Španovićeva: Imam potencijal za još više

J. J.

03. 09. 2015. u 19:27

Najbolja srpska atletičarka je skokom od 7,02 metra, na Dijamantskoj ligi u Cirihu, oborila nacionalni rekord i zauzela drugo mesto u generalnom plasmanu

Шпановићева: Имам потенцијал за још више

Ivana Španović

REKORDI padaju kao domine! Po suncu, kiši, na azijskom ili evropskom tlu, u četiri ujutru ili u sumrak, Ivana Španović leti kao raketa i poput tempirane bombe „eksplodira“ na najvećim nadmetanjima. Samo šest dana posle bronze na Svetskom prvenstvu, nezaustavljiva Srpkinja je trijumfovala na finalnom mitingu Dijamantske lige u Cirihu, popravivši najbolji lični i državni rezultat iz Pekinga za jedan centimetar – 7,02. To joj je bilo dovoljno za drugo mesto u generalnom plasmanu prestižne lige.

Finale planetarnog šampionata reprizirano je na „Lecigrundu“, atletskom „Teatru snova“. Ali, glavna glumica ovoga puta bila je naša takmičarka, koja je skokom od 6,93 iz trećeg pokušaja vodila kolo. Međutim, kao i prošle nedelje, Tiana Bartoleta pretekla ju je u poslednjoj seriji sa 6,97, ali Ivana nije dala svetskoj prvakinji da je skine sa ciriškog trona. Pod svetlima 31 reflektora odrazila se još više, još dalje, do prvog mesta i novog nacionalnog dostignuća!


- Osećala sam se mnogo bolje i opuštenije nego u Pekingu. Tamo sam bila pod pritiskom, jer se od mene očekivalo da osvojim zlato. Ipak, ne bih ovu pobedu nazvala osvetom Bartoleti – čestitala je Španovićeva velikoj rivalki prvo mesto u generalnom plasmanu Dijamantske lige.


Amerikanka je na kraju sa 20 poena prigrabila vredan trofej i nagradu od 40.000 dolara, dok je srpska atletičarka sa 12 bodova odbranila drugo mesto. Cirih joj je, definitivno, taličan, jer je prošle godine trijumfovala na čuvenom mitingu, ali i osvojila srebro na Evropskom prvenstvu.


Prošlog leta, Ivana je skakala oko granice od 6,80, napadala 6,90, a ove sezone je u velikom stilu preskočila sedam metara. Na dva najveća takmičenja, najpre u Pekingu, potom i na finalnom mitingu Dijamantske lige, gde se ponovo okupio sam krem skoka u dalj.


- Mislim da imam potencijal za još više – ponovila je Španovićeva sinoć reči koje je izgovorila po dolasku sa planetarnog šampionata. – Znam gde grešim i šta još moram da ispravim da bi ti skokovi bili još bolji. Meni lično je izuzetno važan i skok od 6,93 metra sa više od 15 centimetara rezerve, koji je samo pokazatelj da mogu mnogo više i od ovih 7,02, ali ima vremena za nove podvige.


Kao što su se bodovi u finalu duplirali, tako su i skokovi mogli da se računaju kao mnogo bolji, jer su uslovi zbog vetra i kiše bili veoma teški. Ostale takmičarke nisu prešle ni 6,60!


- Takmičenje je bilo vrlo uzbudljivo. Posebno mi je drago što sam uspela da ostanem pribrana i smirena pred treću seriju posle prva dva prestupa. Posle Tianinog skoka u šestoj seriji, samo sam se nasmejala i sa zadovoljstvom prihvatila izazov. Ovog puta završila sam takmičenje u moju korist sa novim nacionalnim rekordom – blistala je od sreće Srpkinja, koja će sezonu završiti u nedelju, na IAAF mitingu u Berlinu.




OBRADOVIĆ PREZADOVOLjAN

TRENER Goran Obradović mogao je samo da čestita pulenki na još jednom sjajnom ostvarenju.

- Probali smo da iskorigujemo zalet u odnosu na Peking da bi Ivana bila što brža na zaletištu, što je rezultiralo sa prva prestupa. U trećoj i četvrtoj seriji, imala je odličane skokove preko 6,90 metara, tačnije 6,93 m i 6,90m. A onda se ponovila scena iz Pekinga, Bartoleta je u šestoj seriji skočila 6,97m, međutim, Ivana je na najsjaniji mogući način odgovorila na skok svetske šampionke i sa 7,02m, novim ličnim i nacionalnim rekordom pobedila – prezadovoljan je bio Obradović.



REZULTATI:

1.Ivana Španović (Srbija) 7,02 NR

2.Tiana Bartoleta (SAD) 6,97

3.Šara Proktor (V. Britanija) 6,58

4.Jazmin Sojers (V. Britanija) 6,55

5.Kristabel Neti (Kanada) 6,46



GENERALNI PLASMAN

1.Tiana Bartoleta (SAD) 20

2.Ivana Španović (Srbija) 12

3.Šara Proktor (V. Britanija) 9

4.Kristabel Neti (Kanada) 8

5.Darija Klišina (Rusija) 4

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Краљевић Марко

04.09.2015. 01:24

Тако је девојко,само напред,за Србију!

Aca

04.09.2015. 14:34

Kada bi lupila šamar, mislim da bi odletela dalje nego kugla Kolašinca ...