Rehabilitovan kralj Petar Drugi

V. Crnjanski Spasojević

29. 08. 2015. u 12:37

Viši sud u Beogradu vratio je čast i ugled poslednjem jugoslovenskom monarhu, kome je poratna vlast oduzela građanska prava. Rešenjem donetim 10. jula, pošto nije bilo žalbi, može se smatrati i zvanično neosuđivanim

Рехабилитован краљ Петар Други

Kraljica Marija sa sinovima Tomislavom, Andrejom i Petrom

POSLEDNjI jugoslovenski monarh, kralj Petar Drugi Karađorđević pravosnažno je rehabilitovan, saznaju "Novosti" u Višem sudu u Beogradu. Kako je potvrđeno za naš list, rešenje o rehabilitaciji doneto je još 10. jula, ali se čekao zakonski rok od mesec dana da li će biti žalbe na ovu odluku.

Pošto žalbi nije bilo, kralj se može i zvanično smatrati neosuđivanim. On je ujedno i poslednji Karađorđević kome su vraćena građanska prava, čast i ugled.

Zastupnik prestolonaslednika Aleksandra, Đorđe Đurišić očekuje da ovih dana dobie i zvanično pravosnažno rešenje o rehabilitaciji:

- Tužilaštvo je odmah reklo da se neće žaliti, pa smo znali da će kralj i formalno biti rehabilitovan ove jeseni, ali nismo znali tačan datum. Početkom septembra ćemo jedan primerak rešenja o rehabilitaciji dostaviti Agenciji za restituciju. Tako će postupak odlučivanja o našem zahtevu za povraćaj imovine naslednicima Karađorđevića moći da se nastavi.

PRINCEZA JELISAVETA: POBEDILA PRAVDA Konačno je dostignuta pravda, prva je reakcija kneginje Jelisavete Karađorđević, kćerke kneza Pavla, na vest o rehabilitaciji kralja Petra: - Vreme je bilo da svi Karađorđevići budu rehabilitovani. I sama sam proglašena kriminalcem sa 11 godina, a brat i ja smo rehabilitovani prošle godine. Sada je vreme da zaboravimo prošlost i da idemo dalje. Pobeda pravde je najvažnija u jednoj zemlji koja pretenduje da bude mudra demokratija.

Zahtev za rehabilitaciju kralja Petra i njegovog sina Aleksandra zastupnici porodice podneli su 2. februara ove godine. Rehabilitacija je bila sudska, a ne zakonska. To znači da sud nije morao da odlučuje da li su ispunjeni zakonski uslovi za rehabilitaciju, već samo da donese rešenje, budući da su zakonom iz 2001. Karađorđevići već rehabilitovani. Te godine je ukinut Ukaz Predsedništva Prezidijuma Narodne skupštine FNRJ od 8. marta 1947, kojim je porodici Karađorđević oduzeto državljanstvo i imovina. Ukaz je potpisao dr Ivan Ribar, lični prijatelj Josipa Broza Tita.

Prestolonaslednik Aleksandar rehabilitovan je prvi, odlukom sudije Predraga Vasića, 8. jula. Samo dva dana kasnije, sudija Snežana Savić Sabljić donela je i rešenje o rehabilitaciji njegovog oca. Ova odluka do danas nije obelodanjena jer su zastupnici porodice čekali da postane pravosnažna.

Zahtev za rehabilitaciju podnet je, inače, na zahtev Agencije za restituciju, koja je prošlog oktobra tražila pravosnažna rešenja o sudskoj rehabilitaciji za kralja i prestolonaslednika. To je zakonski uslov za povraćaj imovine za sve građane, pa i za kraljevsku porodicu.

Petar II Karađorđević rođen je u Beogradu, 6. septembra 1923. Umro je u Denveru, 3. novembra 1970. Na jugoslovenskom tronu formalno je bio od 1934. do 1945.

Bio je najstariji od tri sina kralja Aleksandra Prvog i kraljice Marije. Imao je tek 11 godina kada je, posle smrti oca, postao kralj, i tek 21 kada je izgubio vlast. Pošto je još bio dete u vreme ubistva kralja Aleksandra, 1934. godine, vlast je preneta na Namesništvo koje je u testamentu odredio sam kralj Aleksandar. Na čelu je bio knez namesnik Pavle Karađorđević, a članovi su bili Ivo Perović i Radenko Stanković.

Posle vojnog puča protiv kneza Pavla i vlade Cvetković-Maček, koji su doneli odluku o pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu, Petar Drugi, u to vreme sedamnaestogodišnjak, proglašen je punoletnim. Građane je u jednom trenutku iznenadio glas koji čita proglas: "Odlučio sam da uzmem u svoje ruke kraljevsku vlast. Namesnici koji su razumeli opravdanost moje odluke, sami su podneli ostavke... Moja verna vojska i mornarica već izvršavaju moja naređenja. Pozivam Srbe, Hrvate i Slovence da se okupe oko krune..."

Međutim, u zemlji je vladao samo 19 dana, pošto je 14. aprila odveden u izbeglištvo nakon napada sila Osovine na Jugoslaviju. Prvo je emigrirao u Grčku, pa u Jerusalim, zatim u Egipat, i na kraju u Englesku, gde je završio školovanje na Kembridžu.

Tokom rata je najpre podržavao pokret Dragoljuba Draže Mihailovića, a kada su se saveznici preorijentisali na partizanski pokret, i kralj je pod pritiskom pozvao pristalice da stupe u NOVJ. Prema sporazumu Tita i dr Ivana Šubašića, sklopljenog u junu 1944. godine, kralj je u martu 1945. preneo svoja ovlašćenja na tročlano namesništvo.

BEĆKOVIĆ: NAJTRAGIČNIJI MONARH SRPSKO pravosuđe je rehabilitovalo svog poslednjeg, najmlađeg i najtragičnijeg kralja, kaže za "Novosti" Matija Bećković, akademik i član Krunskog saveta: - Onog koji je 1941. bio najslavniji evropski kralj, koji je bacio rukavicu u lice Hitleru i otišao u London, kao centar borbe protiv fašizma, kada je, kako je to rekao Slobodan Jovanović, Velika Britanija bila usamljena u borbi za pravdu. Doživeo je da, zahvaljujući toj istoj Britaniji, ostane i bez krune i bez otadžbine. I eto, posle 70 godina se vratio i na Oplenac, pored svog oca, i u Beograd, kod svog sina.

Namesništvo je za 11. novembar 1945. raspisalo izbore za Ustavotvornu skupštinu, a ova je 29. novembra 1945. proglasila republiku i ukinula monarhiju. Tako je kralj i zvanično zbačen sa prestola.

Šezdesetih godina Aleksandar Drugi se preselio u SAD, gde je i preminuo. U Americi je navodno imao firmu koja je propala, a mediji su spekulisali da je živeo od nasledstva svoje majke Marije i pomoći emigracije. U bolnicu "Sen Kler", u Njujorku, primljen je 18. februara 1970. Bolovao je osam meseci i tamo mu je presađena jetra. Umro je od zapaljenja pluća i drugih komplikacija posle transplantacije.

Sahranjen je pod imenom Petar Petrović u manastiru Svetog Save, u Libertivilu, gradiću od 20.000 stanovnika, blizu jezera Mičigen. Na istom groblju sahranjen je i vladika Nikolaj Velimirović. Iza sebe je ostavio naslednika, sina Aleksandra, rođenog iz braka sa suprugom Aleksandrom, i blisku prijateljicu Milicu Anđelković, poznatiju kao Mici Lou.

Posmrtni ostaci poslednjeg kralja preneti su u zemlju 17. januara 2013. i sahranjeni sa posmrtnim ostacima drugih Karađorđevića, u Crkvi Svetog Đorđa, na Oplencu.

RASPRAVA O IMOVINI U OKTOBRU

Karađorđevići su podneli zahtev za povraćaj imovine krajem januara 2014. Oni su tražili imovinu koja je posle smrti kralja Aleksandra, ostavinskim rešenjem od 27. oktobra 1938, podeljena na tri jednaka dela između sinova Petra, Tomislava i Andreja. U zahtevu se nalaze: kompleks Belog i Kraljevskog dvora, kuće u beogradskim ulicama Patrijarha Dimitrija 52, Kralja Aleksandra 24, Krunskoj 7 i Sarajevskoj 37, kuća u Aberdarevoj 1 (nasledstvo kraljice Marije), livade kod Sokobanje i nameštaj, umetnine, skulpture, srebrnina...

- Rasprava o zahtevu za povraćaj imovine dinastiji Karađorđević biće održana početkom oktobra, a odluku očekujemo u decembru, eventualno u januaru - kaže Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju. - Beli dvor, po zakonu, kao zaštićeno kulturno dobro, neće biti vraćen, a što se tiče ostale imovine, videćemo tokom rasprave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (59)

Kiza

29.08.2015. 13:06

Vratite im sve, i onako zive na tudjoj grbaci tj nas obicnih smrtnika i to im je malo pa hoce jos! a gde je zlato koje su odneli kad su pobegli, dezertirali , jesu to vratili Srbiji?

Ђура Змај

29.08.2015. 13:08

И сад, хоће ли рехабилитованом краљу Петру Другом бити враћена одлукама АВНОЈА, на којем су одсутне другове проглашавали присутним, отета краљевина, а отимач Броз, по занимању бравар бити протеран са дедиња у Енглеску код брата Черчила или код фамилије у Аустрију (ако већ одавно није тамо)..?

Kvazimodo Sorabius

29.08.2015. 13:13

Karikatura id drzave! OVI ili ONI kad dodju na vlast jos da aboliraju Ljotica... Sramota je sto pre "kralja" nije aboliran Milan Nedic, koji bar nije pobegao iz zemlje i ziveo u luksuzu, i koji je stvarna zrtva. Uzged, koji je direktno zasluzan za hiljade prezivelih iz danasnje Hrvatske i Bosne - onih koji su se docepali Srbije. Ali i hiljade Slovenaca, ne malo i Hrvata koji su bili za Jugoslaviju. Da se razumemo: ovo nam ne radi niko, ovo sami sebi ukucavamo eksere u poklopac...

миц по миц

29.08.2015. 13:26

Подржавам, с много закашњења се ослобађамо комунистичке неправде и отрова, али, никад није касно. Сасвим је друго питање нечија улога у историји. Ово је питање исправљања револуционарне самовоље безобзирних, похлепних, властохлепних и злочиначкх послератних власти.

Aleksandar

29.08.2015. 17:19

@bikkojisedi - Pa slavna jeste, samo je tvoj problem sto ne znas. Karadjordje je utemeljivac moderne srpske drzavnosti i slobode, knez Aleksandar je doneo Gradjanski zakonik, kralj Petar I Oslobodilac je oslobodio Kosovo i Makedoniju posle balkanskih ratova (Staru i Juznu Srbiju), kralj Aleksandar I Ujedinitelj je komandovao slavnom Srpskom vojskom u Prvom svetskom ratu, ujedinivsi nas sa ostalim Juznim Slovenima iz najbolje namere... A Petar Drugi je tek bio decak i od njega se mnogo nije moglo ni ocekivati.

A gde su sada ti krajevi

29.08.2015. 17:51

@bikkojisedi - koje je on "oslobodio". Vidimo kako ih je oslobodio, a onda za zlotvorima napravio drzavu, da bi imao mnogobrojnije podanike. Svi znamo kako se taj eksperiment zavrsio po Srbe.

Samo Rehabilituj

29.08.2015. 13:32

Šta je sledeće? Rehabilitacija sina Željka Mitrovića? Ups, on nije ni osuđen

Петар

29.08.2015. 13:34

Сада кад су сви рехабилитовани,правно гледано не постоји разлог да не устоличимо Карађорђевиће.Наравно на референдуму да народ одлучи,па макар имао и најмања овлашћења(имамо владу и премијера а председник је уствари краљ).Ја сам ЗА!!!

MIJO

29.08.2015. 16:58

@Петар - Dobra ideja, ali bi ga SADA srpski politicari ubili, Ili bi sa njima poludeo!

