Svet

Nedelja, 06.09.2015.

09:22

"Skromni" najbogatiji Nemci

Najbogatije nemačke porodice se bave trgovinom ili su povezane s automobilskom industrijom.

Izvor: SEEbiz

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Na prvom mestu ekonomskog časopisa Bilanz i ove godine se nalazi industrijska porodica Schaeffler.

Poznato je da nemački bogataši, za razliku od svojih klasnih pripadnika u ostatku sveta, ne vole da se razbacuju bogatstvom. Za mnoge od njih se ne zna ni kako izgledaju, jer se već godinama nisu pojavili u javnosti.

Verovatno i zbog toga liste bogataša svake godine spadaju među najčitanija štiva nemačkih medija. Stoga se s nestrpljenjem iščekivala i lista deset najbogatijih Nemaca koju je objavio ekonomski časopis Bilanz.

Prva na toj listi najbogatijih Nemaca porodica Schaeffler, vlasnici istoimenog koncerna koji spada među najvažnije dobavljače automobilske industrije. Vlasnici Schaeffler grupe, u koju spadaju i firme poput proizvođača guma Continental, "teški" su 25 milijardi evra.

Na drugom mestu sa 23 milijarde se nalazi porodica Reimann, suvlasnici jednog od najvećih hemijskih koncerna na svetu: Reckitt Benckiser (sa sedištem u Velikoj Britaniji). Ta firma na tržište izbacuje neke od najpoznatijih proizvoda za domaćinstvo poput Calgona, Cilit Banga ili Durexa.

Na trećem mestu najbogatijih Nemaca nalazi se Dieter Schwarz, vlasnik koncerna Lidl, koji se sa 20 milijardi evra popeo za jedno mesto, dok naredna mesta na listi pripadaju trgovačkim klanovima.

Porodica Albrecht, vlasnici lanca diskonta Aldi, zauzima četvrto i šesto mesto. Ali, oni bi najverovatnije bili najbogatiji u Nemačkoj da svoje carstvo, pa tako i bogatstvo, nisu podelili na Aldi sever i Aldi jug.

Na petom i sedmom mestu se nalaze pripadnici klana Quandt koji svoje bogatstvo imaju zahvaljuju većinskom udelu u koncernu BMW. Na mestu 8. nalazi se porodica proizvođača zavrtanja Würth, a na 9. mestu se nalazi osnivač softverskog koncerna SAP Hasso Platner.

Ipak, najbogatiji Nemci na globalnim listama bogataša ne uspevaju da uđu ni na listu 20 najbogatijih. Najbogatiji Nemac Georg Schaeffler se tako nalazi tek na 21. mestu Forbesove svetske liste milijardera.

I inače se među prvih deset na Forbesovoj listi nalaze tek tri milijardera koji ne žive u SAD. Časopis Bilanz, međutim, navodi kako su liste najbogatijih osoba na svetu tek stvar procene. U mnogim slučajevima se bogatstvo ne može ni proceniti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: