ostojić je rekao i da su u Hrvatskoj popunjeni svi smeštajni kapaciteti za prijem izbeglica i da se u novi, u Belom Manastiru, izbeglice već prebacuju iz Tovarnika.

Po izveštajima lokalnih medija, deo izbeglica koje su ušle u Hrvatsku pokušava da pređe u Sloveniju. Televizija N1 javila je da je stotinak izbeglica koje su vozom krenule prema Ljubljani uspelo da pređe slovenačku granicu, ali da još nije jasno šta će Slovenija učiniti.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić izjavio je ranije danas da je Hrvatska ispunila svoje kapacitete za prihvat izbeglica i zatražio da se zaustavi priliv izbeglica iz susednih država.

Prema poslednjim informacijama, u Hrvatsku je od srede ujutro do podneva ušlo oko 7.300 izbeglica, a migranti ulaze u Hrvatsku preko graničnih prelaza Tovarnik, Ilok, Batina, ali i preko graničnog prelaza Bajakovo. Zbog dolaska izbeglica iz Srbije, privremeno je bio zatvoren granični prelaz Batina, ali je u međuvremenu ponovo otvoren, saopštio je Hrvatski autoklub.

"Mi smo u ovom trenutku popunili naše kapacitete i tokom današnjih razgovora sa čelnicima UNHCR-a i EU rečeno je da je Hrvatska puna. Nismo zemlja koja u datom trenutku ne može biti solidarna, ali u ovom trenutku tražimo od njih da zaustave prilive koji se događaju u zemljama koje ovo dopuštaju", rekao je Ostojić novinarima u Tovarniku.

On je poručio da je neprihvatljivo da se od Hrvatske traži da poštuje međunarodne ugovore, a da se to ne mora činiti u zemljama okruženja, Srbiji, Makedoniji ili Grčkoj, kroz koje prolaze migranti na putu prema EU.

"Nacionalnu sigurnost Hrvatske ne može da ugrozi 6.000 ljudi, koliko ih je dosad ušlo, kako neki tvrde i šire histeriju", poručio je Ostojić na primedbe dela opozicije i predsednice države Kolinde Grabar Kitarović.

Upitan da li Hrvatska izbeglice protiv njihove volje zadržava u prihvatnim centrima budući da većina njih želi dalje prema državama zapadne Evrope, Ostojić je odgovorio da Hrvatska postupa prema zakonima i da svi koji su ušli u zemlju moraju da budu registrovani.

U Tovarniku i dalje ima najviše izbeglica, a više hiljada njih je na železničkoj stranici od jutra čekalo prevoz do prihvatnih centara u drugim gradovima u Hrvatskoj. Situacija na terenu je haotična, a prema izveštajima pojedinih medija, deo izbeglica probio je policijski kordon na stanici i krenuo pešice u obližnje mesto gde su čuli da je došao voz koji treba da ih odveze prema Zagrebu. Policija ih je propustila.

Manja grupa izbeglica koji su smešteni u zagrebačkom hotelu Porin, gde je inače prihvatilište za azilante, protestovala je tražeći da ih puste da nastave put zapadne Evrope, jer im Hrvatska nije odredište. Tamo je i interventna policija.

Prema nezvaničnim informacijama pojedinih medija, deo izbeglica koje je policija uputila prema Zagrebačkom velesajmu, gde bi trebalo da budu smešteni, uputilo se peške prema Sloveniji.

Srodne vesti

Broj komentara: 4

Pravda  17. 09. 2015. | 18:26
Како беше, Ранко Остојић или Остоја Ранковић? Цифра од 7300 је кап у мору колико ће тек да прође кроз Хрватску, али и Србију. Па кроз Србију је већ прошло преко 100000 миграната и избеглица и Хрватској тада није пало напамет да ће постати секундарни коридор када мађари затворе границу. Али су им падале на памет којекакве резолуције како у Сабору тако и у ЕУ парламенту. Што сад ти њихови парламентарци не поднесу неки нацрт резолуције против миграната и избеглица.
puna je "lijepa" sebicnih   17. 09. 2015. | 19:51
@Pravda NA MESTA 250.000 SRBA PRIVREMENO PRIMITE NAROD KOJI JE U ZBEGU § I KAD NA OVAK AV PRISTUP SAGLEDATE GDE JE TO PUNO,A NAROCITO AKO TO VAZI I ZA srbe iz krajine !
11
4
gerila  18. 09. 2015. | 12:24
Na stotine praznih srpskih sela iz kojih je proterano zajedno sa gradskim stanovnistvom oko 250000 Srba ,a sada nema mesta za 10 000 izbeglica ili migrananta sa bliskog istoka.Ostojicu naselite izbeglice u Srpska sela ,istina morali bi saseci sumu koja je u medjuvremenu nikla i proterati vukove koji su se nakotili.Nije samo kasarna u Belom Manastiru prazna,mora biti jos koja.
bre  18. 09. 2015. | 14:55
E toliko o "organiziranom prihvatu izbeglica " predsednice Kolinde , " a ne kao u Makedoniji , Srbiji i Mađarskoj " ... Čini se da vam bolje ide "ispraćaj " izbeglica , a još bez odgovornosti ...