Јужњак

29.08.2015. 13:45

Поздрављам рехабилитацију покојног краља Петра II Карађорђевића,али више би волео да потомци покојног принца Томислава заузму круну династије Карађорђевић! Мртви нисте, о друзи мили, Још се чује ваш громки глас. Ваш дух силни у нама живи, Ваша душа лебди измеђ нас. 3а Краља!!!

Francesco

29.08.2015. 13:55

Pitam se samo čemu se konkretno obradovao "prestolonaslednik" Alexander, obzirom da je svog oca godinama nakon smrti povlačio po sudovima pokušavajući da obori njegov testament i da ga proglasi neuračunljivim, da ne kažem ludim. Inače, po testamentu, Petar II je svom sinu ostavio ukupno 5000 dolara, ne pominjući nikakav presto, jer ga se svojom voljom odrekao pismenim putem na sastanku sa Titom lično.

Mile

29.08.2015. 13:57

Tesko da Sud moze da "vrati" nekome Cast i Ugled , ko ih Nikada nije ni Imao !!! Jer se Cast i Ugled niti Sticu , niti Gube na sudu , vec da li neko to ima ili nema samo Narod moze da zna . I to ne danas posle 75 godina od Sramne Izdaje !! Nove generacije ne znaju Istinu , a starije su tokom vremena Istinu zamenili Ideologijom !! Neko ko je direktno Ucestvovao u Katostrofi drzave koja mu je Poverena , a onda Pobegao sa Narodnim Zlatom , a isti taj narod ostavio na Nemilost Nacistima dok je posle

Aleksandar

29.08.2015. 17:11

@Mile - Bio je tek decak, a gurnut je u vrtlog svetskog rata. Da nije napustio zemlju, po savetu mnogih, pa i patrijarha srpskog, verovatno bi cela dinastija zavrsila kao Romanovi u Rusiji. A sto se tice tvog pravopisa, smanji malo dozivljaj sa velikim slovima. Ta tema o zlatu je toliko puta vec ispricana. Samo manji deo je uzela Vlada, deo je pao u ruke Nemcima, deo Italijanima, deo je vracen Jugoslaviji posle rata. Kad je Tito umro, u njegovoj fijoci nadjena je zlatna poluga Kraljevine Jugoslavije.

Jugoslava Pravdic

30.08.2015. 01:01

@Mile - Mogao se vratiti, da ga Čiča brani, ako ništa drugo. Ako su mogli oni drugi od 14 godina braniti zemlju, onda je morao i On. To mu je bila obaveza. Lazar dade život na Kosovu, njegov beše malo više važniji od ovog o kome diskutujemo.

momcilo

29.08.2015. 16:10

@Feud - Bog te cuo Srbine, Ajmo traziti referendum, dok nije kasno. republikanci hoce da srbiju nasele arapima, , koliko je dijaspora pomogla, nije ni spavala, da dodje do demokratskih promena ( da ne govorim o pomoci u poplavama ...itd)u srbiji.dijaspora je bila presudna da dodje vucic na vlast. isti taj vucic republikanac, nikada, ni jednom jedinom recju nije spomenuo srpsku dijasporu, a klanja se arapima, koji, otimaju srpka imaja po sumadiji.

Опленац

29.08.2015. 23:11

@Feud - Momcilo@ По шумадији српска имања су зарасла у коров!! Кроз прозор дрвеће расте(видео лично) Шумадинци више не праве децу! Шумадинке неће да остану на селу!! Јесу ли нам за то криви Арапи???!! Пре БиХ рекао да си ти неки расиста а не монархиста!!

Filip

29.08.2015. 14:25

Agent Britanaca i Amerikanaca, zivot proveo na zapadu. Zivela Rusija i Kina, dosta vise zapadnjackih saveznika.

Jugoslava Pravdic

29.08.2015. 14:35

Nije pravda pobedila, već ste doveli Koštunicu da to uradi za vas. Vidi se datum od 2001. Zato je Slobo bio nepoželjan, pa ste ga pposlali u Hag.

СВЕМИР

29.08.2015. 14:48

Жалосно јесте да је титоистичка инквизиција осудила краља који је практично био дете-младић, стога никако није у тим трагичним тренуцима био крив по било ком основу. Једина његова кривица јесте била што је носио српску круну, а добро су познате повесне чињенице о мржњи, појединих народа у Краљевини Југославији, свега што је српско. Нисам присталица свеобухватне реституције краљевске имовине, јер је све то узето од народа! Вратити пар кућа, намештај, слике али не и ливаде, дворове, руднике ....

Дарко

29.08.2015. 21:15

@СВЕМИР - А ко је тебе питао за мишљење и да ли са за ово или за оно. Гледај си своја посла и не гурај нос тамо где му није место. Твоје мишљење најбоље да кажеш ташти (ако те није од ње страх и ако не добијеш тигањ по глави).

СВЕМИР

30.08.2015. 06:59

@СВЕМИР - @Дарко. Очигледно сте испраксирали "тигањ" по глави чим беспотребно остављате коментаре без вредности. Узалудно трошење времена!

momcilo

29.08.2015. 15:58

Bogu Hvala. Dok republikanci pljuju po monarhiji, ulizujuci se srpskim neprijateljima. srpski narod, kao sto danas rece dmitrivic nestaje. republikancima je vaznija farma od srbije. Nasi politicari republikanci se izruguju prestolonasledniku Aleksandru kako govori srpski , a u isto vreme unistavaju sve sto je srpsko. EU brise noge sa srbijom. sramta. Pa sada srbi izaberite kraljevina Srbija I vasa deca, ili jos koju godinu repubika, I laku noc, za uvek. vasa deca vise nece biti, vasa deca

kataklinger

29.08.2015. 19:32

@momcilo - zbog te kraljevine je u dva rata stradalo vise od 2 miliona ljudi, doveli su nam losom politikom komuniste, socijaliste, demokrate, ove sada bog te pita koje, pa ti vidi sta bi bilo da se vrnu.

Ђура Змај

29.08.2015. 16:09

Не улазећи у историјске чињенице и основаност и правичност судских одлука око Карађорђевића, а узимајући у обзир негде прочитану тврдњу: "Кад се сви около намире, оно што остане то је Србија", као и давно изречен циљ да се Србија сведе на "Београдски Пашалук" онда ми све ово "смрди" на подвалу Србскоме народу, да у коначном сатирању Срба и Србије - на крају онима који преостану на парчету Србске земље понуде - "Живео Краљ" и Краљевину као "замазивање очију"... Није далеко, гледаћемо...

QQLELE

29.08.2015. 16:11

Mozda sada Obrenovice rehabilitovati ili dovesti na vlast ? Ako ovako krene eto nama Sulejmana, hoce i on svoj deo !

Mlstefanovic

29.08.2015. 16:13

Namesnik Pavle hotel je da porpoise pakt sa Hitlerom; Daca Simovic Zbacio ga Je sa prestola pod engleskoom direktivom. Onda Je krunisan maloletni princ Petar. Bio Sam 7 godina, prisustvovao sam krunisanju, to Je jedna od najdazijih uspomena. Bila Je I Ona popularna decimal pesma: Deco moja svi petite vence pa ih noste cork I na Oplence!

Djuradj

29.08.2015. 16:36

Mladog Petra Drugog su engleski spijuni uzeli pod svoje. Obaranjem Pavla ostao je bez zastite i od tada je u engleskom zlatnom kavezu. Ja ga ne bih rehabilitovao. Razumem da kao dete nije skupio hrabrosti da se suprotstavi ali nije ceo zivot bio dete. Da je otvoreno ustao protiv njih, sto bi ga verovatno kostalo zivota, onda bi zasluzio postovanje. Ovako zasluzuje zaljenje kao tragican lik, ali je daleko od svetlog primera kakvi je njegov cukundeda Karadjordje, veliki vozd i hrabri ratnik.

Чикириз

29.08.2015. 19:16

@Djuradj - Против кога да је устао? Енглеза? Па шта причаш ти?! Па комунисти су њему забранили повратак и укинули краљевину! Одузели су му држављанство и имовину! За тебе као да тога није ни било! За тебе је његов "грех" што се није качио са Енглезима!!! О памети!!

kataklinger

29.08.2015. 19:27

@Djuradj - i preci su mu bili u tom fazonu. to im je neka porodicna crta, svi za familiju, familija za sebe.

Aleksandar

29.08.2015. 17:07

Gruba greska u tekstu. Umesto: Šezdesetih godina Aleksandar Drugi se preselio u SAD, gde je i preminuo; treba da stoji: Šezdesetih godina Petar Drugi se preselio u SAD, gde je i preminuo. Molim redakciju da ispravi.

Sta su ocekivali

29.08.2015. 18:19

nakon sto su dosli na presto posle muckog ubistva Obrenovica... i upropastili Srbe ujedinjenjem sa najvecim krvolocima.

Ситар

29.08.2015. 20:20

@Sta su ocekivali - Шта су очекивали@ Па и Обреновићи су дошли на власт после мучког убиства Карађорђа!!!Али пусти то.То су краљевска посла! А ти се у то и много не разуме!ш!!!

Karadjordje je dobio sto je zasluzio

30.08.2015. 10:36

@Sta su ocekivali - bolje njegova jedna glava, nego hiljade srpskih... Pametan je Milos bio, ali ono sto je on stvroio, Srbiju, ovi upropastise...

Абердар

29.08.2015. 18:25

Велика је ово ствар (задовољена је правда) Али питање је зашто тек сада?? Толико је година прошло да млади и не схватају значај тог чина него се чак и спрдају стим ,што се види из неких коментара!! Али једно треба да је јасно! Прошлост и текако утиче на садашњост појединца,породице и народа. Нека семена зла из којих је никао ђаволски коров ,који нас и дан данас мучи, треба искоренити потпуно!!

Vera

29.08.2015. 18:45

Sramota! Ko je doneo tako sramnu odluku? Rehabilitovati jednog lopova, kukavicu i lezilebovića... E, jadna je ova Srbija sa tom ''dinastijom''!

Zorica

29.08.2015. 21:07

@Vera - Najjadnija je sto trpi kod sebe takve gnjide i utvare kao sto si ti. Samo i vama ne gori do zore. Ugasice vam se lampioni pa da ovom narodu od vas lakne.

kataklinger

29.08.2015. 19:24

on ostade bez krune, a milion ljudi bez glave. lepo su nam preci izginuli braneci britaniju, a kako stvari stoje to nas isto ceka i u buducnosti.

prca

29.08.2015. 20:29

hoce li se sada vratiti ukradeno narodno blago a mnozda su i oni nosili gajbice kao slobodanov sinkako su mogli da od dolaska na vlast kada im je krv poplavela da steknu toliko bogadstvo to je sve radjeno na grbaci srpskog naroda a da aleksandar nije zeleo da bude veliki vladar srbija bi sada imala more i bila mnogo veca nego sadsnji beograski pasaluk kada su toliki rodoljubi sto su pobegli 41 godine mogli su da budu sa svojim narodom, medutim cuvali su svoju zadnjicu , sramota

Аца

30.08.2015. 00:24

како наши људи кажу када их "интервијушу" (како лепа Српска реч!) на улици: Срамота, стварно немам коментар!

Nikola

30.08.2015. 00:32

Nisam znao da i ovi ikaju botove. Znate li razliku izmedju ruskog i srpskog kralja? Pa ruski ne bezi cim zagusti i gine za svoju otadzbinu sa narodom. Ovima sto predstavljaju neku kraljevsku porodicu treba da kazu da srpski narod nikad ne zaboravlja kao slonovi i da su ti sto su ih cuvali i obucavali najveci srpski neprijatelji zajedno sa Vatikanom i nacistima. Samo spustaju nivo srpskog sudstva i pokazuju pravo stanje stvari u drzavi sa ovom parodijom.

Kralj

30.08.2015. 09:40

@Nikola - Tako govote komunisti i tako su govorili i 1945 kad su pljačkali imovinu svih uglednih Srba.

Dinarska divizija

30.08.2015. 08:36

Moj đed se borio, za kralja i otadžbinu.Da je znao ko će u ovo naše vreme biti pretedent na presto, verujem da bi bacio pušku, pre nego što je uzeo!Znam da to nema veze sa rehabilitacijom, ali ovaj što se 20 godina frlja s' padeži, svakako još vise kod naroda stvara podozrenje prema toj dinastiji.