Vojska je garant interesa Srbije

Milijana Rogač

12. 09. 2015. u 18:07

Svečana promocija 136. klase Vojne akademije i 1. klase Medicinskog fakulteta VMA

Војска je гарант интереса Србије

Foto P.Mitić

VOJSKA će ostati snažan i odlučan garant zaštite nacionalnih interesa, rekao je u subotu predsednik Srbije Tomislav Nikolić ispred Doma Narodne skupštine na svečanosti povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije. Predsednik je mladim potporučnicima poručio da budućim generacijama ostave Srbiju boljom nego što su je nasledili.

- Mi vama koji dolazite danas, vi onima koji dolaze posle vas, svako odužje najsvetiji dug, da na dalje čuvanje ostavi Srbiju bolju od one koju je nasledio - rekao je Nikolić na svečanosti povodom završetka školovanja 136. klase Vojne akademije i 1. klase Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije.

Vojska, kako je ukazao Nikolić, s pravom uživa najveće poverenje građana, o čemu svedoči i to što je iz godine u godinu vojna profesija jedna od najpoželjnijih za mlade u Srbiji.

- Ako i posle današnjih predsednika države i Vlade na čelo Srbije dođu ljudi kojima je Srbija važnija od svega, više nećemo ratovati i koristićemo vaša znanja za bolji život građana i za sticanje još većeg ugleda u svetu - naglasio je predsednik.

Nikolić je rekao i da je kredibilitet VS odjeknuo simboličkom snagom u periodu u kome svet proslavlja 70 godina pobede nad fašizmom, podsetivši da su pripadnici Vojske Srbije pozvani na dve najveće vojne parade.

- Od vojne parade u Beogradu, preko moskovskog Crvenog trga, do Tjenanmena u Pekingu marširali su gardisti Vojske Srbije svojim jedinstvenim korakom na najvećim vojnim paradama koje je svet ikad video. Dostojanstvo i čast kojom su predstavljali svoju zemlju bili su vidno primećeni među vojnim jedinicama iz sveta - naveo je Nikolić.

SABLjE STOJIMO zajedno i na početku smo slavnog i junačkog puta naših uzora, velikih vojskovođa vojvoda Radomira, Živojina, Stepe i Petra - rekla je Bojana Regodić, najbolji mladi potporučnik 136. klase, obraćajući se svojoj generaciji. - Ovaj dan je nastavak sprovođenja zakletve koju smo ponosno dali svome narodu. Obećavam da ćemo časno i savesno obavljati dužnost za koju smo se kroz školovanje pripremili i tako pružiti oslonac našem narodu u svakoj prilici.

U narednom periodu, istakao je predsednik, aktivnosti države biće usmerene na očuvanje i povećanje ugleda vojske i vojne profesije.

- Put Srbije ka EU i otvorena i iskrena saradnja sa svim državama i vojskama u svetu daju priliku oficirima da se na profesionalnom nivou ogledaju sa kolegama iz mnogih zemalja. Pritom oni uvek iznova pokazuju da nimalo ne zaostaju za svojim kolegama - rekao je Nikolić, naglasivši da su pripadnici Vojske svojim angažovanjem u mirovnim misijama na više svetskih kriznih žarišta zaslužili pohvale međunarodnih institucija i ocenio da njihovo prisustvo postaje sve značajnije.

Tradicionalnim defileom, koji se već deseti put održava u centru Beograda, kraj školovanja obeležili su kadeti i kadetkinje 136. klase Vojne akademije i 1. klase Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije. Njih 157, zajedno sa 18 mladih iz prve generacije lekara u oficirskim uniformama, gazili su u subotu strojev korak kao generacija koja je postigla najbolje rezultate tokom studiranja u poslednjoj deceniji. Osim oficirskih epoleta, na njihova ramena su se spustile i nove obaveze, prelazeći vojničkim korakom u svet odraslih i radnih ljudi.

Najboljim potporučnicima predsednik je uručio tradicionalna vojnička odličja. Oficirske sablje dobili su najbolji u rangu - i to tri devojke, po prvi put u istoriji srpske vojske. Nagrađene su Bojana Regodić, Iva Stanković i Jelena Peković. Najuspešniji kadeti voda Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Marko Lakić i Boško Marković primili su pištolje sa posvetom od ministra odbrane Bratislava Gašića. Paradne bodeže Gašić je dodelio najistaknutijim mladim oficirima sa Medicinskog fakulteta VMA - Goranu Saviću, Nataši Petković i Ahmetu Hadžiahmetagiću.

MUZIKA I AVIONI

MANIFESTACIJA je protekla uz podršku Umetničkog ansambla "Stanislav Binički", Reprezentativnog orkestra Garde i Ansambl narodnih igara i pesama Srbije "Kolo".

Najmlađe potporučnike, tradicionalno su pozdravili piloti RV. Centar Beograda nadletela su i tri helikoptera, praćena "super galebovima" uz tri MiG-a 29.

SLAVNE POBEDE

ISTIČUĆI da je VS ojačana najmlađom generacijom potporučnika koji su izabrali da im životni poziv bude časno i nesebično služenje otadžbini, Nikolić im je poručio da je obaveza svih da sa ponosom čuvaju sećanje na slavne pobede srpskog vojnika. Takođe, naglasio je i da mladi oficiri potomke treba da vaspitavaju na svetlim primerima patriotizma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Basil Fawlty

12.09.2015. 23:07

Kada se pogleda odnos koliko ima devojaka a koliko momaka na akademiji a na sve to prvi u klasi su tri devojke... Momci ja stvarno ne znam sta ste vi ucili zadnjih par godina... Devojkama svaka cast. Ubedjen sam da niste imale protekcije niti olaksavujuce okolnosti. Mnogo uspeha u karijeri.

Lepi Zajko

13.09.2015. 06:04

Vojska... Novi nacin da se dodje do sigurnog hleba, uz benificiran radni staz. Nemam nista protiv, samo mi se pomalo gadi sve to.