Košarka

Državni vrh naredio silazak s postolja

Državni vrh naredio silazak s postolja
Državni vrh naredio silazak s postolja

Hrvatski sportski portali, uoči EP u košarci, navode da Hrvatska nije osvojila medalju ni na jednom takmičenju od časa kada su napustili pobjedničko postolje na prvenstvu u Grčkoj i izbjegli da saslušaju himnu tadašnjeg prvaka SR Jugoslavije.

Nakon te bronze u Atini, godinama je hrvatska košarka doživljavala šamare, bolne poraze i gorka razočaranja. Hrvatska je te 1995. godine sa Tonijem Kukočem, Dinom Rađom, Stojkom Vrankovićem i dugim poznatim igračima, koje je sa klupe predvodio Aleksandar Petrović, izgubila od Litvanije u polufinalu, da bi u meču za bronzu savladala Grčku, koja je prethodno poražena od SR Jugoslavije. Jugoslavija je u finalu savladala Litvance uz fenomenlanu igru Saše Đorđevića, sadašnjeg selektora Srbije, koji je postigao 41 poen.

Neki od hrvatskih igrača i trenera danas priznaju da odluku o napuštanju postolja nisu donijeli oni, već politika. Hrvatski portali priznaju da je tadašnja SR Jugoslavija sa Vladom Divcem, Dejanom Bodirogom, Đorđevićem, Predragom Danilovićem, Žarkom Paspaljom... bila izuzetan tim, ali okrivljuju tadašnjeg generalnog sekretara FIBA Boru Stankovića da je izvršio uticaj na sudije koje su, navodno, svirale protiv Grka u polufinalu. Međutim, dio hrvatskih košarkaških radnika navodi da bez Bore Stankovića Hrvatska ne bi ni igrala na Olimpijskim igrama 1992. godine. Dino Rađa, u to vrijeme jedan od najboljih evropskih košarkaša, navodi da su to stvari o kojima danas nema smisla razgovarati.

"Bila su to neka sasvim druga, nenormalna vremena... Sad kad zavrtim film u glavi, znam da je to bio nesportski čin, da ta reakcija nije bila primjerena, ali šta sad da radim, vrijeme ne mogu vratiti", naveo je Rađa za hrvatske portale.

Aleksandar Petrović, tadašnji selektor, podsjeća da se sve dešavalo mjesec dana prije "Oluje", "te da su u BiH trajali sukobi i da su se dešavali zločini".

"Atmosfera je bila ekstremno naelektrisana i rukovodstvo Košaraškog saveza dobilo je sugestiju iz državnog vrha da, čim primimo medalje, siđemo s podija i izbjegnemo da slušamo njihovu himnu", precizira Petrović.

On ne zna da li su tačne tvrdnje da je direktno Franjo Tuđman izdao takvu naredbu: "Moguće, ali ne znam sa sigurnošću. Pitajte Mirka Novosela, on je sve vrijeme bio na linku sa državnim vrhom. Nama je samo saopštena odluka i mi smo je prihvatili."

On smatra da je to bila velika greška, ali da je tada bilo nemoguće odvojiti sport od politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije