Izvor: B92

Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić zvanično je u ponedeljak veče u Leskovcu, pred više desetina hiljada posetilaca otvorio 26. Roštiljadu, turističko kulinarsku manifestaciju.

''Leskovac treba da bude ponosan na ovu manifestaciju, jer je od 1700 manifestacija koliko ima u Srbiji, ''Roštiljijada'' jedna od najposećenijh, ove godine očekujemo oko 700.000 gostiju i ovo je najbolji primer kako se od jedne lokalne manifestacije, pravi značajna međunarodna'', istakao je Ljajić otvarajući ovogodišnju Roštiljijadu.

U Leskovac ovih dana, dodao je Ljajić, neće doći samo građani Srbije već i iz drugih država, jer osećaju gostoprimstvo, a Srbija ima mogućnost da pokaže i gostoprimstvo i bogatu gastronomsku ponudu.

''Mnoge države su od toga napravile brend i mi imamo tu mogućnost da u narednim godinama isto uradimo“, kazao je Ljajić.

On je ocenio da Roštiljijada pored turističkog, ekonomskog i gastronomskog ima i društveni značaj, jer predstavlja našu zemlju na najbolji način, a da se i ne govori šta sve znači za Leskovac i opštine oko Leskovca, zbog dobrog finansijskog prihoda.

Uz pomoć Vlade Srbije ovo će i narednih godina biti respektabilna manifestacija, dodao je Ljajić.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović podsetio da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija prepoznalo Roštiljijadu kao dobar brend i pomoglo je sa četiri miliona dinara.

"Roštiljijada je manifestacija koja je proslavila naš grad i zato u narednih sedam dana uživajte u dobrom roštilju, gostoprimstvu i brojnim muzičarima. Leskovac živi za ovih sedam dana", rekao je Cvetanović.

Majstori roštilja iz Leskovca i još nekoliko gradova su duž glavne leskovačke ulice postavili 30 štandova na kojima pripremaju specijalitete od roštilj mesa.

Cene najtraženijih pljeskavica su ostale iste kao i prošle godine. Pljeskavica od 150 grama košta od 130 do 150 dinara dok su one veće od 200 grama i obogaćene suvim mesom i kačkavaljem oko 250 dinara.

Gosti su zadovoljni cenom i kvalitetom.

"Najbolje su pljeskavice, jer su leskovačke. Super su i nemam nikakvu zamerku", kaže Dragan Marković iz Kule.

Majstori roštilja na sve načine pokušavaju da privuku mušterije i tvrde da je njihov recept za roštilj najbolji.

"Najbolje su jer se prave od najboljeg roštilj mesa", kratko objašnjava roštiljdžija Zoran Stanković.

Tokom sedam dana trajanja "Roštiljijade", biće održana takmičenja majstora roštilja, pravljenje pljeskavice teže od 56 kilograma kao i pravljenje najveće pljeskavice iz ''ruku“.

Sa bine u centru grada posetioce će svake večeri zabavljati, pop, rok i folk pevači i grupe, kao i trubački orkestri sa juga Srbije.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.