Đorđević: Moramo da smirimo glave; Detman: Srbija daleko ispred nas

V. P.

13. 09. 2015. u 17:17

Ove utakmice su pune nervoze, želeli smo sve da završimo u prvih pet ili deset minuta. Moramo da se naoružamo strpljenjem - kaže selektor Srbije. "Vau" za Srbe i broj asistencija - kaže strateg Finske

Ђорђевић: Морамо да смиримо главе; Детман: Србија далеко испред нас

Aleksandar Đorđević Foto: N. Paraušić

OD IZVEŠTAČA IZ LILA

MIRNOĆA sa kojom su “orlovi” nadleteli Berlin iščezla je u prvoj utakmici u Lilu. To je glavni utisak selektora Srbije Aleksandra Đorđevića posle trijumfa nad Finskom u osmini finala Evropskog prvenstva.

- Ove utakmice su pune nervoze i nestrpljenja, ušli smo u tu grešku na početku, želeći da je završimo u prvih pet ili deset minuta. Jedan šut ne vredi devet poena, niti ukradena lopta pet. Moramo da se naoružamo strpljenjem. Kada smo smirili glavu, došli smo do naše igre kojom smo i hteli da pobedimo ovu, po mom mišljenju, veoma dobru ekipu Finske, sa Salinom koji je možda i najbolji šuter u Evropi.

Srbija je u hodu tražila rešenja.

NAJTEŽE SPOLjNIM IGRAČIMA ĐORĐEVIĆ ističe da je meč sa brzim Fincima bio najteži za spoljne igrače.
- Milosavljević je doneo energiju u dobrom trenutku, Marković je do sada igrao neverovatno, pravi je vođa na terenu koga mi ostali pratimo. Nedoviću lako, igra i na pleju i na beku, igramo se, dajemo mu mnogo informacija... Posle ovakve utakmice možemo da tražimo greške, ali je najvažnije da svako od njih bude siguran u sopstvene mogućnosti – kaže Đorđević, uz šaljivu konstataciju da Raduljica ne bi smeo da spušta napadački učinak ispod ovih 27 poena protiv Finske.

- Uspeli smo da odreagujemo solidnom odbranom, ne najboljom do sada, igrali sa nižom petorkom da bismo odgovorili na njihovu brzinu. Našli smo rešenja u Simonoviću, koji je uneo potrebnu sigurnost, na kraju smo došli i do lakih poena kojih nije bilo mnogo. Raduljica je odlično rešio stvari koje su tražene od njega, “pojavili” su se Erceg i Bjelica i dobro pročitali igru njihovih igrača. Bilo je mnogo grešaka iz te nervoze i nestrpljenja, otud i iznenađujući podatak da su Finci imali 20 napada više.

Pređen je najniži prag očekivanja na Evrobasketu, za najviši je potrebno pobediti još tri puta.

- Bez obzira na sve, ovo je važna pobeda za nas, koja nam već daje šansu za plasman na Olimpijske igre. Međutim, to je samo jedan podatak koji nas sada ne interesuje. Okrećemo se najvažnijoj utakmici u ovom trenutku, četvrtfinalnoj protiv Češke, koja je odigrala sjajnu partiju u duelu sa Hrvatskom i zasluženo se našla među osam najboljih. Već imamo ideju kako igrati, ali nam treba još malo vremena da vratimo mir, čini mi se i energiju koju smo izgubili posle selidbe iz Berlina u Lil.

Utakmica sa Češkom biće odiigrana u jednom od dva večernja termina.

- Normalnije vreme, mada nam, da kucnem u drvo, ni ovi rani termini nisu smetali.

Na pitanje da li će se isti rebusi rešavati i u meču sa Češkom, Sale odrečno odgovara:

- Drugačiji je tim, neće nam biti ovoliko nezgodno kao sa Finskom.

DETMAN: “VAU” ZA SRBIJU
HENRIK Detman, Nemac na klupi Finske, posvetio je pravi omaž nastupu Srbije na Evropskom prvenstvu.
- Prateći razvoj ovog tima možete videti koliko je postao dobar. Srbija je oduvek imala talentovane igrače, tako je i sada, ali je neverovatan način na koji igraju zajedno, kako dele loptu. Kada sam video 30 asistencija rekao sam “vau”. Zaista respektujem trenerski posao sa timom Srbije, koja je daleko ispred nas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Miki - Zg

13.09.2015. 18:17

Naredni meč s Češkom treba odigrati hladne glave i smireno .Cilj je svih nas titula i to je samo jedna od narednih tri utakmice -bez potcjenjivanja nikoga .

Gvanj

13.09.2015. 20:06

Duboki naklon igračima ali i treneru kao i ostatku stručnog štaba. Hvala Vam za ove dane radosti.