07. septembar  2015. 16.43  →  23.25 | Izvor: Beta

Pobede Belgije, BiH i Francuske

Riga -

Košarkaška reprezentacija Belgije pobedila je danas u Rigi u uzbudljivoj završnici Litvaniju sa 76:74 u utakmici trećeg kola Grupe D Evropskog prvenstva, dok je u Grupi A Finska došla do prvog trijumfa na kontinentalnom šampionatu, savladavši Rusiju sa 81:79.

Belgija je do drugog trijumfa na šampionatu došla košem Metjua Lodžeskog u poslednjoj sekundi utakmice. Taj koš priznat je tek pošto su arbitri pregledali usporeni snimak.

Litvanci su imali napad za pobedu, ali je pet sekundi pre kraja Mantas Kalnijetis promašio šut za tri poena.

Sem van Rosom je potom povukao kontru i promašio šut za dva poena, ali je Lodžeski uspeo da dođe do ofanzivnog skoka i "iz odbojke" postigne pobedonosni koš.

Najefikasniji u pobedničkoj ekipi bio je upravo Lodžeski sa 20 poena, dok je Žonatan Tabu postigao 16.

U selekciji Litvanije istakao se Jonas Valančijunas sa 25 poena, a Paulijus Jankunas dodao je 13.

U Grupi A u Monpeljeu u podjednako uzbudljivoj utakmici Finska je do prvog trijumfa na šampionatu došla košem Peterija Koponena tri sekunde pre kraja susreta sa Rusijom.

Najistaknutiji u pobedničkom timu bio je Erik Marfi sa 19 poena, dok je Sasu Salin dodao 16.

S druge strane u reprezentacije Rusije najefikasniji bio je Vitalij Fidzon sa 22 poena, a Andrej Voroncevič dodao je 13.

Letonija pobedila Češku

Košarkaška reprezentacija Letonije pobedila je danas u Rigi Češku sa 72:65 u drugoj utakmici trećeg kola Grupe D Evropskog prvenstva.

Jednog od domaćina šampionata do drugog trijumfa predvodio je Janis Blums sa 14 poena, dok su Kaspars Berzins i Janis Strelnijeks dodali po 11.

U selekciji Češke, kojoj je ovo prvi poraz, istakli su se Tomas Satoranski sa 22 poena i Jan Veseli sa 17.

U Grupi D Češka, Letonija, Litvanija i Belgija imaju po dve pobede i jedan poraz, dok Ukrajina i Estonija, koji se sastaju večeras imaju po dva poraza.

Kikanović uz zvuk sirene doneo prvu pobedu BiH

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je danas prvu pobedu na Evropskom prvenstvu, pošto je u utakmici trećeg kola Grupe A u Monpeleju posle produžetaka savladala Izrael sa 86:84.

Junak pobede BiH je bivši košarkaš Crvene zvezde, Elmedin Kikanović, koji je prvo uz zvuk sirene pogodio šut za tri poena u regularnom toku i tako doneo svojoj reprezentaciji produžetke, da bi potom, u produžecima "dvojkom" u poslednjoj sekundi doneo pobedu.

Najefikasniji u pobedi Bosne i Hercegovine bio je Nemanja Gordić sa 22 poena, Kikanović je dodao 17, a jedan manje dodao je Andrija Stipanović.

U selekciji Izraela istakao se Omri Kaspi sa 29 poena, dok su Gal Mekel i Lior Elijahu dodali po 14.

Izrael ima dve pobede i jedan poraz, dok Bosna i Hercegovina ima jedan trijumf iz tri meča.

Estonija pobedila Ukrajinu

Košarkaška reprezentacija Estonije pobedila je večeras u Rigi Ukrajinu sa 78:71 u poslednjoj utakmici Trećeg kola Grupe D Evropskog prvenstva.

Estonce je do prve pobede na šampionatu predvodio Gregor Arbet sa 26 poena, dok je Rajn Vejdeman postigao 15 poena.

U selekciji Ukrajine istakao se Džerom Rendl sa 22 poena.

Češka, Letonija, Litvanija i Belgija posle tri odigrane utakmice imaju po dve pobede i jedan poraz, dok Estonija ima jednu pobedu u tri meča, a Ukrajina je pretrpela sva tri poraza.

Francuska pobedila Poljsku

Košarkaška reprezentacija Francuske pobedila je danas u Monpeljeu Poljsku sa 69:66 u utakmici Trećeg kola Grupe A Evropskog prvenstva.

Najefikasniji u pobedničkoj ekipi bio je Toni Parker sa 16 poena, dok su Nando de Kolo i Mikael Želabal postigli po 12.

U selekciji Poljske istakao se Adam Vačinski sa 18 poena, a pratili su ga Marćin Gortat i Mateuš Ponitka sa po 10 poena.

Francuska ima maksimalan učinak posle Trećeg kola, dok Izrael i Poljska imaju po dve pobede i jedan poraz, a BiH i Finska po jedan trijumf iz tri utakmice, dok je Rusija upisala sva tri poraza.

Tagovi