Arapi kupuju kuće po Bačkoj

Đorđe VUKMIROVIĆ

01. 09. 2015. u 21:34

Državljani Emirata pazarili već četrnaest domaćinstava u okolini Apatina i Sombora. Plaćaju korektno, ali ne preko tržišne cene. Meštani i "za" i "protiv"

Арапи купују куће по Бачкој

SA juga invazija ojađenih izbeglica iz Sirije, Avganistana i drugih ratom zahvaćenih islamskih zemalja, a na severu Srbije državljani prebogatih Ujedinjenih Arapskih Emirata kupuju srpske kuće. Nije, međutim, do kraja jasno da li to čine iz turističkih razloga, kako tvrde jedni, ili da bi na vreme gurnuli nogu u vrata za 2017. godinu, kada će stranci nesmetano moći da kupuju obradivu srpsku zemlju što, opet, sumnjaju drugi.

Kako god bilo, izvesno je da je nekolicina državljana UAE, do sada, na periferiji Sombora pazarila ravno deset, a u Prigrevici, jednom od sela susedne apatinske opštine četiri kuće.

- Korektni ljudi, vrlo uglađeni i fini. Ja sam im rekla svoju cenu, oni svoju i konačno se, ne krijem, nađosmo na 31.000 evra - priča penzionerka Dušanka Pilipović u prostranom, pociglanom dvorištu u Ulici Nine Markovića u Prigrevici.

Za pomenuti novac ona je, posle decenije uzaludnih pokušaja, zapravo prodala dve kuće - novu sa potkrovljem zidanu pre otprilike tri decenije i staru, "švapsku", dobijenu u kolonizaciji posle rata. Da joj sin sa porodicom nije odselio u Kanadu, ne bi to učinila. Sada, zadovoljna, čeka da je novi vlasnici isplate i preuzmu ključeve.

ULjE I GRAFITI PO ZIDOVIMA NEZADOVOLjSTVO zbog prodaje nekretnina Arapima, najekstremniji Prigrevčani iskazali su tako što su fasadu kuće u Kralja Petra polili mašinskim uljem. Na onoj u Vasilja Gaćeše su, opet, nedavno osvanuli grafiti koji se protive prodaji strancima.

U preostale tri kuće koje su Arapi kupili u Prigrevici, nismo zatekli nikoga. Prema nazaničnim, ali pouzdanim informacijama, relativno nova prizemnica u Ulici kralja Petra otišla je za 21.000, zapuštena nabijača u Vasilja Gaćeše za 9.000, a nova i vrlo lepa spratnica na Apatinskom putu, koja je pripadala Milki Baždar, za 25.000 evra.

- Ona je već dobila novac, kupila stan u Somboru i odselila se. Neki meštani su joj, navodno, pretili da će na kuću baciti bombu ako je proda Arapima, što je, naravno, potpuno suludo. Priča se i da novi vlasnik ima tri žene i osmore dece, ali mi ih još nismo videli - veli, uz molbu da joj ne pominjemo ime, jedna Mikina komšinica.

Reakcije na dolazak Arapa su u Prigrevici podeljene. Dok jedni kažu da je bolje da kuće, ne bi li selo koje lagano podumire ipak oživelo, kupuje bilo ko, drugi u dolasku Arapa vide pomenutu računicu vezanu za kupovinu zemlje, pa čak i opasnost od - islamizacije!

- Obratilo nam se dosta uznemirenih meštana, pa smo od nadležnih ministarstava tražili da nam razjasne po kom osnovu stranci kupuju kuće i koji su razlozi da to čine. Odgovore još čekamo - kaže Stoja Zorojević, sekretar MZ Prigrevica.


Ni oko jednog, ni oko drugog, prema rečima Kristine Kozjak, vlasnice somborske agencije nekretnina "Flat", nema nikakvih dilema. Zakonski osnov je međudržavni sporazum Srbije i UAE koji građanima obe zemlje omogućava da u onoj drugoj kupuju nekretnine, a motivi isključivo turistički.

- Ovo je za njih naprosto egzotično područje gde avionom stignu za pet i po sati koliko nama, recimo, automobilom treba do Zlatibora. Oni žele da imaju ono što im u Emiratima nedostaje - sopstvene zelene travnjake i voćnjake koje mogu da kupe za relativno mali novac - kaže Kozjakova preko čije agencije su Arapi kupili većinu kuća u Srbiji.

Nogu je, nastavlja ona, u martu ove godine povukao jedan penzionisani vlasnik građevinske firme iz Abu Dabija, inače prijatelj ambasadora UAE u Srbiji, a potom je kuće kupilo i nekoliko njegovih rođaka i prijatelja. Platili su tržišne cene, ne rasipajući se novcem previše.

- Niko od njih, inače, nije iz najbogatijih emiratskih slojeva i nikoga, tu su potpuno izričiti, ne zanima bilo kakav biznis u Srbiji - kaže Kozjakova. - Žele samo da ovde dođu na mesec-dva i da uživaju!

Uz to, naglašava ona, nemaju veze ni sa firmama iz UAE koje su kupile poljoprivredna dobra u obližnjim Aleksi Šantiću, Sivcu i Sonti. Za razliku od Prigrevice, dolazak Arapa je u Somboru izazvao mnogo manje uznemirenosti. Razlog je, najverovatnije, u tome što su kupili starije salaše u gotovo opustelim prigradskim naseljima Nenadić i Gradina ili novije, ali sasvim usamljene na Bezdanskom putu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (48)

MilosBg

01.09.2015. 21:58

Srbija 2017. nece biti clanica EU pa nema poente ni da primenjujeno evropske propise , pogotovo ne katastrofalno stetne kao ove sto nalazu slobodnu prodaju zemljista i izvorista vode strancima. Nije tacno ni da cela EU postuje takvepropise. Hrvatska i Poljska vec nti put odlazu a Madjarska je nacionalizovala zemlju prodatu strancima. Ima li postenih ljudi u ocoj zemlji ?

Влада

01.09.2015. 22:10

По Уставу Ујдињених Арапских Емирата, странац никада не може постати власник некретнине, нити може имати у трајном власништву један једини квадратни метар земље. Може само, ако има спонзора који је Арапин, да на одређени период буде уписан као привремени корисник максимално половине парцеле или куће, стана. Особа која није Арапин, никако и ни под којим околностима не може добити држављанство Емирата, без обзира на године проведене тамо. Чисто да се зна да Срби НЕ МОГУ бити власници земље у УАЕ

zakara007

02.09.2015. 06:59

@Влада - Dragi Vlado sve sto si napisao je tacno. To vazi za sve koji zive u emiratima, pa i za arape iz ostalih zemalja. Lokalnog stanovnista u UAE ima oko 25%, pa nisu valjda poludeli da prodaju svoju zemlju i da daju drzavljanstva. Suludo je porediti UAE i Srbiju. Iz Srbije svi beze ili bi da pobegnu, a svi bi u Emirate. Kao sto je lepo napisano oni ce dolaziti na mesec-dva dana na odmor i to je to, nikakva islamizacija i slicno, kao sto je naprimer sad i proteklih 500 godina u bosni, raskoj ...

tatatbata

02.09.2015. 01:46

A , ako Srbin povratnik hoce da kupi kucu u Srbiji ? Pocinju prevare, sikaniranja, ucene. I ako ima snage I srece da na kraju kupi, e onda carinjenje svega od pokucstva sto je uneo preko 5,000 evra vrednosti.

mile

02.09.2015. 01:47

kad mogu u provansi ili toskani sto nebi mogli u backoj...zakon dozvoljava sto da ne... ovoj zemlji trebaju zakoni,zakoni,zakoni... zaista na preti propast...

Ja BL

02.09.2015. 02:03

Nas je problem sto nas drzava ne uputi u nacionalne interese kao sto to rade sve ostale zemlje , mi sve uzimamo zdravo za gotovo, a da ne pricam o glupostima koje prolaze pod strana ulaganja.

Willie

02.09.2015. 03:17

И стару кућу "швапску" коју је добила после колонизације?! Еј па зашто мени нико није дао кућу? Кад ће те куће бити враћене правим власницима? Швапске куће су у то време биле кућерине са дебелим зидовима и високим плафонима.Никада ми нећемо постати држава.И тада је Војводина страдала,доселили сте нам којекакву марву и таман кад смо те припитомили ви нам доселите ове нове који су још гори

I vi ste se odnekud doselili

02.09.2015. 10:51

@Willie - nije valjda da pre vas u Vojvodini nikoga nije bilo.

Mladen Šuvakov

02.09.2015. 07:11

bravo g.deapote,ovo je naličje tvog sporazuma o beogradu na vodi i o ulaganju u navodnjavanju vojvođanskih oranica...uptrebio bih najružniju,najoodvratniju,najprljaviju reč da okarakterišem ovog proevropskog despota ali neće mi se objaviti komentar,a za posledice nisam zabrinut jer nije izmišljena takva reč koja bi ga uvredila i opisala!!!neka te je sram i stid predaka i pokoljenja,ako i imaš obraza.

Istina, car je go.........

02.09.2015. 07:11

Davno sam upozoravao na stranputice i promasaje,zar sve za podvalu "samo je jedan zivot", "evropa sada" ???? itd. itd. Kada nije objavio sta je zatekao sada nema pravo da podvaljuje s kosturima iz ormara, uostalom ista klika u krug !? Pitam se ima li naivnost i glupost kod Srba granicu,zasto cute profesori,SPC.....

ana

02.09.2015. 07:12

Arapi iz emirata ni u svojoj zemlji ne rade na imanjima a kamoli da ce to raditi u Backoj. Oni samo kupuju imanja da mogu da za vreme dugog toplog leta pobegnu negde gde je prijatna klima, lepo i sveze voce i povrce i zelenilo. Svaki od tih arapa ima kuce sirom Evrope i Severne Afrike gde sa svojim porodicama idu da se opuste za Bajram ili vreme leta i sezone godisnjih odmora. takodje svi oni imaju plastenike u emiratima gde gaje sveze voce i povrce za porodicu pa je Backa zdravija alternativa.

Alan Ford

02.09.2015. 11:01

@ana - u Vojvodini su u letnje temperture oko 35 'C, pa i vise... znaci i nije bas tako prijatno, suga, zega.... Nesto je drugo ode u pitanju. Ako traze sveziju klimu i da " se samo odmore" onda bi valda isli negde u svajcarske planine i sl.

Ali ipak

03.09.2015. 10:43

@ana - Njima ne smeta nasih 35 jer je njihovih 35 mnogo paklenije,to imajte u vidu.Moj cale je u Iraku sada,kaze 30 stepena je i tope se od vrucine.

pera

15.09.2015. 11:52

@ana - Ana ja mislim da je ovde u pitanju druga neka aktivnost. Neke od vas će proživeti kad ovi Arapi krenu da se opuštaju. Vidiš kako lepo znaš štasu njihovi ciljevi i potrebe. Nama Srbima ne trebaju nikakvi Arapi i Turci i pod hitno zabraniti sve ove propagandne serijee na televizijama.

željko

02.09.2015. 07:31

50-ih godina došli albanci iz albanije na kosovo namnožili se ostalo znamo .Sad opet isto.. Vućiću idi iz politike.Sad poklanjaš 100.000 hektara zemlje tajkunima i sumljivim firmama da nas tobože razviju a u stvari to je pljačka srbije za nekoliko milijardi evra. Vraćate nas u feudalizan pretvarate nas u afričku koloniju. Izgradio si Todoriću feud poklonio zemlju fabrike i više od 50 odsto trgovina u zemlji prkršio ustav mnogo puta.. Na ulicu narode da se ovo zlo prekine i država skpasi,

Sara

02.09.2015. 07:35

U Hrvatskoj koliko sam cula, ne mozete kupiti nekretninu ako ste strani drzavljanin, sta kaze nas Zakon!!!

bule

02.09.2015. 11:10

@Sara - Eeeeh , Hrvatska je ipak država za razliku od Srbije koja nestaje . Kad narod neće da čuva svoje postojanje , onda je to kraj. Tuga.

Danica

02.09.2015. 12:31

@Sara - 2017. godine stupa na snagu dogovor sa EU da i strani drzavljani imaju pravo kupovine nekretnina pod istim uslovima kao i drzavljani Srbije.

sinisa

02.09.2015. 08:09

Neka ljudi donose novac i ulažu, nema drugog načina za napredak Srbije. Šta bi onda nemci radili, treba li da proteraju stotine hiljada srba i milione ostalih doseljenika sa svih krajeva planete.

Деки

02.09.2015. 11:44

@sinisa - Синиша то је погрешно поређење. Немачка је високо развијена земља, економска и војна сила са преко 80 милиона становника. А ми смо њихова играчка, са десет пута мање становника и економијом на нивоу Танзаније!

Деки

02.09.2015. 08:31

Ово је равно објави рата! Само што већина нас, тога још није свесна. Не смемо дозволити нове сеобе Срба! Перфидно и тихо нестајемо као народ, а уколико изгубимо и територију (коју више не можемо да повратимо, јер немамо ни снаге ни моћи за то), е онда је то сигуран крај. Свим средствима се треба одупрети оваквим појавама, ма колико те десетине хиљада евра, у доба највеће кризе и беспарице (Вучићеви резултати), сјајно звучали.Знам да већина Срба слично размишља,зато се не бринем превише.

U Vojvodini su svi dodjosi

02.09.2015. 10:50

@Sasa Nikodijevic - samo neko pre, neko posle... nazalost, svi misle da vreme pocinje bas od njih.

Nina Jerković

02.09.2015. 09:38

Становници су "уплашени исламизацијом". Само ми није јасно ко је највише уплашен. Православци, католици или атеисти који су прешли у идолопоклонство Титу и одрекли се православне и католичке вере и нације јер су постали "комунистички интернационалисти"

Да ти кажем

02.09.2015. 10:54

Тако је почело на Косову и Метохији...

M

02.09.2015. 11:13

GOSPODE!!! Ima li ovoj ludosti kraja??? Srbi za bedne pare prodase SVE!!! Svi hoce u grad u bedne stanove na prljavom alsfaltu! Najbolja zemlja se pred nosom daje krvnim neprijateljima! ZASTO, ZASTO, ZASTO???

Blanka

02.09.2015. 13:15

Pod hitno vratiti zakon po kojem stranci ne mogu da kupuju Srpsku zemlju!A sta sa necionalnim "manjinama"koji to isto rade i to od drzavnih para?

Zoran

02.09.2015. 22:50

Kuca eventualno moze da se iznajmi do devet decenija ali se zemlja na kojoj ona stoji ne sme nikome prodavati. Ko to pokusa da uradi ni jedan sud u Srbiji ovu prodaju ne sme da legalizuje, a vlasniku bi se plac morao oduzeti u korist drzave.

D.P.

03.09.2015. 01:18

I ja sam kupio kuću u banatu i nisam Arapin iako ličim na njih kao i većina Srba! Kamo sreće da nas kupe i da se mi definitivno odselio za Rusiju.

vlada

14.09.2018. 23:21

@D.P. - ne lupetaj ludace. ako si ti crn i licis na arapcini, nemoj nas da mesas i poredis sa tom zgadijom i svetskom kugom od ljudi!

Kosta

03.09.2015. 05:54

Te kuce po selima niko ne bi ni kupio. U mom selu se godinama prodaju kuce ali nema kupaca. Arapi se sigurno ovde nece naseliti, jer niko nije lud da iz boljeg prelazi u gore. Tako da je ovo ok. Samo treba izmeniti zakon da stranci zakupljuju zemljiste na 100 godina i da posle toga, to zemljiste je opet drzavno, umesto da imaju zemljiste u trajnom posedu.@Willie Nece se vratiti starim vlasnicima i ne treba. Na taj nacin je namirena ratna steta.

Dule Los Angeles

03.09.2015. 06:45

Odavno pisem-upozoravam,da Srbija sa prodajom zemlje Arapima-Gubi Suverenitet.Ali,to ide u kos! Pisem,da ce mo za koju deceniju imati arapsko KIM! Sa dzamijama,haremima,javnim kucama...Ko ce ih spreciti da na svom posedu-Podignu dzamiju? Imaju po 5-6 zene..? Ide u kos,jer je to delo-Velikog Vodje. Vetovatno ce i ovo!.I,"BG na vodi",sa10-15.000 Arapa! Vucic nije iz Srbije,i ne oseca-Pripanost Srbiji.Skoro svi njegovi "poslovi"sa Arapima su ispod granice normale. Ispod svih moralnih vredosti.

Vrh Bosna

03.09.2015. 15:23

I kod nas po Bosni pokupovali su sela,uglavnom po federalnom djelu Bosne i Hercegovine.Zemlju im prodaju Srbi iz okoline Sarajeva,na podrucju Ilijasa,Hadzica.Do sad nisam cuo da im je i jedan Bosnjak prodao zemlju,iako i njima kucaju na vrata.Uglavnom Srbi i Hrvata im prodaju zemlju.

dule

03.09.2015. 19:07

Ova vlada na celu sa Vucicem najblaze receno unisti Srbiju.Bolje je ziveti pored samog dfjavola nego pored crnog arapina.Vi mene izvinite,zivim u Briselu,stranac sam(sa Belgiskim pasosem)neosecam se Belgijancem,ali apsolutno sam se uklopio medju ciste Belgijance.I oni imaju drzavljanstvo,ali su za kratko iselili mnoge velike opstine.Pokupovali sve kuce i proterali sve Valonce i Flamance.Ljudi od njih beze glavom bez obzira.Oni nece biti turisti,oni ce biti gazde svega.Zivi bili pa videli,ubrzo.

Ratko

03.09.2015. 20:09

Što ne idu na selo ovi što sede po klimatiziranim stanovima i kukaju za seoska domaćinstva. Kad bi malo zariljali po Banatskim poljanama po ovom suncu nebi više pisali nego bi ćutali. Niko od njih nije ni vidio sela zato i komentarišu. Neka se sve proda jer nam ne treba ništa očito jer jadni seljak kad dođe vreme berbe nema koga platit da radi jer smo svi postali gospoda a ko će nas hranit ako ne ovi sa sela polako će se i gradovi prodavat jer neće biti više stanovnika nestajemo lagano kao narod