General ispraćen bez vojnih počasti

B. CARANOVIĆ

28. 08. 2015. u 20:54

Bivši komandant vojske RS Mile Mrkšić sahranjen na Lešću. Na sprovodu nije bilo ni marša ni srpske zastave na kovčegu

Генерал испраћен без војних почасти

BIVŠI komandant Vojske Republike Srpske general-major Mile Mrkšić sahranjen je na beogradskom groblju Lešće. Srpski general umro je tokom odsluženja kazne Međunarodnog suda za ratne zločine, u Lisabonu, pre 13 dana, a sahranjen u svojoj domovini - bez državnih počasti, bez vojničkog marša i srpske zastave na kovčegu.

Poslednji pozdrav i počast generalu Mrkšiću odali su članovi najuže porodice, supruga Đurđa, ćerke Svetlana, Jelena i Marija, brat Gojko, kao i mnogobrojna rodbina, prijatelji i kolege.

Osim dugogodišnjeg saborca i kolege iz Garde i Korpusa specijalnih jedinica, Miodraga Panića, koji je održao govor, na Lešću bili su i mnogobrojni penzionisani generali Vojske Jugoslavije, Srpske vojske Krajine, Vojske Republike Srpske, kao i bivši načelnici Generalštaba Vojske Jugoslavije Branko Krga i Dragoljub Ojdanić.

Sahranu je organizovala Mrkšićeva porodica, uz pomoć penzionisanih kolega preminulog generala. A, kako kažu, unapred se znalo da za haške optuženike nema državnih počasti i niko iz državnog vrha nije ni očekivan.

- General Mile Mrkšić verovao je da će nakon odsluženja dvotrećinske izdržane kazne biti oslobođen - rekao je general Panić. - Nažalost, sa tim uverenjem preminuo je samo mesec dana pre očekivane slobode. A preminuo je jer je država Srbija, koja ga je poslala u Hag, zaboravila na njega. Isto tako zaboravio ga je i Haški tribunal. Kao da su želeli da umre da se ne bi oglašavao po pitanju nejasnoća oko dešavanja u Vukovaru, u Hagu i zatvoru u Lisabonu. Te nejasnoće će kad-tad biti razjašnjene.

Mile Mrkšić

Delove teksta, koje je generala Mrkšić napisao 1995, na Lešću je pročitao general Panić:

- Sa gardijskom brigadom pokušao sam da zaustavim mračne sile, upozoravajući tadašnje Predsedništvo SFR Jugoslavije i tadašnji Generalštab JNA, a pošto su se svi oni našlu u lažima i prevarama, bio je izveden puč unutar vojnog vrha - napisao je general Mrkšić. - Nije priveden kraju i već je bilo kasno. Vulkan je proradio, lavina se izlila i više stradanje i smrt nije bilo moguće sprečiti... Ako je ratnih zločina i bilo, treba ih tražiti izvan strukture JNA.

OPROŠTAJ OD RATNOG DRUGA

PRIJATELjI i kolege, drugovi sa Korduna i iz zavičajnih udruženja, ratni drugovi, u prisustvu porodice, oprostili su se od generala Mrkšića i na komemoraciji ujutru u prostorijama SUBNOR.

- Imao je planove kada izađe, ali ga je prerana smrt sprečila - rekao je general Mile Novaković. - Video je šta se sprema i pokušao da spreči, ali bilo je kasno i gardsijska brigada bila je upućena u Vukovar. I nisu srpski tenkovi kretali na Hrvatsku, već je gardijska brigada išla da pomogne gladnim i žednim vojnicima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (64)

Boba

28.08.2015. 22:28

Pocivaj u miru generalu nas! Neka Ti je slava i laka nasa Srpska zemlja. A svi oni koji su se bojali, ili jos gore, nisu zeleli da dodju na Vas ispracaj ...to je njihova sramota. Hvala Vasem saborcu Panicu i penzionisanim generalima... Porodici izjavljujem iskreno saucesce. Vecnaja Pamjat!

Rajko

28.08.2015. 22:29

Neka je laka zemlja i slava generalu Mrkšiću. Okrivljeni su i utamničeni samo zato što su bili srpski generali i što su branili ex YU.

lost viking

28.08.2015. 22:34

Bitno je da se sa tacijem igra fudbal, bitno je davati milione za neke tamo emigrant, a Srpskog generala nemogu ispratiti na vecni pocinak. Vlast treba da je sramota! Stidite se. Pocivajte u miru gospodine generale

VLADIMIR

28.08.2015. 22:34

Kakav smo mi izdajnicki narod,nije ni cudo sta nam rade kada sami sebe i svoje ne postujemo... Za cega su jadni ljudi polozili zivote? Drzavnici STIDITE SE!

Marko Perezic

28.08.2015. 22:36

Vecna mu slava i hvala. A Srbiju neka je sramota sto ovako zaboravlja svoje heroje.

Nikola

28.08.2015. 22:39

Skupo ce vas ovo kostati srbijanci. Da ste nekada pravili drzavu znali bi da je i cenite. Bolje vi vidite "sta cete za veceru". Nije ovo sramota vlasti. Ovo je sramota naroda jer je navikao da drugi srbi ginu njima za drzavu. Velika sramota, a posto vecina ovih "velikih" srbijanskih srba ima iq manji od 80 shvatice posledice kad bude kasno.

Stojanović Stojanča - Vlasotince

28.08.2015. 22:42

Sramota za svakog Srbina a za ...................................

Tamo Neko

28.08.2015. 22:57

Generale neka ti je vecna slava,laka crna zemlja i hvala ti...sada si za istim stolom sa carom Lazarom,Obilicem i ostalim srpskim herojima...pocivaj u miru...

Marko Perezic

28.08.2015. 23:00

Vecna mu slava i hvala. A Srbiju neka je sramota sto ovako zaboravlja svoje heroje.

BOZA SOMBOR

28.08.2015. 23:02

Jadna je ova drzava,a mi jos jadniji sto i dalje verujemo u nju,nista dobro od eu necemo dobiti.Sramota je da je ovakav covek sahranjen bez vojne pocasti i zastave kojoj se zakleo,gde su sada oni jadnici koji su ga poslali,misevi kriju se po raznim rupama po Beogradu.VECNA SLAVA SRPSKOM JUNAKU.

Драгана

28.08.2015. 23:07

Бранислав Нушић за сва времена а нарочито ово садашње : ПОГРЕБ ДВА РАБА ( одломак ) ... Потмуло су ударала звона, ударала звона из буџака, а и што би да се чини џева, кад је пратња српскога јунака. Српска децо што мислити знате из овога поуку имате: У Србији прилике су так'е, бабе славе, презиру јунаке, зато и ви не муч'те се џабе, српска децо, постаните бабе.

Dragan Popovic

28.08.2015. 23:11

Naka mu je vecna slava i neka pociva u miru. U ovoj drzavi vojne i drzavne pocasti na sahrani su dugi niz godina rezervisane uglavnom za najveci olos, tako da bi porodica pokojnog generala odsustvo drzavnog i vojnog vrha na sahrani morala da prihvati kao kompliment i njima i pokojniku.

Marko Perezic

28.08.2015. 23:12

Vecna mu slava I hvala. A Srbiju neka je sramota sto ovako zaboravlja svoje heroje.

R. S.

28.08.2015. 23:45

"ovi" kada zauzmu poziciju u vladi , sve zaborave osim opredeljenja, kako se što više nakrasti, dodvoriti i oteti (ukeširati) u svoj i samo svo j...i ĐŽEP ! a nikom đubrad ne odgovaraju....do kad više.....

perun

29.08.2015. 00:10

Slava i čast ovom heroju i mučeniku !Dokle će ovde biti aktuelan stih Branislava Nušića :...." u `Srbiji` prilike su take,babe slave ,preziru junake ˇ" ???

Damjan

29.08.2015. 00:14

Lepa slika drzave Srbije! Gospodo oficiri Vojske Srbije, ovo sto je zadesilovase prethodnike, sigurno je, zadesit ce sutra i neke od vas. Zato, da nebiprosli kao General Mile Mrksic i ostali, setite se Apisa.

Zasto????

29.08.2015. 00:21

Drage volje bih poslao komentar ali vec zbog "demokratije i slobode" stampe nisu objavili prvi komentar.Verovatno brane "cast i ugled politicara na vlasti" zemlje za koju je general polozio zivot.Zato saucesce porodici pamticemo Generala po svom postenom odnosu prema donovini.Nemojmo zaboraviti zastave i pocasna muzika su samo rekviziti eksponiranja Domovina je ono sta imamo u srcu.

Vožd

29.08.2015. 01:35

@Zasto???? - I moj prvi komentar nije bio dobar za svačije oči. General je istinsko seme Srpstva koje će porasti i prerasti Srpski korov. Neka ga bog prihvati a anđeli čuvaju .

Crnogorac

29.08.2015. 00:56

General Mile Mrkšić je bio moj predpostavljeni starješina. Veliki čovjek, oficir i patriota. slava mu. Srbijo stidi se.

Бане

29.08.2015. 13:42

@Crnogorac - Митре, изузетно глуп и тренутку непримерен коментар...

Један од Вукова

29.08.2015. 01:58

Нека ти је вечна слава ђенерале! Кунем се, ниси узалуд живот дао!

trtko

29.08.2015. 02:19

Ukratko, Mile Mrkšić je bio državljanin Jugoslavije i Republike Srbije, oficir u službi JNA. Manipulacije za vreme strahota 90.-ih su dovele do neodređenosti ko je i šta je bio. Saučešće porodici.

savo arizona

29.08.2015. 05:53

Srbija sa poltronskom vlasti nemoze dugo da traje.Poltroni podrepne muve biti ce sahranjeni uz velike pocasti sramise Srbijo.

АРТИЉЕРАЦ

29.08.2015. 06:06

Нека ти је вечна слава мој команданте , велика ми је част што сам те познавао и што си ми био командант када смо ослобађали источну Босну. СЛАВА ТИ

Łazarza III

29.08.2015. 07:04

"Državne i vojne počasti"...nešto ih se ne sećam za pripadnike pobedničke vojske kraljevine Srbije u vreme tzv. Socijalističke Jugoslavije. Najviši oficiri su morali napustilti svoju zemlje pred zarazom novoproizvedenih tzv. "general lejtnanta" Peke, Krcuna i gerile potpomognute Crvenom Armijom. Nisu poznate vojne počasti za pripadnike poraženih i kapituliranih vojski. Bog da mu dušu prosti, on je bio jedan od retkih u istoriji koji je stavio potpis za predaju Srpske vojske...

Утеривач

29.08.2015. 16:36

@Łazarza III - @Łazarza III : Као, на пример Краљ Александар што је "почастио " свог саборца Аписа? Носиоци Карађорђеве звезде у СФРЈ имали су привилегије нослаца Партизанске споменице и много већа права него што су икада имали у Краљевини Југославији . Вест о њиховој смрти је објављивана и на телевизији Наравно, било је потребно и довољно да се нису супротстављали новој власти. Провери ! Хероина Милунка Савић са француском Легијом части је била чистачица у Краљевини, толико о "части и почастима"!!

djordan

02.04.2018. 02:41

@Łazarza III - …"za pripadnike pobedničke vojske kraljevine Srbije"… Morao bi to malo pojasniti. Ako si mislio na one koji su saradjivali sa okupatorom i bili njihove podguzne muve onda si potpuno u pravu - oni i ne zasluzuju nista drugo nego prezir.

Cccc

29.08.2015. 08:35

Vazno da SUBNOR tu da resava!!! Sve su to stari komunisticki generali sto su doveli ovu zemlju u propast braneci svoju jugoslaviju. Gde ste da zalite Srbske vojnike koju su dali glave za svoju zemlju??!

Jelena

29.08.2015. 08:51

Nek' mu je laka crna zemlja. Hvala mu za sve što je za ovozemaljskog života učinio za naš narod.

Aleksandar Mihailović

29.08.2015. 10:36

Isporučen je Hagu bez ikakvih validnih dokaza, niti je uopšte kriv za ono zbog čega je na kraju i ubijen, a bruka i sramota države je da dok drugi slave zločince ona i ne sahranjuje kako dolikuje one koji su je branili. Takvu državu niko ne poštuje i ne uvažava i neprestano će je ucenjivati. Objašnjenje o haškokazamatiranih je naivno i glupo. Neka duša generala Mrkšića počiva u večnom miru i spokoju.

Аца

29.08.2015. 12:05

требало је уз сагласност породице направити спектакл са тробојкама на све стране и сликом у свим медијима, без обзира на кич! Само из националног ината

Бранислав

29.08.2015. 13:24

Велики Његош је рекао: "Свак је рођен да по једном умре, част и брука живе довијека." Ти си генерале изабрао част и нека ти је вечна слава и хвала због тога... Гњиде и јајаре изабраше бруку...

Далибор Иванов

29.08.2015. 18:59

Одавно постоји изрека ... Ко не храни своју војску, храниће туђу војску. Ја би овде додао нешто још. Ко не сахрањује своје официре, подофицире и војнике који су ризиковали и изгубили своје животе уз највише државне почасти тај ће кад тад сахрањивати туђе официре, подофицире, војнике... Нека се стиди цео државни врх! Узалуд се клањате државници српској застави кад немате појма да једино војска чува заставу да се виори високо! Свака част Бранку Крги и Драгољубу Ојданићу,остали оставввввв!!! Брука!

Jovan

29.08.2015. 22:04

Novinari, informišite se već jednom, nije bio komandant Vojske Republike Srpske (to je bio Radovan Karadžić, a k-dant glavnog štaba Ratko Mladić), nego k-dant štaba Srpske Vojske Krajine! Drugo, kad već pišete članak, recite i da je obavljao niz najviših vojnih dužnosti u JNA i VJ, tj. bio je komandant gardijske brigade JNA, komandant korpusa specijalnih jedinica VJ, načelnik uprave pešadije generalštaba VJ, da bi par meseci pred operaciju Oluja, bio postavljen za komandanta glavnog štaba SVK.

Курир Бошко

30.08.2015. 15:13

Од 1903-ће је нашим владаоцима било јефтиније 50 Српских глава него једна душманска. Чудо је да и уопште постојимо.Опрости нам Генерале што смо те продали.

radojko

30.08.2015. 19:03

Ovako i mi kao narod umiremo,nestaje ponos,koreni,...mikoga vise to ne zanima.Ostaje nam da se deremo i navijamo u sportu,na terasama,tu nas pustaju,da narod ispusti ventil.U vaznijim stvarima cutimo i poginjemo glavu.

Bubi

03.09.2015. 10:57

LAZARZA 3,da li je to zaista istina o potpisu za predaju,zbunjeni smo da li je on zasluzio voj.pocasti jer ostali toliko zale ai mi,to je nas Srbin,jedan od mnogih umrlih. po zatvorima?Molim te objasni a i neko drugi ako zna.

dusan

10.09.2015. 12:03

Gospodine predsednice Nikolicu gospodine Vucicu,gospodine Gasicu s t a j e o v a j general ucinio n e c a s n o da je sahranjen bez drzavnih i vojnih pocasti znaci gospodo i vi tvrdite da je kriv sram vas bilo.Generale neka ti je vecna slava i hvala,nekati je laka crna zemlja.

vev

12.10.2018. 23:58

@GP - GP= edukuj se u to vreme je postojala SFRJ i Jugoslovenska Narodna Armija! A covek bio komandant Garijske brigade JNA! Veovatno i nisi bio rodjen tada pa pises svasta. Znas kada je nastala ta vojska? Kada su se CG. odcepili od nas. Gde god je bio i sta se desaalo, zaatvorili su ga kao i sve Srbe, Putin je svima do lekciju sahranivsi Jeljcina kao car, a znamo u kakvo stanje je doveo Rusiju.

Izdaja

01.10.2018. 14:37

Nemogu da verujem da narod ne razume da smo posle poraza 2001 dobili skupstinu koja je okupaciona vlast NATOaOkupator preko svojih saradnika ima za cilj da ukine Armiju, unisti tesko naoruzanje, preuzima fabrike, rudnike, aerodrome, trziste, pohapsi patriote(Hag), podigne spomenike njegovim saradnicima (Djindjic). Preda teritorije, dozvolu svojoj vojsci da ima veca prava (ato vojnik diplomatski status). Sve ostalo sto gledate na televiziji je folIiranje.NAVEDENO JE REALNOST