Украјина и Новорусија из минута у минут - 03.09.

Објављено: 04.09.2015.год.

  


Карта повлачења тешког наоружања - кликнути за увећање  

 
Ситуација на фронту за 01.09. (карта кијевских снага) - кликнути на карту за увећање
Ситуација у Украјини и Новорусији према карти кијевских снага


Испод се налази интерактивна мапа бојевих дејстава у Новорусији - 
 Клинути овде или на мапу испод





 

  ОВДЕ можете погледати хронологију догађаја у Украјини и Новорусији по данима 

 

ВИДЕО ВЕСТИ


Преглед дешавања на ратишту у Новорусији за 03
.09.




Стање на фронту .



 

Преглед политичко-економских и других вести за 03.09.



„Мистрали“ остају док Париз не плати Москви цео дуг Париз нема право да на било који начин предаје „мистрале“ трећој страни све док Москва не добије целокупну исплату, саопштено је у документу објављеном на сајту Националног сабора — доњег дома француског Парламента.

Тачна сума коју је Француска исплатила Русији због неиспоручивања два брода, носача хеликоптера типа „мистрал“, јесте 949.754.849 евра, записана је у нацрту закона о ратификацији споразума Париза и Москве, који је објављен на сајту Националног сабора Француске.

Споразум о решавању спора потписан је у Москви 5. августа. Поред суме исплате у документу се наводи да Француске нема право ни на који начин да предаје бродове трећој страни док Русија не добије све надокнаде. 

У споразуму такође пише да ниједна трећа страна која би могла да претрпи штету од раскида уговора о испоруци „мистрала“ нема право да очекује надокнаду. 

Нацрт закона биће поднет на разматрање комисији за међународне послове француског Парламента 16. септембра.

Наришкин: ЕУ се боји истине 
Поводом формирања тима ЕУ за борбу против тзв. руске пропаганде, председник руске Думе Сергеј Наришкин каже за Спутњик да то показује да се неки боје истине.

„То наравно говори о томе да постоје снаге које се боје истине, које се боје да чују другачију тачку гледишта. И то свакако није у складу ни са европским, ни са демократским вредностима“, кратко је прокоментарисао Наришкин.

Осмочлани тим почео је са радом 1. септембра након што су лидери ЕУ у марту дали високој представници Федерики Могерини задатак да нађе начин како да се супротстави „руској претњи“.

Како је саопштено, тим ће истраживати извештавање руских медија, као што су телевизија Раша тудеј и новинска агенција Спутњик, и помагати новинарима и медијима у земљама Источног партнерства  — Украјини, Молдавији, Белорусији, Грузији, Јерменији и Азербејџану.

Иначе, тим који  је формиран у оквиру Европске службе за спољне послове неће имати свој буџет.

САД обнављају војну базу у Немачкој 
САД обнављају експлоатацију војне базе у немачком граду Манхајму познате као касарна Колман због ситуације на југоистоку Украјине, преноси „Шпигл“, позивајући се на речи команданта копнених снага САД у Европи генерала Бена Хоџиса.

Према речима Хоџиса, засад је реч о привременој одлуци, пошто ће се у будућности оружје чувати у базама у балтичким земљама, Пољској, Мађарској, Румунији и Бугарској, пише „Украјинска правда“. 

Један од разлога за обнову базе, према речима генерала, јесте „агресивно понашање Русије“.

„Ето зашто су САД донеле одлуку да активирају своја складишта за војну технику у Европи. Она ће омогућити да се брзо реагује у случају потребе. Осим тога, ради се и о ограничавању“, додао је Хоџес.

Јацењук: Резерве гаса у Украјини недовољне за зиму 
Резерве гаса у подземним извориштима гаса Украјине порасле су за месец дана за 1,5 милијарду кубних метара, али тог енергента и даље нема довољно како би се преживео зимски период, изјавио је украјински премијер Арсениј Јацењук.

Према његовим речима, укупне резерве у подземним извориштима гаса Украјине износе 14,5 милијарди кубних метара, али то није довољно за грејну сезону. 


Према подацима „Укртрансгаза“, Украјина је од почетка године увезла 11,8 милијарди кубних метара гаса, од чега је осам милијарди купљено у Европи. У августу је из Словачке увезена 1,031 милијарда кубних метара гаса.


Циљ нових санкција САД потискивање Русије са војног тржишта 
Нове санкције које САД уводе Русији, пре свега корпорацијама „Миг“ и „Рособороноекспорт“, усмерене су против војно-техничке сарадње Русије са иностраним партнерима, изјавио је представник Центра за анализу светске трговине оружјем.

Цела државна машинерија САД већ више од 20 година усмерена је на то да уруши војно-техничку сарадњу Русије и њених иностраних партнера, а нове санкције у датој ситуацији фактички ништа не мењају, изјавио је у среду за РИА Новости представник Центра за анализу светске трговине оружјем. 

Власти САД објавиле су да уводе санкције против низа компанија из Русије због наводног нарушавања закона о неширењу нуклеарног оружја, сарађујући са Ираном, Северном Корејом и Сиријом. 

„Рособороноекспорт“ није коментарисао информацију о новим санкцијама.

„Цела државна машинерија САД де факто је усмерена на пропаст војно-техничке сарадње Русије са другим земљама. Због тога ове санкције не могу да утичу на нас ни на који начин“, рекао је представник Центра. 

Он је навео да америчке санкције „фактички делују од момента када је Русија 1993. године почела активно да продаје наоружање на светском тржишту“. 

„Живимо најмање 20 година у ситуацији жестоког конкурентског противделовања и без обзира на то заузимамо друго место у свету по испоруци наоружања, а листа наших уговора из године у годину расте“, додао је представник Центра за анализу светске трговине оружјем.

САД уводе нове санкције против низа компанија из Русије 
Сједињене Америчке Државе уводе нове санкције против низа компанија из Русије, због наводног нарушавања Закона о неширењу нуклеарног оружја својом сарадњом са Ираном, Северном Корејом и Сиријом.

Документ који је данас званично објављен већ је доступан на сајту Федералног регистра. За документ је одговоран Стејт департмент, а позива се на Закон о неширењу нуклеарног оружја. Њиме су предвиђене казне за иностране компаније и приватна лица која врше испоруке Ирану, Сирији и Северној Кореји, и која набављају робу и технологије и пружају услуге које потпадају под вишеструке контролне спискове. 

„Ради се о закону и различитим подзаконским актима, као и разгранатом систему директивних докумената, који ограничавају сарадњу америчких компанија са иностраним предузећима ако та сарадња представља опасност за националну безбедност САД. Зато се под ударом овог закона и сличних законских аката налазе оне државе према којима САД има одређене спољнополитичке захтеве“, рекао је Александр Шатилов, декан Факултета социологије и политикологије на Финансијском универзитету Владе РФ.

Чуркин: Кијев не испуњава Мински споразум 
Чуркин је изјавио да се политички аспект Минског споразума у овом тренутку не спроводи.

„Последњих дана, догађаји су се позитивно развијали. Био је објављен режим прекида ватре, није било никаквих гранатирања. Надамо се да ће се то наставити“, рекао је руски дипломата.

„Међутим, политички процес у оквиру реализације Минског споразума иде споро. И политички аспект се, нажалост, не спроводи“, нагласио је Чуркин.

Савет безбедности УН је у фебруару донео резолуцију којом се подржава пакет мера за реализацију Минског споразума. Међутим Кијев га крши, игноришући политичке компоненте, наставља он.

„Kада кијевске власти игноришу политичке елементе Минског споразума, то значи да оне крше резолуцију Савета безбедности. То треба имати на уму“, изјавио је стални представник Русије при УН.

Он је подсетио да председник Украјине Петро Порошенко и друга званична лица преко телевизије тврде да испуњавају Мински споразум, док, наводно, Русија то не ради.

„Али погледајмо текст споразума. Ви ћете видети да у неким областима они нису урадили апсолутно ништа. У параграфу 11 например речено је какав треба да буде статус ових територија (ДНР и ЛНР) и он садржи шест или седам тачака које су предложили западни представници „Нормандијске четворке“. Украјинска страна ништа није урадила“, закључио је Виталиј Чуркин.

Украјина: Русија главна претња националној безбедности 
Савет безбедности и одбране Украјине утврдио је нову војну доктрину, наводи се на сајту СНБО.

„Нова војна доктрина Украјине дефинише Руску Федерацију као војног противника Украјине, као и услове ослобођења привремено окупираних територија Украјине“, каже се у саопштењу прес-службе ресора.

Осим тога, усвојивши нову доктрину, СНБО је потврдио напуштање ван-блоковског статуса и обнову курса према НАТО-у.

