Svet

0

Merkel: Migranti se tiču svih nas

Autor: MI

Izvor: Beta

Merkel: Migranti se tiču svih nas

Izvor: Foto: Beta, AP

Tokom posete Švajcarskoj na pitanje novinara da li se slaže s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom da je problem migranata nemački problem, Merkel je rekla da "Nemačka radi ono što je moralno i pravno neophodno, ni manje ni više".

"Takođe postoji obaveza da se pruži zaština onima koji su zaslužili zaštitu. I Ženevska konvencija o izbeglicama ne važi samo u Nemačkoj, već u svakoj evropskoj zemlji", rekla je Merkel.

Orban je danas za izbegličku krizu optužio Nemačku, navodeći: "Problem (migranata) nije evropski problem, taj problem je nemački problem, niko ne želi da ostane u Mađarskoj. Svi oni žele da odu u Nemačku".

Merkel je rekla da je Mađarska u pravu da granice EU treba da budu bolje zaštićene a migranti registrovani "ali to naravno nije sve".

Ona je rekla da je o pitanju migranata razgovarala jutros s francuskim predsednikom Fransoaom Olandom i da su saglasili da su potrebne kvote u Evropskoj uniji kako bi se raspodelio teret smeštaja "onima kojima je potrebna zaštita".

Merkel je rekla da će biti uzeti u obzir veličina i ekonomska snaga zemlje, ali da pored toga neće biti razmatanja tog pitanja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR