Najnovije vesti
Kultura Vesti
Festival evropske studentske animacije 29. i 30. avgusta na Beogradskoj tvrđavi

Festival evropske studentske animacije 29. i 30. avgusta na Beogradskoj tvrđavi

Četvrti Festival evropske studentske animacije (FESA 2015), na kojem će biti prikazano 28 studentskih animiranih filmova, biće održan 29. i 30. avgusta u Velikom barutnom magacinu na Donjem gradu Beogradske tvrđave.

275706_filmska-traka
275706_filmska-traka
Četvrti Festival evropske studentske animacije (FESA 2015) biće održan 29. i 30. avgusta u Velikom barutnom magacinu na Donjem gradu Beogradske tvrđave
Četvrti Festival evropske studentske animacije (FESA 2015) biće održan 29. i 30. avgusta u Velikom barutnom magacinu na Donjem gradu Beogradske tvrđave

Na Festivalu će biti prikazani studentski filmovi iz osam evropskih zemalja - Mađarske, Slovenije, Nemačke, Češke, Bugarske, Švajcarske, Hrvatske i Srbije, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Deo programa, predavanje na temu "Beogradske škole animacije", koji će voditi umetnički direktor Festivala Rastko Ćirić biće na Fakultetu primenjenih umetnosti na Kosančićevom vencu.

Ovogodišnja tema Festivala su "Simboli", u najširem smislu, a na konkurs su pristigla 52 studentska animirana filma.

Selekcioni žiri (Stevica Živkov, režiser animiranih filmova, Marica Kisušić i Stevan Katanić, autori animiranih filmova mladje generacije) izabrao je 28 filmova za dva takmičarska programa.

Osim dva glavna, Festival će ove godine imati i četiri specijalna programa - Program Akademije iz Lucerna, Slovenački studentski animirani filmovi, Beogradske škole animacije i Transanimacije.

Festival je takmičarskog karaktera, a osim nagrade za najbolji animirani film, biće dodeljena i nagrada za najbolju tehniku.

Takođe, učesnike očekuju i specijalne diplome za najbolje filmove do pet minuta, filmove od pet do 30 minuta, eksperimentalne animirane filmove, reklamnu film ili muzički spot i film za decu.

O nagradama će odlučivati žiri u sastavu profesor Akademije za umetnost i dizajn u Lucernu Oto Alder, direktor Festivala "Animateka" i predavač na Univerzitetu u Novoj Gorici Igor Prasel i profesor Fakulteta primenjenih umetnosti Rastko Ćirić.

Direktor JP "Beogradska tvrđava" Petar Andrijašević je podsetio da je ovo preduzeće Festival pokrenulo 2012. i da je ovo četvrti put za redom da se održva pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

- Bićemo domaćini studentima i njihovim profesorima, a Beogradjani će imati priliku da se upoznaju i sa ovim vidom umetnosti koji možda nije toliko rasprostranjen. Želimo da pomognemo mladim umetnicima, autorima da promovišu svoj rad - naveo je Andrijašević, ukazavši su neki od prošlogodišnjih učesnika ostvarili značajne rezultate i na drugim festivalima.

Prošlogodišnji pobednički film "Simfonija br. 42" mađarske autorke Reke Buci je osvojio brojne nagrade, a Američka filmska akademija svrstala ga je među 10 najboljih animiranih filmova.

Tokom trajanja Festivala "Beogradska tvrđava" je obezbedila prevoz od rampe na ulazu na Kalemegdan do Defterdarove kapije eko vozilom koje će biti označeno znakom FESA.

FESA je jedna od šest festivala u Srbiji specijalizovanih za animaciju, ali je jedini festival ove vrste rezervisan samo za studentske filmove iz evropskih škola animacije.