„Нова војна доктрина Украјине потврђује одбацивање политике неутралности и обнову стратешког курса према евроатлантским интеграцијама“, наводи се у документу.

Између осталог, наводи се да нова украјинска војна доктрина „предвиђа повећање улоге информационо-психолошких операција“.

Украјина проширила санкције против Русије 
Савет за националну безбедност и одбрану Украјине (СНБО) одобрио је проширење списка правних и физичких лица из Русије и других земаља према којима Кијев примењује санкције, саопштила је прес-служба СНБО.

„Савет за националну безбедност и одбрану Украјине подржао је предлог Владе Украјине и Службе безбедности Украјине и одлучио да прошири списак правних и физичких лица Руске Федерације и других земаља према којима се примењују санкције. Ова лица врше терористичке акције, учествују у финансирању тероризма или на други начин подржавају криминалне активности и нарушавају норме међународног права, подржавају руску анексију дела територије Украјине“, каже се у саопштењу СНБО на крају седнице.

Одлука СНБО ће ступити на снагу указом председника.

Санкције Русији вратиће се САД као бумеранг 
Нове санкције САД против Русије наносе озбиљну штету међународном систему, саопштило је Министарство спољних послова Руске Федерације.

У коментару Министарства, поводом нових санкција против Русије, наведено је да оваква безумна политика изазива растуће неспокојство чак и међу савезницима САД, јер такви кораци озбиљно угрожавају међународни систем.

„Ширење антируских санкционих листа представља још један елемент у серији непријатељских дејстава које САД предузимају против Русије у последње време у различитим сферама, укључујући војну, економску и визну“, наводи се у саопштењу Министарства иностраних послова.

„Неприхватљива реторика Вашингтона превазилази сваку меру. Оваква безумна политика изазива растуће неспокојство чак и међу америчким савезницима. Она обилује озбиљним трошковима за међународну стабилност и без сумње ће се попут бумеранга вратити на штету америчких интереса“, наглашава се у саопштењу. 

Санкције против грађана Русије до марта Комитет сталних представника земаља-чланица Европске уније донео је одлуку да продужи санкције на још шест месеци против појединаца које сматра одговорнима за угрожавање територијалне целовитости и суверенитета Украјине.

Комитет сталних представника земаља-чланица Европске уније је одлучио да до марта 2016. продужи деловање појединачних санкција против грађана Русије и Украјине које ЕУ сматра одговорнима за угрожавање територијалне целовитости и суверенитета Украјине, саопштио је за РИА Новости један европски дипломата. 

„Комитет је одлучио да продужи санкције за још шест месеци. Сада ће техничка група спровести технички и законодавни рад како би Савет до 15. септембра могао да усвоји коначну одлуку“, рекао је саговорник агенције. 

Европска унија неће променити састав санкционог списка против грађана Русије и Украјине и правних лица из те две земље. 

Појединачне санкције Европске уније уведене су у марту 2014. године, а списак је проширен више пута. У марту ове године мере су продужене до 15. септембра. На списку се сада налази 150 имена, међу којима су и имена руских званичника и представника ЛНР и ДНР, као и 37 правних лица.

Порошенко позвао цео свет да се уједини против Русије 
Честитајући суграђанима 70. годишњицу завршетка Другог светског рата, председник Украјине Петро Порошенко позвао је цео свет да се уједини против Русије, која је, по мишљењу украјинских власти, започела необјављени „хибридни“ рат против Кијева, саопштила је председникова администрација у среду.

„Крваве лекције Другог светског рата не треба да буду узалудне. Агресор се може зауставити само заједничким напорима, као пре 70 година. Управо због тога данас, обележавајући 70. годишњицу завршетка Другог светског рата и одајући почаст десетинама милиона погинулих, обраћамо се свим народима слободног света са позивом да одлучно иступе у јединственом фронту против руског агресора који је започео необјављени ’хибридни‘ рат против суверене Украјине“, навео је Порошенко у саопштењу. 

Председник Украјине је такође навео да „демократски свет треба да уложи максималне напоре ради поновног успостављања разрушеног система међународног поретка и враћања поверења у међународно право“.

У Источној Европи отворено шест НАТО штабова Од 1. септембра у шест земаља Источне Европе званично су почели са радом НАТО штабови. Центри за интеграцију снага Северноатлантске алијансе отворени су у Естонији, Летонији, Литванији, Пољској, Бугарској и Румунији. На церемонији отварања учествоваће генерални сектеретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Нове структуре НАТО-а створене су ради координације припрема Снага посебно брзог реаговања Алијансе и међународних војних вежби у случају кризе у региону.

„Потврђујемо да је НАТО званично активирао јединице за интегрисање снага НАТО-а у Литванији, Летонији, Естонији, Пољској, Бугарској и Румунији“, саопштио је агенцији БНС прес-секретар Министарства одбране Литваније Аста Галсискајте.

Штабови се тако и називају „јединице интегрисања снага НАТО-а“. Њихов задатак је заштита региона уз помоћ јединица посебно високе борбене готовости и пребацивање, у случају конфликта, додатних елемената брзог реаговања на Балтик. У сваком штабу ће радити око 40 официра.

Русија диже ограду на делу границе са Украјином Ограда ће бити висока 2 до 2,5 метра, а њена дужина биће 3,22 километра. Циљ подизања ограде јесте спречавање кријумчарења оружја и других незаконитих радњи на граници са Украјином.

Погранична управа Федералне службе безбедности Русије за Ростовску област објавила је на свом сајту захтев за изградњу ограде високе 2 метра, у дужини од 3,22 километра, у рејону ростовског града Доњецка, који се граничи са Украјином.

„Сврха изградње ограде јесте спречавање незаконите делатности на државној граници“, изјавио је представник пограничне управе. Он је додао да се сличне конструкције граде на најосетљивијим деловима државне границе.

ЕУ губи 100 милијарди евра због санкција Русији Санкције против Русије нанеће Европској унији штету од 100 милијарди евра, као и губитак више од два милиона радних места, навео је стални представник Русије прис Европској унији Владимир Чижов, позивајући се на податке Института за економска истраживања Аустрије.

„Економска сарадња Русије и Европске уније, у коју смо уложили толико времена и напора, остаје важан гарант безбедности. Он не само што обезбеђује радна места и економски раст на европском континенту, него брани наше земље и од политичке напетости. Тај гарант треба да буде појачан, а не ослабљен. Према оцени Института за економска истраживања Аустрије ограничавајуће мере против Русије Европској унији могу да нанесу штету од 100 милијарди евра и губитак више од два милиона радних места“, рекао је Чижов наступајући на Европском форуму Алпбах.

Тескт његовог говора пренела је прес-служба сталног представништва Руске Федерације при Европској унији.



Видео вести за 03.09.



Прес конференција Александра Захарченка

Дејство артиљерије кијевских снага


Преглед вести ТВ "Новорусија" за 03.09.

Басурин о ситуацији на фронту


Доњецк на линији ватре - репортажа

Украјинa - из минута у минут -

  ОВДЕ можете погледати хронологију догађаја у Украјини и Новорусији по данима 


(0)

Остале вести из рубрике

Новости

О новом ракетном удару на Крим – Рибар

Украјинске формације појачавају интензитет ракетних напада на Крим. За недељу и по извршени су напади на Џанкој и рт Тарханкут, а вечерас - на Симферопољ и поново на Џанкој.

Русија брани традиционалне вредности које је Запад укинуо – Дугин
Русија брани традиционалне вредности које је Запад укинуо – Дугин

Западни свет је напустио класични либерализам у корист нове верзије дефинисане владавином мањина и „будности”, објаснио је руски филозоф

2024-04-30 13:51:58

Лидери ЕУ „замајавају“ људе хорор причама о Русији – Крему
Лидери ЕУ „замајавају“ људе хорор причама о Русији – Крему

Западна реторика која Москву представља као претњу је начин да се грађани одврате од проблема код куће, тврди Дмитриј Песков

2024-04-29 13:04:47

РТ: Зеленски је умањио праве размере губитака Кијева – Вашингтон пост
РТ: Зеленски је умањио праве размере губитака Кијева – Вашингтон пост

Украјински председник не жели да поремети већ отежану акцију мобилизације, изјавио је за лист локални посланик

2024-04-28 19:41:09

Главнокомандујући украјинске војске признаје успехе Русије у неколико области фронта
Главнокомандујући украјинске војске признаје успехе Русије у неколико области фронта

Украјински главнокомандујући Александар Сирски признао је да су руске снаге постигле тактичке успехе у низу области у зони борбених дејстава.

