Prekršajni postupak protiv Đurčanja zbog prelaska granice

Tanjug

06. 09. 2015. u 15:30

Zbog nepropisnog prelaska granice sa Srbijom kod prelaza Reske, protiv lidera opozicione Demokratske koalicije i bivšeg mađarskog premijera Ferenca Đurčanja pokrenut je prekršajni postupak

Прекршајни поступак против Ђурчања због преласка границе

Ferenc Đurčanj

Zbog nepropisnog prelaska granice sa Srbijom kod prelaza Reske, protiv lidera opozicione Demokratske koalicije i bivšeg mađarskog premijera Ferenca Đurčanja pokrenut je prekršajni postupak, javila je agencija MTI.

Agencija navodi da je Đurčanj granicu prešao u subotu.

Bivši premijer izjavio je novinarima da je "zelenu granicu" prešao da bi razgovarao sa migrantima koji se tamo nalaze.

Prema Đurčanjevim rečima, glavni problem koji migranti imaju u Mađarskoj je davanje otiska prstiju, a pošto "mađarske vlasti ne poštuju mnoge propise Evropske unije", mogle bi da pokažu više fleksibilnosti u tom pitanju.

Bivši premijer mađarske smatra da je najvažniji zadatak uspostavljanje poverenja između mađarske države i izbeglica.

Migranti, kako je rekao, ne žele da se registruju i "ne usuđuju se da idu u izbegličke kampove".

Đurčanj naglašava da njih treba informisati, jer su u strahu, a troškovi borbe protiv širenja zastrašujućih priča bili bi zanemarljivi u odnosu na troškove podizanja ograde.

Takođe je rekao da je za rešenje izbegličke krize neophodna međunarodna saradnja, a da bi vlada u Budimpešti trebalo da ima savezničke odnose, prvenstveno sa Nemačkom.

Đurčanj je najavio da će se odreći poslaničkog imuniteta tokom prekršajnog postupka, navodi MTI.

Mediji su nedavno javili da je bivši mađarski premijer počeo da prihvata izbeglice u njegovoj kući, gde spavaju, hrane se, a u slučaju potrebe vodi ih kod lekara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije