03. septembar  2015. 10.23  →  12.22 | Izvor: Tanjug

Migrantima sa azilom u Srbiji zatvoren put za Mađarsku?

BUDIMPEŠTA -

Tranzitne zone koje će Mađarska uspostaviti za migrante na svojoj južnoj granici biće otvorene u pravcu Srbije, izjavio je danas predsednik Zakonodavnog odbora mađarskog parlamenta Gergelj Guljaš.

U intervjuu koji je objavio mađarski dnevni list "Nepsabadšag", on je potvrdio da će te zone biti "hermetički" zatvorene u pravcu Mađarske, prenela je agencija MTI.

"Mađarske vlasti će odobriti azil migrantima koji stižu iz Srbije samo ako se dokaže da slična procedura za azilante u Srbiji nije ispunila kriterijume međunarodnog prava ili vladavine prava", rekao je Guljaš, poslanik vladajuće strane Fides.

On je naveo da je Srbija sigurna treća zemlja.

Tusk upozorava na podele u EU oko migranata

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk upozorio je danas da podele između zapadnih članica i njihovih novijih istočnih partnera komplikuju napore za rešavanje sve dublje migrantske krize.

"Postoji podela... između istoka i zapada EU", ocenio je Tusk dodavši neke zemlje razmišljaju o suzbijanju talasa migracije za šta je simbol mađarska (granične) ograda, prenosi AFP.

"Drugi žele solidarnost zagovarajući takozvanu obavezujući bazu za (migrantske) kvote. Ključni izazov je da se za sve njih pronađe jedan zajednički, mada ambiciozni imenitelj", rekao je Tusk pred početak razgovora sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom o migrantskoj krizi.

Guljaš je, takođe, rekao da bi mađarski parlament ove nedelje mogao da usvoji većinu zakonskih amandmana u cilju zaustavljanja priliva migranata, čime bi se "na nulu" mogao smanjiti broj ilegalnih prelazaka granice do sredine meseca, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, zakonske izmene duž ograde na južnoj granici sa Srbijom mogle bi da reše pitanje masovne migracije, navode agencije.

Sijarto: Ekonomske migrante vraćamo nazad u zemlje iz koje su ušli

Mađarska će registrovati sve izbeglice koji ulaze u zemlju, a ekonomske migrante će vraćati nazad u zemlje iz koje su ušli, izjavio je juče ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Planiramo da registrujemo sve migrante, bez obzira na činjenicu da nismo prva država članica u koju su ušli. Registrovaćemo sve koji podnose zahtev za azil i prolazi kroz proceduru", rekao je Sijarto novinarima na marginama poslovne konferencije na Bledu u Sloveniji.

Orban zvao Vučića: Uskoro na granici i vojska i policija

Mađarski premijer Viktor Orban danas je iz Brisela telefonom razgovarao sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem o kriznoj situaciji izazvanoj masovnom migracijom na granicama Srbije i Makedonije, rekao je šef Pres službe Orbanovog kabineta Bertalan Havaši, prenela je agencija MTI.

Orban je, kako se navodi, obavestio Vučića o novom zakonu o pograničnim kontrolama, koje će mađarski parlament uskoro usvojiti, što će omogućiti slanje jakih policijskih i vojnih jedinica na granicu sa Srbijom od 15. septembra, naveo je Havasi.

"Očekuje se da će imigranti i krijumčari ljudima potražiti nove tranzitne puteve, zaobilazeći Mađarsku", rekao je Orban Vučiću, dodavši da se zemlje u regionu moraju pripremiti za tu situaciju.

Prema njegovim rečima, Vučić je rekao Orbanu da Srbija ispunjava svoju obavezu registrovanja tražilaca azila koji stižu iz Makedonije, iako Makedonija ne sprovodi kontrole na granicama.

Vučić: Ne postoji plan za naseljavanje izbeglica u Srbiji

Vučić je negirao juče postojanje bilo kakvog plana za naseljavanje izbeglica u Srbiji i dodao da je "naša želja da budemo odgovorni i ponašamo se ozbiljno".

"Izbeglice, kao što se videlo juče, ne žele čak ni u Beču da ostanu, gde je podneto svega šest zahteva za azil i ostanak u Austriji. Oni imaju neku unapred planiranu rutu do Nemačke i skandinavskih zemalja. Mi im nismo u tim planovima, pa čak ni Austrija i Češka, zemlje koje su mnogo razvijenije", naveo je Vučić juče u Novom Sadu i zaključio da je Srbija spremna da prihvati sve što dogovori EU.

Srodne vesti

Broj komentara: 1

Lupetaljka  03. 09. 2015. | 15:54
Vučić kaže da je Srbija spremna sve da prihvati šta kaže EU! Da li taj čovek uopšte zna šta priča! On jeste spreman, ali narod nije! Srbiji jako malo nedostaje da bude ponovo nesigurna zemlja!