2024-04-28 16:07:54

Резултати пословања НИС Групе у првом кварталу 2024. године
Резултати пословања НИС Групе у првом кварталу 2024. године

У првом кварталу 2024. године фокус НИС-а био је на наставку и повећању обима инвестиционог циклуса започетог прошле године. Тако је у развојне пројекте инвестирано 10,5 милијарди динара, што је повећање од 62 одсто у односу на улагања реализована у првом кварталу 2023. године. Поред тога, фокус НИС-а био је на планском капиталном ремонту у Рафинерији нафте Панчево и на обезбеђивању довољних залиха горива како би се осигурало уредно снабдевање тржишта.

2024-04-27 18:13:03

Појавили се детаљи пропалог мировног споразума Русије и Украјине – Велт
Појавили се детаљи пропалог мировног споразума Русије и Украјине – Велт

Кијев би се обавезао на неутрални статус и добио међународне безбедносне гаранције, према нацрту споразума

2024-04-27 13:29:22

РТ: Запад мора да гради односе са Русијом од нуле – Кремљ
РТ: Запад мора да гради односе са Русијом од нуле – Кремљ

Москви је доста непријатељског става Европе, изјавио је Дмитриј Песков

2024-04-26 23:29:32

РТ: Трамп планира да санкционише земље због одбијања да користе долар – Блумберг
РТ: Трамп планира да санкционише земље због одбијања да користе долар – Блумберг

Саветници бившег америчког председника разматрају казне за нације које желе да тргују националним валутама, пренео је лист

2024-04-26 23:29:16

РТ: НАТО није испунио обећања Украјини – Столтенберг
РТ: НАТО није испунио обећања Украјини – Столтенберг

Снаге Кијева су „надмашене“ од стране Русије због пада западне помоћи, изјавио је шеф војног блока предвођеног САД

2024-04-26 22:53:25

Блинкен: Кина не може да побољша односе са Европом подржавајући Русију
Блинкен: Кина не може да побољша односе са Европом подржавајући Русију

Амерички државни секретар Антони Блинкен данас се, у оквиру посете Кини, састао са министром спољних послова Ванг Јијем и кинеским председником Си Ђинпингом. Једна од тачака дневног реда била је и расправа о испоруци Русији кинеских машина, алатки, микроелектронике и нитроцелулозе које се користе у војној производњи.

2024-04-26 22:33:12

РТ: САД су створиле сукоб у Украјини – Шојгу
РТ: САД су створиле сукоб у Украјини – Шојгу

Вашингтон шири глобални хаос у своју корист, тврди руски министар одбране

2024-04-26 22:05:12

РТ: Русија мора да се плаши НАТО-а – Пољска
РТ: Русија мора да се плаши НАТО-а – Пољска

Москва би изгубила у рату са Западом, тврди пољски министар спољних послова Радослав Сикорски

2024-04-26 22:00:47

Епархија Новограчаничко-средњезападноамеричка: Прогласите КиМ окупираном територијом и поништите све споразуме са Бриселом и Приштином
Епархија Новограчаничко-средњезападноамеричка: Прогласите КиМ окупираном територијом и поништите све споразуме са Бриселом и Приштином

Епархија донела Резолуцију на свом годишњем Сабору и послала јасну поруку Влади Србије

2024-04-26 12:09:09

РТ: Либерални светски поредак мора бити уништен – Орбан
РТ: Либерални светски поредак мора бити уништен – Орбан

Систем вредности који доминира Западом је „донео хаос“, сматра мађарски премијер

2024-04-26 00:01:22

РТ: Хамас изнео услове за полагање оружја
РТ: Хамас изнео услове за полагање оружја

Високи званичник те милитантне групе изјавио је да ће се она претворити у чисто политичку странку ако Палестинци добију своју државу

2024-04-25 20:17:10

РТ: Наша Европа би могла да умре – Макрон
РТ: Наша Европа би могла да умре – Макрон

ЕУ мора да докаже да није вазал Сједињених Држава, изјавио је француски председник у уводном говору

2024-04-25 20:04:48

Бајденов тим сумња да ће америчка помоћ помоћи Украјини да победи – Политико
Бајденов тим сумња да ће америчка помоћ помоћи Украјини да победи – Политико

Динамика бојног поља значајно се променила у корист Русије, рекли су званичници Беле куће

2024-04-25 13:01:57

RT desno / neodredjen svuda
proba
baner rakija desno stare vesti / ali nema dole kategorije
baner apartman desno / neodredjen-svuda
baner obzor desno - rusija - neodredjen svuda
форум
мислјенја свуда

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: