Selimi: Bitka za Unesko najvažnija posle borbe u sudu u Hagu

Zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova Petrit Seljimi ocenio je da je bitka za prijem Kosova u Unesko, "zbog propagande Srbije", druga najvažnija borba koju Kosovo vodi posle borbe vođene kada je Srbija tražila mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Petrit Selimi je podsetio da je, zahvaljujući "ogormnom broju zemalja" koje su podržale zahtev Kosova za prijem u Organizaciju UN za obrazovanje, nauku i kulturu, prijava Kosova na zvaničnom dnevnom redu Izvršnog odbora te organizacije, koji će o tome raspravljati oktobra, objavljeno je u Prištini, prenosi Beta.

Selimi je rekao da će glasanje biti početkom novembra i dodao da su Kosovu za prijem potrebni glasovi dve trećine članica.

Šef srpske diplomatije rekao je juče da je Albanija podnela zahtev za prijem Kosova u Unesko i da će se protiv toga voditi teška borba.

Zamenik premijera i kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači napisao je juče na društvenim mrežama da je zahtev Kosova za prijem u Unesko podržao "rekordan broj od 44 zemlje" i da je, zahvaljujući tome, Kosovo na zvaničnoj agendi Uneska za prijem u članstvo.

Tači je napisao da Unesko za Kosovo predstavlja platformu za razvoj obrazovanja, nauke, kulture, životne sredine, slobode izražavanja i zaštite nasleđa.

Takođe je objavio i spisak zemalja-sponzora zahteva za prijem Kosova u Unesko.

To su Albanija, Austrija, Bahrein, Beliz, Burkina Faso, Čad, Kostarika, Obala Slonovače, Danska, Dominikanska Republika, El Salvador, Estonija, Finska, Francuska, Gabon, Gambija, Nemačka, Gana, Granada, Gvineja, Haiti, Honduras, Irska, Jordan, Litvanija, Lesoto, Holandija, Oman, Panama, Papua - Nova Gvineja, Katar, Saudijska Arabija, Senegal, Slovenija, Somalija, Južni Sudan, Švedska, Togo, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво