01. septembar  2015. 10.47  | Izvor: RTV (Sandra Iršević)

SU: Deca sa KiM u poseti vršnjacima

SUBOTICA -

Osmu godinu za redom deca sa Kosova i Metohije u poseti su svojim vršnjacima iz Osnovne škole "Sonja Marinković" u Subotici. U posetu je došlo 43-troje osnovaca iz Vitine, Kosovske Kamenice, Gnjilana i Gračanice. Decu je posetio i ministar za rad Aleksandar Vulin i podelio im simbolične poklone.

 

Vrata svojih domova deci sa Kosmeta otvorila su deca iz Subotice. U okviru te akcije mališani sa Kosmeta i iz Subotice zajedno pohađaju nastavu i druže se kroz vannastavne aktivnosti.

Ministar za rad i socijalna pitanja Aleksandar Vulin obišao je decu sa Kosova i Metohije dok su sa svojim drugarima uživala u Zoološkom vrtu na Paliću i uručio im školski pribor. Ministar je istakao da mu je želja da deca iz Subotice posete svoje drugare na Kosovu i Metohiji.

"Nadam se da će formiranje Zajednice srpskih opština pomoći da se poveća bezbednost za Srbe na KiM, a samim tim i za sve Srbe koji budu poželeli da posete svoje Kosovo.Zajednica srpskih opština je kruna Briselskog sporazuma, ali moramo biti svesni da će biti uspešna onoliko koliko budu uspešni, posvećeni i vredni Srbi koji je budu činili. Ukoliko uspemo da prevaziđemo sve podele na sever i jug i budemo vodili računa o Srbima koji žive u enklavama i ovoj deci, koja možda po prvi put vide slobodnu ulicu i ne moraju da se plaše kada govore srpskim jezikom, onda će ZSO biti prava kruna Briselskog sporazuma i svih naših napora", istakao je ministar za rad Aleksandar rekao je Vulin.

Član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja u Subotici Milimir Vujadinović rekao je da je cilj pokazati deci sa KiM da su oni u Subotici u svom gradu, svojoj zemlji, kao što su i deca iz Subotice na Kosovu u svojoj pokrajni, državi.

Osmu godinu za redom organizacija "Dečja radost" iz Gnjilana i osnovna škola "Sonja Marinković" iz Subotice, organizuju za decu Kosova i Metohije akciju "Deci Kosmeta sa osmehom – zajedno u školskim klupama".

Tokom posete deca sa Kosova i Subotice obišla su Gradsku kuću, Zoo vrt na Paliću, ergelu na Kelebiji. U njihovu čast, u četvrtak na sceni "Jadran"" biće održan veliki koncert na kome će nastupiti Veliki narodni orkestar RTS-a i brojni solisti.