Svet

Sreda, 16.09.2015.

12:48

Japan "srozan", malo šansi za oživljavanje

Američka rejting agencija Standard i Purs (S&P) oborila je suvereni kreditni rejting Japana za jedan stepen jer Japan ima malo šansi da oživi privredu.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Thinkstock.com

Kao obrazloženje ova agencija je istakla da su male šanse da ta zemlja oživi privredni rast i okonča deflaciju u narednih nekoliko godina.

"Uprkos prvobitno datom obećanju, mali su izgledi da će strategija vlade za oživljavanje privrednog rasta i stavljanje tačke na deflaciju pomoći izbegavanju pogoršanja situacije u naredne dve do tri godine", navodi se u saopštenju rejting agencije, prenosi Frans pres.

Iz tog razloga, S&P je snizio kreditni rejting Japana na "A+" sa "AA-", zadžavajući investicioni status, navodi francuska agencija.

I nakon dve godine otkako je japanski premijer Šinzo Abe lansirao program "Abenomiks" namenjen podsticanju privrednog rasta u zemlji i okončanju deflacije, privreda Japana je i dalje u krizi. U okviru Abeovog programa je apelovano na veću vladinu potrošnju, snažne monetarne podsticaje centralne banke Japana i reforme za regulisanje komplikovane birokratije, ali je sprovođenje svih tih reformi zaustavljeno, navodi Frans pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – "rat" je zvanično počeo

Evropska komisija (EK) je danas obavestila kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca.

15:01

12.6.2024.

6 h

Podeli: