27. avgust  2015. 16.17  | Izvor: Tanjug

Vučević primio monahe iz Šaolina

NOVI SAD -

Novog Sada Miloš Vučević i član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović primili su monahe manastira Šaolin iz Kine, koji su učestvovali u programu Međunarodnog festivala viteštva "Despot Stefan Lazarević".

 

Festival viteštva održan je pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, a organizovan je u susret značajnom jubileju – 600 godina manastira Manasija.

"Velika mi je čast što je Novi Sad domaćin monasima manastira Šaolin, jer je povezivanje različitih kultura i religija najbolji put ka stvaranju pravih vrednosti i humanijeg društva", rekao je Vučević, obraćajući se monasima manastira Šaolin.

Prema njegovim rečima cilj festivala viteštva je promocija srpske kulture i baštine, ali i ljudskih vrlina kao što su nesebičnost, praštanje i zaštita slabijeg.

"Sa kineskim gradom Čang Čunom Novi Sad neguje pobratimske odnose i veoma blisku saradnju, pa je to razlog više da se posebno radujemo današnjoj poseti", istakao je Vučević.

Mladi monasi Šaolina tokom boravka u Novom Sadu, u organizaciji Grada i uz podršku Turističke organizacije Grada Novog Sada, posetiće fruškogorske manastire, Grgeteg i Krušedol, kao i jedan od simbola Novog Sada - Petrovaradinsku tvrđavu.

Gosti iz Kine su se zahvalili predstavnicima Novog Sada na srdačnom prijemu i izrazili zadovoljstvo zbog prilike da se upoznaju sa lokalnim znamenitostima.

Dvodnevni festival viteštva "Despot Stefan Lazarević" završen je danas.

Broj komentara: 2

Eva  27. 08. 2015. | 19:25
Novi Sad je bio uvek otvoren grad koji podrzava kulturnu i religijsku razlicitost. Monasi iz Kine ce se upoznati sa nasom kulturnom bastinom i to ce doprineti jacanju veza izmedju dva naroda.
Jelka  27. 08. 2015. | 19:47
Čast je biti domaćin monasima iz manastira Šaolin, a još časnije što taj Međunarodni festival viteštva nosi naziv našeg Despota Stefana Lazarevića.