Sednica Skupštine grada zakazana je za danas, a odbornici će raspravljati o potrebi da Beograd dobije kreditni rejting, najavio je predsednik beogradskog parlamenta Nikola Nikodijević.

On je naveo da postoji potreba da se angažuje renomirana kuća koja će izraditi kreditni rejting grada na osnovu trenutnog finansijskog stanja, poslovanja, zaduženja, priliva novca i rashoda. Prema Nikodijevićevim rečima, sve države imaju kreditni rejting, kao i pojedini gradovi, a namera je da se njegovim određivanjem Beograd svrsta na listu atraktivnih destinacija za potencijalne ulagače.

– Što bolji kreditni rejting, to više mogućnosti za privlačenje stranih investitora. Takođe, znaćemo onda i koliko je grad likvidan, koliko može da se zadužuje i slično – rekao je Nikodijević.

Odbornici će odlučivati i o tome da se preduzeće „Beogradvode“ vrati u nadležnost republike, odnosno – Srbijavoda, čiji je deo nekada i bio. Nikodijević je objasnio da se „Beogradvode“ najvećim delom finansiraju iz budžeta republike, te da je ideja nadležnih, nakon iskustva sa prošlogodišnjim poplavama, kada je bilo „čudnih situacija“, da se to preduzeće vrati „Srbijavodama“.

Na sednici će biti reči i o proglašenju zaštite spomenika prirode „Bajfordova šuma“, kao i o određivanju naziva ulica u nekoliko beogradskih opština.

– „Bajfordova šuma“, nekada Banjička, biće proglašena spomenikom prirode. Beograd ima mnogo šuma koje nisu posečene i brani svaku vrstu gradnje i krčenja šuma. Nikada ništa nije posečeno bez plana i trudimo se da svake godine pošumimo neki deo grada- kazao je Nikodijević i dodao da je Beograd je među vodećim gradovima u Evropi po pošumljavanju u poslednjih 20-ak godina i ima Strategiju pošumljavana kao malo koji grad u jugoistočnoj Evropi.

Kada je reč o nazivima ulica, odbornici će dati svoju reč i o Predlogu rešenja o određivanju naziva ulica na teritoriji opština Čukarica, Voždovac, Barajevo, Palilula i Zemun, kao i Predlogu odluke o izmeni Odluke o utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor na kome je nosilac prava javne svojine Grad Beograd.

– Ne menjamo nazive ulicama, već novima dajemo imena da bi građani mogli da upišu adrese, što će olakšati prijavljivanje za legalizaciju i rešavanje drugih imovinsko- pravnih pitanja – rekao je Nikodijević.

Odbornici će odlučivati i o Predlogu plana detaljne regulacije područja između auto-puta, kompleksa BIP-a, Železničke stanice „Beograd “ centar“ i dela planirane saobraćajnice prvog reda “ „transverzale“, Predlogu plana detaljne regulacije za blok između ulica: Nemanjine, Svetozara Markovića, Kralja Milana (Srpskih vladara) i Kralja Milutina, opštine Savski venac i Vračar, kao i Predlogu plana detaljne regulacije područja između ulica Dimitrija Tucovića, Đurićeve, Svetog Nikole i trase UMP-a.

Na dnevnom redu je i nekoliko predloga o izradi planova detaljne regulacije kao što su Plan detaljne regulacije tunelske veze Savske i Dunavske padine, opštine Stari grad i Savski venac, Izmena i dopuna Plana detaljne regulacije prostorne celine Kosančićev venac, gradska opština Stari grad, Izmena i dopuna Plana detaljne regulacije Bloka 51 u Novom Beogradu, gradske opštine Novi Beograd i Zemun.

Raspravljaće se i o Predlogu rešenja o davanju saglasnosti na rebalans programa poslovanja za 2015. za JVP „Beogradvode“. Isto tako, odbornici će odlučivati o Predlogu rešenja o davanju saglasnosti na Odluku o raspodeli neto dobiti iz 2014. JKP „Zelenilo – Beograd“ i Predlog odluke o izmenama Odluke o promeni osnivačkog akta JKP „Javno osvetljenje“ Beograd.

Gradski parlament će odlučivati i Predlogu zaključka o usvajanju izveštaja o radu Saveta za zdravlje Grada Beograda za 2014. a po skraćenom postupku odbornici će razmatrati predloge rešenja o razrešenju i imenovanju direktora i v.d. direktora u jednom broju preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari