06. septembar  2015. 03.00  →  18.30 | Izvor: Tanjug, Beta

Bjelica doneo pobedu u poslednjoj sekundi

BERLIN -

Košarkaška reprezentacija Srbije danas u Berlinu Nemačku sa 68:66(19:18, 20:20, 11:10, 18:18), u drugom kolu Grupe B Evropskog prvenstva.

Pobedu Srbiji doneo je Nemanja Bjelica košem 0,9 sekundi pre kraja tvrde i neizvesne utakmice.

Miloš Teodosić je tri sekunde pre kraja izveo aut, a prošlogodišnji MVP Evrolige je iz ugla doneo drugi trijumf Srbiji na prvenstvu, posle pobede nad Španijom.

Ekipa Aleksandra Đorđevića nije briljirala u duelu protiv Nemačke, posebno u šutu za tri poena jer je pogodila samo četiri trojke iz 30 pokušaja, ali je čvrstom odbranom uspela da slavi.

U prvom poluvremenu ekipe su se smenjivale u vođstvu, a Nemci su sredinom druge četvrtine imali sedam poena prednosti posle sjajnih rola Dirka Novickog.

Srbija nije dopustila domaćoj selekciji da se odlepi, pa je serijom u finišu prvog dela igre preokrenula rezultat, iako je pogodila samo jedan šut za tri poena, dok je Nemačka imala šest trojki.

Nastavak nije doneo ništa novo, viđena je rezultatska klackalica, a košarkaši Srbije su uprkos lošem šutu s polja, ali i slobodnih bacanja, uglavnom imali vođstvo.

Srbija je u poslednji minut ušla sa tri poena prednosti posle odličnog prodora Nemanje Nedovića (66:63), ali je već u narednom napadu Hajko Šafarcik odgovorio je trojkom. Ipak, Bjelica je uspeo da poentira i donese pobedu Srbiji.

Najefikasniji u srpskom timu bio je Bjelica sa 12 poena, a po devet su dali Zoran Erceg i Bogdan Bogdanović.

Kod Nemaca najbolji su bili Novicki i Tibor Plajsa sa po 15 poena, dok je Denis Šruder postigao 11.

U okviru B grupe danas od 18 sati igraju Italija i Islanda, a Turska i Španija od 21. Sutra je dan odmora, a Srbija u utorak igra protiv Islanda.

Naši momci su juče pobedili Španiju, dok su Nemci bili bolji od Islanda.

Bjelica: Imali smo sreće na kraju

Junak današnje pobede Srbije nad Nemačkom Nemanja Bjelica rekao je da je tim imao sreće u završnici utakmice, ali i da je ekipa to zaslužila.

„Ovog puta to sam bio ja. Kao što sam rekao juče, ovo je možda najbitnija utakmica na šampionatu. Sada možemo da budemo malo opušteniji, ali da igramo dobro. Oni su odlična ekipa, čvrsti su. Imali smo sreće na kraju, ali smo je zaslužili", rekao je Bjelica novinarima iz Srbije posle utakmice.

Ponedeljak je dan odmora na šampionatu. Srbija je prvog dana takmičenja pobedila Španiju.

„Prijaće nam dan odmora, dosta smo se umorili juče, tako da nismo imali energiju kao protiv Španije, ali imali smo sreće", rekao je Bjelica.

Centar Miroslav Raduljica ocenio je da je pobeda najvažnija.

„Tvrda utakmica, nema šta da se kaže. Bili smo nervozni, imali smo malo energije, a oni su dobri su igrači, ali najbitnija je pobeda. Nezgodan je bio malo termin. Odmorićemo se sada, imamo vremena da se spremimo za Island. Podiže se i nivo igre, bili smo koncentrisaniji i u napadu i u odbrani", rekao je Raduljica.

Đorđević: Borili smo se danas protiv svih

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević kazao je da je da njegov tim morao da se bori i protiv domaćina Nemačke i protiv publike, a ocenio je i da je ekipi nedostajala koncentracija.

"Ovo je najteža grupa na turniru. Ponavljam se, ali moramo da kažem to i danas. Danas smo se borili protiv svih, Nemačke i njihove publike. Mi smo se izduvali protiv Španaca, slabija nam je koncentracija bila danas, to je možda i normalno iako se meni kao treneru to ne sviđa. Ostali smo u igri, a Nemanja (Bjelica) je pogodio neverovatan šut i doneo nam možda najbitniju pobedu", rekao je Đorđević novinarima posle meča.

Srbija je iz igre šutirala 24/65, a za tri 4/30.

"Neke šuteve smo forsirali, neke nismo. Prosto, mora da se šutne. Najlakše bi bilo da uvek imamo otvorene šuteve. Nemci su se odlično spremili, branili su nas dobro. Ovo je možda i negativan rekord po šutu, ali najbitnije je da smo pobedili. Da mi je neko ponudio da Nemci protiv nas ubace 66 poena, odmah bih prihvatio. Nismo igrali dovoljno agresivno, nismo neke osnovne stvari, dali je to umor ili težina utakmice, ali se to traži utakmice", rekao je Đorđević.

Bjelica je svoj koš postigao 0,9 sekundi pre kraja, a Đorđević je rekao da je ta akcija, koja je počela tri sekunde pre kraja bila namenjena njemu.

"Što se tiče poslednjeg šuta, nacrtali smo ga, Beli ga je dao i svaka mu čast. Svi smo znali da će biti čvrsto, ali na kraju jedan lep dan. Sigurno da kada budemo odmorniji bićemo još bolji. Nemamo poene u tranziciji", rekao je Đorđević.

"Nismo samo mi igrali loše, nego su i Nemci igrali sjajno. Tako moramo i i da igramo odbranu. Imamo svoje prednosti, ali to uvek moramo da realizujemo na parketu. Imali smo nesrećno šutersko veče, dugo se ovo nije videlo. Ponekad nismo ni poštovali svoje principe u odbrani. Ovde je bila najvažnija pobeda, a igru ću da zaboravim već danas. Igrali smo dve jako teške utakmice. (Miloš Teodosić) Teo još nije u takmičarskoj formi, kao i (Zoran) Erceg. Mnogo će nam značiti odmor, da odmorimo mišiće", rekao je Đorđević pred dan odmora.

Fleming: Bolan poraz

Selektor košarkaške reprezentacije Nemačke Kris Fleming rekao je da je današnji poraz njegove ekipe od Srbije u poslednjim sekundama utakmice drugog kola Grupe B Evropskog prvenstva bolan i dodao da su njegovi izabranici odigrali dobar meč.

"Kada god izgubite u ovakvom maniru to boli. Mislio sa da ćemo odigrati dobro danas i jesmo odigrali dobro. Ponosan sam na momke. Na kraju dana kada izgubite sa košem u poslednjem napadu uvek ima malih detalja koji su odlučili. Svakako njihov skok u napadu nas je dosta koštao", rekao je Fleming novinarima u Berlinu.

"Bjelica je pogodio sjajan šut, ali njihov skok u napadu nas je najviše koštao poraza. Da im to nismo dopustili možda bismo i mi u finišu imali 10 poena prednosti", rekao je Heiko Šafarcik.

Teodosić: Pokazali smo jedinstvo

Kapiten Miloš Teodosić rekao je posle današnjeg trijumfa košarkaške reprezentacije Srbije nad Nemačkom u utakmici drugog kola Grupe B Evropskog prvenstva, da je ekipa pokazala jedinstvo i dodao da slobodan dan dolazi u pravo vreme.

"Pokazali smo i danas i juče da smo svi kao jedan i da možemo da igramo protiv svakoga, da igramo kao tim. Nisam samo ja ekipa... Imao sam na početku nekoliko promašaja i ispao sam iz ritma. Doći će šut vremenom... To je sve stvar koncentracije i nervoze. Mislim da smo zasluženo pobedili", rekao je Teodosić novinarima u Berlinu.

"Pravo vreme da se odmorimo i spremimo za sledeće utakmice. Da razmislimo i o Španiji i Nemačkoj. za Island nikada nisam mislio da su 'topovsko meso'. Danas svi igraju košarku, to nije fraza. Očekujem nezgodan i težak meč protiv ekipe koja kao i mi često igra sa dve 'četvorke'. Sve u svemu verujem da ćemo da pobedimo", dodao je Teodosić.

Tagovi
Srodne vesti